Câmpina, România 100. Spitalul Lahovary de ieri, sediul Ocolului Silvic de azi

Social (Categoria articolului)

Pe Bulevardul Elisabeta din Câmpina (Bulevardul Culturii de azi), pe la 1840, în zona cunoscută ca fiind "pe mal", se aflau mai multe case boierești, printre care și cea a familiei Lahovary - Manolache Emanoil Lahovary și Olimpia Lahovary, născută Arsache. Olimpia era fiica doctorului Apostol Arsache, un important lider conservator din primii ani de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza, prim-ministru al Principatelor Unite în 1862. 

Familia Lahovary a avut trei băieți - Alexandru Lahovary, diplomat de carieră, cu o activitate impresionantă timp de mai bine de cinci decenii; George Lahovary, ziarist, ucis în 1897 într-un duel celebru la vremea respectivă; Grigorie Lahovary, decedat în 1883, la numai 22 de ani, după o boală grea. În amintirea lui Grigore, familia Lahovary a înființat, în casa de pe bulevard, în 1887, un spital pentru copii. Ulterior, clădirea a și fost donată administrației câmpinene. Spitalul de copii, cunoscut sub denumirea de "Așezământul Lahovary" a funcționat aici ani la rând.
Clădirea mai există și astăzi, a fost reabilitată de mai multe ori, dar încă mai păstrează structura inițială, de pe vremea când era un mic spital pentru copii. Astăzi, aici este sediul Ocolului Silvic Câmpina.
(Imaginile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

5241 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1609 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

823 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

41 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.

103 vizualizari
24 apr. 2024 19:06

Iulian Dumitrescu (PNL) și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus astăzi, 24 aprilie 2024, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean.