Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi

Social (Categoria articolului)

Casa prințului Dimitrie Barbu Știrbey a fost construită în anul 1872. Un imobil frumos, elegant, situat pe strada Știrbey Vodă, colț cu I.C Brătianu, fosta Calea Telegii, adică la intersecția Republicii cu Calea Doftanei de astăzi. Un imobil care a rezistat până în zilele noastre, fiind demolat în 2002-2003, când s-a construit sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu".

Fiica prințului, Martha de Blome, a moștenit toate proprietățile Știrbey din Câmpina, iar în anul 1919 a fost de acord ca în Casa Princiară să funcționeze primul liceu din Câmpina, singura condiție pusă fiind aceea ca liceul să poarte numele tatălui său. Mai târziu, în anul 1923, Martha de Blome a donat Ministerului Instrucțiunii Publice imobilul și terenul aferent în suprafață de 11.000 mp. "Acest imobil îl dăruiesc în scopul și cu intențiunea ca el să folosească pentru Liceul Dimitrie Barbu Știrbey", după cum se menționează în actul de donație încheiat la 14 mai 1923. 
În această clădire a funcționat, așadar, primul liceu din Câmpina, liceu mixt la început, apoi împărțit în liceu de fete și liceu de băieți, în 1930, pentru ca în 1948 să redevină mixt. Din 1957 nu s-a mai respectat dorința Marthei Știrbey de Blome, iar numele unității de învățământ a fost schimbat în Liceul "Nicolae Grigorescu". Chiar și după finalizarea noii clădiri a liceului, Casa Princiară a fost folosită pentru ciclul primar de învățământ, apoi pentru diverse activități. A fost demolată la începutul anilor 2000, atunci când a fost construită sala de sport a liceului. Pe locul casei se află acum o fântână arteziană care nu a funcționat decât atunci, la finalul lunii mai 2004, când s-a făcut inaugurarea sălii.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

 

3471 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 11.08.2018 10:59 Locul asta reclama sa spunem lucrurilor pe nume, pentru ca demolarea casei Stirbey a fost cea mai urata si grava crima culturala ce s-a facut asupra identitatii orasului. Cu atat mai mult cu cat a fost absolut gratuita si inutila. Casa asta era un simbol pentru istoria Campinei. Generatiile prezente si viitoare trebuie sa stie ca autorii crimei sunt cei responsabili de atunci: autoritatile locale ce au dat avizul de demolare si conducerea liceului. Noi absolventii acestei scoli ar trebui sa punem odata pe acel loc o placa a infamiei, cu numele celor implicati in demolare, care si-au batut joc de patrimoniul orasului.

Social

1223 vizualizari
19 oct. 2018 09:46

Câmpina, România 100. Foto Olteanu, din perioada interbelică, un atelier de tapițerie din anii '70, șantierul de la Soldat, de azi

Câmpina se mândrea, în perioada interbelică și chiar și în anii de până la cutremurul din 1977, cu o serie de clădiri frumoase situate pe bulevardul central, magazine simbol, cele mai multe fiind cunoscute după activitatea prestată și după numele proprietarului. 

2539 vizualizari
18 oct. 2018 21:25

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu

Câmpina s-a mândrit multă vreme cu statutul de oraș cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori. Nu știe nimeni cât de actuală mai este această statistică, dar toată lumea cunoaște și recunoaște că în Câmpina au fost și încă mai sunt dascăli de mare valoare. Unul dintre aceștia este profesorul Ion Bălu.

Alte stiri recente

983 vizualizari
19 oct. 2018 11:49

Salariile angajaților de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina

V-am prezentat recent salariile angajaților de la Spitalul Municipal Câmpina, conform datelor postate pe site-ul instituției în conformitate cu Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acum este rândul Spitalului de Psihiatrie Voila, unitate sanitară de monospecialitate, unde sporurile sunt semnificative. Ne referim aici în special la sporul pentru condiții deosebit de periculoase, cuprins între 50% și 65% din salariul de bază și de care beneficiază absolut toți angajații de la Spitalul Voila, de la cadre medicale până la personalul TESA și muncitori. (facsimile)

3342 vizualizari
18 oct. 2018 10:07

Razie a Poliției pe DN1, la Comarnic, Nistorești, Bănești și Florești

UPDATE - La acțiunea de astăzi au fost controlate 94 de autovehicule și s-au aplicat 61 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.927 lei. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru nerespectarea vitezei legale - 48.

La această oră, Poliția desfășoară o razie de amploare pe DN1, în mai multe zone dificile din punct de vedere al traficului, la Comarnic, Nistorești, Bănești și Florești.