Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi

Social (Categoria articolului)

Casa prințului Dimitrie Barbu Știrbey a fost construită în anul 1872. Un imobil frumos, elegant, situat pe strada Știrbey Vodă, colț cu I.C Brătianu, fosta Calea Telegii, adică la intersecția Republicii cu Calea Doftanei de astăzi. Un imobil care a rezistat până în zilele noastre, fiind demolat în 2002-2003, când s-a construit sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu".

Fiica prințului, Martha de Blome, a moștenit toate proprietățile Știrbey din Câmpina, iar în anul 1919 a fost de acord ca în Casa Princiară să funcționeze primul liceu din Câmpina, singura condiție pusă fiind aceea ca liceul să poarte numele tatălui său. Mai târziu, în anul 1923, Martha de Blome a donat Ministerului Instrucțiunii Publice imobilul și terenul aferent în suprafață de 11.000 mp. "Acest imobil îl dăruiesc în scopul și cu intențiunea ca el să folosească pentru Liceul Dimitrie Barbu Știrbey", după cum se menționează în actul de donație încheiat la 14 mai 1923. 
În această clădire a funcționat, așadar, primul liceu din Câmpina, liceu mixt la început, apoi împărțit în liceu de fete și liceu de băieți, în 1930, pentru ca în 1948 să redevină mixt. Din 1957 nu s-a mai respectat dorința Marthei Știrbey de Blome, iar numele unității de învățământ a fost schimbat în Liceul "Nicolae Grigorescu". Chiar și după finalizarea noii clădiri a liceului, Casa Princiară a fost folosită pentru ciclul primar de învățământ, apoi pentru diverse activități. A fost demolată la începutul anilor 2000, atunci când a fost construită sala de sport a liceului. Pe locul casei se află acum o fântână arteziană care nu a funcționat decât atunci, la finalul lunii mai 2004, când s-a făcut inaugurarea sălii.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

 

5494 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 11.08.2018 10:59 Locul asta reclama sa spunem lucrurilor pe nume, pentru ca demolarea casei Stirbey a fost cea mai urata si grava crima culturala ce s-a facut asupra identitatii orasului. Cu atat mai mult cu cat a fost absolut gratuita si inutila. Casa asta era un simbol pentru istoria Campinei. Generatiile prezente si viitoare trebuie sa stie ca autorii crimei sunt cei responsabili de atunci: autoritatile locale ce au dat avizul de demolare si conducerea liceului. Noi absolventii acestei scoli ar trebui sa punem odata pe acel loc o placa a infamiei, cu numele celor implicati in demolare, care si-au batut joc de patrimoniul orasului.

Social

1312 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

629 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

337 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

287 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.