Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi

Social (Categoria articolului)

Casa prințului Dimitrie Barbu Știrbey a fost construită în anul 1872. Un imobil frumos, elegant, situat pe strada Știrbey Vodă, colț cu I.C Brătianu, fosta Calea Telegii, adică la intersecția Republicii cu Calea Doftanei de astăzi. Un imobil care a rezistat până în zilele noastre, fiind demolat în 2002-2003, când s-a construit sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu".

Fiica prințului, Martha de Blome, a moștenit toate proprietățile Știrbey din Câmpina, iar în anul 1919 a fost de acord ca în Casa Princiară să funcționeze primul liceu din Câmpina, singura condiție pusă fiind aceea ca liceul să poarte numele tatălui său. Mai târziu, în anul 1923, Martha de Blome a donat Ministerului Instrucțiunii Publice imobilul și terenul aferent în suprafață de 11.000 mp. "Acest imobil îl dăruiesc în scopul și cu intențiunea ca el să folosească pentru Liceul Dimitrie Barbu Știrbey", după cum se menționează în actul de donație încheiat la 14 mai 1923. 
În această clădire a funcționat, așadar, primul liceu din Câmpina, liceu mixt la început, apoi împărțit în liceu de fete și liceu de băieți, în 1930, pentru ca în 1948 să redevină mixt. Din 1957 nu s-a mai respectat dorința Marthei Știrbey de Blome, iar numele unității de învățământ a fost schimbat în Liceul "Nicolae Grigorescu". Chiar și după finalizarea noii clădiri a liceului, Casa Princiară a fost folosită pentru ciclul primar de învățământ, apoi pentru diverse activități. A fost demolată la începutul anilor 2000, atunci când a fost construită sala de sport a liceului. Pe locul casei se află acum o fântână arteziană care nu a funcționat decât atunci, la finalul lunii mai 2004, când s-a făcut inaugurarea sălii.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Școala Germană de ieri, unul dintre corpurile Liceului Tehnologic Energetic de astăzi

 

3274 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 11.08.2018 10:59 Locul asta reclama sa spunem lucrurilor pe nume, pentru ca demolarea casei Stirbey a fost cea mai urata si grava crima culturala ce s-a facut asupra identitatii orasului. Cu atat mai mult cu cat a fost absolut gratuita si inutila. Casa asta era un simbol pentru istoria Campinei. Generatiile prezente si viitoare trebuie sa stie ca autorii crimei sunt cei responsabili de atunci: autoritatile locale ce au dat avizul de demolare si conducerea liceului. Noi absolventii acestei scoli ar trebui sa punem odata pe acel loc o placa a infamiei, cu numele celor implicati in demolare, care si-au batut joc de patrimoniul orasului.

Social

1569 vizualizari
20 aug. 2018 21:31

Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...

Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.

2084 vizualizari
20 aug. 2018 19:46

Probleme semnalate de cititori – blocarea traficului și desele tamponări de pe Strada Republicii

Mai mulţi cititori, majoritatea conducători auto, ne-au semnalat riscul crescut de accidente rutiere pe care îl prezintă o porţiune din parcarea de pe Strada Republicii din Câmpina. Este un loc pe care îl ştiu toţi câmpinenii, fiind situat în apropiere pieţei şi a mai multor complexe comerciale, un loc unde se produc frecvent tamponări şi unde principala regulă de circulație este... mica înţelegere.

Alte stiri recente

2232 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

3483 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.