Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Sala Monovici a fost cel mai vechi cinematograf din Câmpina. A fost construită după primul război mondial și aparținea familiei Monovici. Era situată pe Bulevardul Elisabeta, actualul Culturii, la intersecția cu Strada Plevnei. Era o sală cu 300 locuri la parter, cu balcon și câteva loje. Pe scenă era montat un ecran mare pe care erau proiectate filmele, dar aici, pe scena de la Sala Monovici, au avut loc numeroase spectacole de teatru.

La Câmpina, veneau în turneu toate teatrele de la București. Constantin Nottara, Constantin Tănase și Lucia Sturza Bulandra se numără printre marii artiști care au jucat pe scena de la Sala Monovici. George Enescu a susținut aici două concerte pentru câmpineni. Cinematograf și teatru, deopotrivă, asta însemna Sala Monovici pentru o Câmpină înfloritoare din punct de vedere economic, social și cultural.
Avariată la cutremurul din 1940, Sala Monovici a fost reparată și donată apoi, în 1943, societății ARPA, devenind Sala Monovici - ARPA. După cutremurul din 1977, aici nu au mai avut loc spectacole sau proiecții de filme, fiind transformată într-o sala de sport și rebotezată "Flacăra". În anul 2006, administrația locală câmpineană a decis demolarea sălii, ca unică soluție... rentabilă, având în vedere faptul că, din expertiza tehnică reieșea că o eventuală reabilitare ar presupune costuri extrem de mari. Pe locul unde s-a aflat cândva Sala Monovici a fost amenajată o parcare.
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

3618 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2571 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2076 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

686 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1530 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.