Câmpina, România 100. Sala Monovici de ieri, parcarea de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Sala Monovici a fost cel mai vechi cinematograf din Câmpina. A fost construită după primul război mondial și aparținea familiei Monovici. Era situată pe Bulevardul Elisabeta, actualul Culturii, la intersecția cu Strada Plevnei. Era o sală cu 300 locuri la parter, cu balcon și câteva loje. Pe scenă era montat un ecran mare pe care erau proiectate filmele, dar aici, pe scena de la Sala Monovici, au avut loc numeroase spectacole de teatru.

La Câmpina, veneau în turneu toate teatrele de la București. Constantin Nottara, Constantin Tănase și Lucia Sturza Bulandra se numără printre marii artiști care au jucat pe scena de la Sala Monovici. George Enescu a susținut aici două concerte pentru câmpineni. Cinematograf și teatru, deopotrivă, asta însemna Sala Monovici pentru o Câmpină înfloritoare din punct de vedere economic, social și cultural.
Avariată la cutremurul din 1940, Sala Monovici a fost reparată și donată apoi, în 1943, societății ARPA, devenind Sala Monovici - ARPA. După cutremurul din 1977, aici nu au mai avut loc spectacole sau proiecții de filme, fiind transformată într-o sala de sport și rebotezată "Flacăra". În anul 2006, administrația locală câmpineană a decis demolarea sălii, ca unică soluție... rentabilă, având în vedere faptul că, din expertiza tehnică reieșea că o eventuală reabilitare ar presupune costuri extrem de mari. Pe locul unde s-a aflat cândva Sala Monovici a fost amenajată o parcare.
(Fotografiile de arhivă ne-au fost puse la dispoziție de Șerban Băleanu)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi
Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

6105 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1090 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4747 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

176 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

397 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.