Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi

Social (Categoria articolului)

La inițiativa profesoarei Lucreția Ciobanu și cu sprijinul societății "Steaua Română", la Câmpina a fost înființat, în anul 1923, Liceul de fete "Iulia Hasdeu". La început avea trei clase și 114 eleve și a funcționat în localul Școlii Primare de Băieți nr. 1 Câmpina. În 1931 s-a mutat în sediul propriu, de la intersecția străzii Griviței cu strada Mărășești. Clădirea era mult mai mică, abia se finalizase aripa dinspre strada Mărășești, iar în 1934 a fost construită aripa dinspre Griviței. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, liceul a fost transformat în spital militar, iar din 1948, odată cu reorganizarea învățământului, a devenit Școala Medie Tehnică de Petrol nr.2 Câmpina. În anul 1965, prin unificarea acestei instituții cu Școala Medie Tehnică de Petrol nr.1, a luat naștere Grupul Școlar de Petrol - Chimie, care până în 1976 a avut 6.787 absolvenți la școala profesională și 3.939 absolvenți la școala de maiștri (potrivit datelor existente în arhiva instituției). În 1966 s-a înființat Liceul Industrial de Petrol nr. 1 Câmpina, care a funcționat sub această titulatură până la sfârșitul lui 1989. Din 1990 și până în 2009 s-a numit Grupul Școlar Industrial de Petrol, iar apoi Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, denumire pe care o poartă și astăzi. Potrivit unor informații deținute de reprezentanții liceului, clădirea ar avea undeva la 130 de ani. Este vorba despre clădirea veche, în jurul căreia s-au construit noile corpuri în anii '30.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

3464 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Popa 08.08.2018 11:41 Diferente nu prea exista.Ar trebui tunsi brazii dinspre str Grivitei,iau lumina naturala.Si puse camere video inspre str Marasesti sa nu mai ia la pumni toti vandalii jgheaburile.Igrasia de la toalete,mirosul de mucegai din sala de sport,arteziana din curtea scolii plina de gunoaie.In rest ok ca liceu.

Social

2566 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2074 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

667 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1509 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.