Câmpina, România 100. Liceul de fete "Iulia Hasdeu" de ieri, Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" de astăzi

Social (Categoria articolului)

La inițiativa profesoarei Lucreția Ciobanu și cu sprijinul societății "Steaua Română", la Câmpina a fost înființat, în anul 1923, Liceul de fete "Iulia Hasdeu". La început avea trei clase și 114 eleve și a funcționat în localul Școlii Primare de Băieți nr. 1 Câmpina. În 1931 s-a mutat în sediul propriu, de la intersecția străzii Griviței cu strada Mărășești. Clădirea era mult mai mică, abia se finalizase aripa dinspre strada Mărășești, iar în 1934 a fost construită aripa dinspre Griviței. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, liceul a fost transformat în spital militar, iar din 1948, odată cu reorganizarea învățământului, a devenit Școala Medie Tehnică de Petrol nr.2 Câmpina. În anul 1965, prin unificarea acestei instituții cu Școala Medie Tehnică de Petrol nr.1, a luat naștere Grupul Școlar de Petrol - Chimie, care până în 1976 a avut 6.787 absolvenți la școala profesională și 3.939 absolvenți la școala de maiștri (potrivit datelor existente în arhiva instituției). În 1966 s-a înființat Liceul Industrial de Petrol nr. 1 Câmpina, care a funcționat sub această titulatură până la sfârșitul lui 1989. Din 1990 și până în 2009 s-a numit Grupul Școlar Industrial de Petrol, iar apoi Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, denumire pe care o poartă și astăzi. Potrivit unor informații deținute de reprezentanții liceului, clădirea ar avea undeva la 130 de ani. Este vorba despre clădirea veche, în jurul căreia s-au construit noile corpuri în anii '30.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

2879 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Popa 08.08.2018 11:41 Diferente nu prea exista.Ar trebui tunsi brazii dinspre str Grivitei,iau lumina naturala.Si puse camere video inspre str Marasesti sa nu mai ia la pumni toti vandalii jgheaburile.Igrasia de la toalete,mirosul de mucegai din sala de sport,arteziana din curtea scolii plina de gunoaie.In rest ok ca liceu.

Social

1569 vizualizari
20 aug. 2018 21:31

Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...

Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.

2084 vizualizari
20 aug. 2018 19:46

Probleme semnalate de cititori – blocarea traficului și desele tamponări de pe Strada Republicii

Mai mulţi cititori, majoritatea conducători auto, ne-au semnalat riscul crescut de accidente rutiere pe care îl prezintă o porţiune din parcarea de pe Strada Republicii din Câmpina. Este un loc pe care îl ştiu toţi câmpinenii, fiind situat în apropiere pieţei şi a mai multor complexe comerciale, un loc unde se produc frecvent tamponări şi unde principala regulă de circulație este... mica înţelegere.

Alte stiri recente

2232 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

3483 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.