Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

Social (Categoria articolului)

Prima și singura stație de carburant din Câmpina, din perioada interbelică, se afla pe strada principală a localității. O stație la care nu era niciodată coadă, normal, pentru că numărul automobilelor era redus. Dacă în toată țara, în 1926, erau înregistrate 11.308 autoturisme, vă dați seama că la Câmpina nu putea fi decât, poate, câteva zeci. Totuși, benzinăria de la Câmpina nu se putea plânge de lipsa clienților, pentru că aici opreau mulți dintre bucureștenii care mergeau spre Sinaia, inclusiv membrii Familiei Regale.

Dezvoltarea economică a țării în perioada interbelică (pe care mulți istorici o consideră adevărata "epocă de aur" a României) s-a resimțit și la acest capitol. Dacă în 1926 erau 11.308 autoturisme în toată țara, în 1939, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, numărul autoturismelor ajunsese la 25.876, conform datelor statistice prezentate în volumul "Automobilul în România, istorie și tehnică" - autor Chiriac Vasiliu.
Pe locul stației de carburant de ieri, la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Republicii, se află astăzi un mic spațiu verde, înconjurat de două săli de jocuri de noroc și o mică farmacie veterinară.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi

4066 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 31.07.2018 09:58 Felicitari pt serialul asta, sunteti tari :) In completare, pot nuanta ca locul exact al statiei de benzina este azi undeva la coltul trotuarului, poate chiar si pe carosabil, mai spre stanga, pt ca Bd. Carol I s-a dublat in largime fata de acum 100 ani, si trotuarele la fel si-au dublat largimea. Pe locul spatiului verde se afla cladirea din spatele benzinariei. Mai pot sa spun ca am aflat din arhive data cand s-a infiintat benzinaria: Octombrie 1933. Iar fotografia de epoca de aici, am putut-o data, dupa luni de studiu si corelare a mai multor elemente, in intervalul 1933-1935.

Social

3189 vizualizari
19 aug. 2018 19:37

Câmpina, România 100. Casa Solară, ieri și astăzi

În anul 1974, pe Strada I.H. Rădulescu din Câmpina, la baza dealului Muscel, au fost construite două case solare, din ordinul Elenei Ceaușescu. A fost aleasă Câmpina deoarece era considerată a doua zonă din țară ca număr de zile însorite din an, după Constanța, dar spre deosebire de această localitate, Câmpina era ferită de vânturile puternice care afectau litoralul.

3016 vizualizari
18 aug. 2018 19:49

Câmpina, România 100. Stația de birje din perioada interbelică, zona sediului BRD de astăzi

În perioada interbelică, birjele erau taxiurile localității. Cu birja se mergea la gară și... retur, cu birja se mergea prin oraș, iar prețurile pe care pasagerii le plăteau birjarilor erau stabilite prin Ordonanță a Consiliului Comunal Câmpina. O cursă până la gară sau o cursă de jumătate de oră prin oraș costa 50 de lei. O oră în oraș în zi de lucru costa 80 de lei, iar o oră cu birja, în zi de sărbătoare, costa 100 lei. (facsimil)

Alte stiri recente

743 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

2058 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.