Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi

Social (Categoria articolului)

Prima și singura stație de carburant din Câmpina, din perioada interbelică, se afla pe strada principală a localității. O stație la care nu era niciodată coadă, normal, pentru că numărul automobilelor era redus. Dacă în toată țara, în 1926, erau înregistrate 11.308 autoturisme, vă dați seama că la Câmpina nu putea fi decât, poate, câteva zeci. Totuși, benzinăria de la Câmpina nu se putea plânge de lipsa clienților, pentru că aici opreau mulți dintre bucureștenii care mergeau spre Sinaia, inclusiv membrii Familiei Regale.

Dezvoltarea economică a țării în perioada interbelică (pe care mulți istorici o consideră adevărata "epocă de aur" a României) s-a resimțit și la acest capitol. Dacă în 1926 erau 11.308 autoturisme în toată țara, în 1939, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, numărul autoturismelor ajunsese la 25.876, conform datelor statistice prezentate în volumul "Automobilul în România, istorie și tehnică" - autor Chiriac Vasiliu.
Pe locul stației de carburant de ieri, la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Republicii, se află astăzi un mic spațiu verde, înconjurat de două săli de jocuri de noroc și o mică farmacie veterinară.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi
Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi

4517 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 31.07.2018 09:58 Felicitari pt serialul asta, sunteti tari :) In completare, pot nuanta ca locul exact al statiei de benzina este azi undeva la coltul trotuarului, poate chiar si pe carosabil, mai spre stanga, pt ca Bd. Carol I s-a dublat in largime fata de acum 100 ani, si trotuarele la fel si-au dublat largimea. Pe locul spatiului verde se afla cladirea din spatele benzinariei. Mai pot sa spun ca am aflat din arhive data cand s-a infiintat benzinaria: Octombrie 1933. Iar fotografia de epoca de aici, am putut-o data, dupa luni de studiu si corelare a mai multor elemente, in intervalul 1933-1935.

Social

2566 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2074 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

667 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1509 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.