Majorarea cu până la 500% a impozitelor, o posibilă soluție în cazul clădirilor și terenurilor neîngrijite. Ce spun reprezentanții administrației locale câmpinene

Social (Categoria articolului)

În cadrul campaniei noastre "Omul sfințește locul" v-am prezentat și vom continua să vă prezentăm proprietăți degradate din municipiul Câmpina, case și terenuri neîngrijite, lăsate în paragină, unele devenite adevărate focare de infecție în zonele respective. Cum poate fi rezolvată această problemă, mai ales că sunt zeci de proprietăți într-o astfel de situație? O posibilă soluție ar fi majorarea impozitului pentru proprietarii care nu-și îngrijesc clădirile și terenurile.

Codul Fiscal prevede posibilitatea majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile intravilan neîngrijite. Administrația câmpineană a intenționat, la un moment dat, să aplice această măsură și în proiectul privind taxele și impozitele locale pentru 2016 exista o prevedere privind majorarea cu 300% a impozitului pentru clădirile neîngrijite și cu 100% a impozitului pentru terenurile lăsate în paragină. În proiectul final această prevedere nu s-a mai regăsit și asta pentru că 2016 era an electoral și nu dădea deloc bine la alegători o asemenea majorare a impozitului. S-a renunțat la idee, dar alte soluții nu au fost găsite. 
În Câmpina există multe proprietăți private neîngrijite. Unele aparțin persoanelor fizice, altele aparțin unor societăți comerciale. Lista e lungă, dar trebuie să precizăm un lucru în cazul persoanelor fizice. În general este vorba despre case (cu terenurile aferente) unde nu mai locuiește nimeni. Bătrânii au murit, iar copiii nu mai sunt în Câmpina de ani de zile. Sunt destul de puține situațiile în care mai locuiește cine într-o casă dărăpănată. De foarte multe ori proprietarii unor astfel de imobile au fost notificați de Poliția Locală, uneori chiar și sancționați. Dar problema tot nu se rezolvă. Și atunci, să fie majorarea impozitului o soluție? Aceasta este întrebarea pe care am adresat-o reprezentanților administrației locale: viceprimarului Adrian Pițigoi și președinților celor patru comisii de specialitate ale Consiliului Local. Vă prezentăm mai jos răspunsurile lor (cu precizarea că din partea Elenei Albu, președintele Comisiei de buget, finanțe a CL Câmpina nu am primit niciun răspuns, cu toate insistențele noastre).

Viceprimarul Adrian Pițigoi: "Într-adevar, Legea 227/2015 privind Codul Fiscal permite supraimpozitarea clădirilor și terenurilor aflate în intravilan cu până la 500%. Consider că este o măsură aplicabilă și în Câmpina pentru că ne interesează aspectul orașului, dar în primul rând siguranța câmpinenilor care merg pe trotuarele din proximitatea unor imobile degradate. Desigur acest subiect trebuie să facă obiectul unei hotărâri a Consiliului local, în care să cristalizăm foarte clar metodologia de aplicare și criteriile aferente. Mă gândesc că este necesară întocmirea unei evaluări a fiecărei clădiri cu probleme, evaluare rezultată în baza unei expertize care să conțină o notă tehnică din care să rezulte gradul de degradare, iar în funcție de acest grad să aplicăm diferit supraimpozitarea - 150%, 250%, 350% sau poate maximum prevăzut de lege. Oricum, consider important ca înainte de aplicarea celor de mai sus, fiecare proprietar să fie notificat și informat că are la dispoziție 6-9 luni să-și reabiliteze clădirea, în caz contrar urmând să i se majoreze substanțial impozitul."

Monica Clinciu, președintele Comisiei de administrarea teritoriului, urbanism, ecologie și protecția mediului: "Majorarea impozitului în astfel de cazuri poate reprezenta o soluție, dar care nu trebuie aplicată în orice condiții. Din punctul meu de vedere, proprietarii care nu-și îngrijesc clădirile și terenurile trebuie identificați corect și apoi notificați. Trebuie să li se spună clar că au la dispoziție un an, de exemplu, pentru a rezolva această problemă. Apoi putem mări impozitul, eu cred că ar fi suficient cu 150% în cazul clădirilor și chiar 500% în cazul terenurilor intravilan neîngrijite. Reabilitarea, renovarea unei case, a unei clădiri indiferent de destinația ei presupune niște costuri. În cazul terenurilor, însă, cheltuielile ar fi mult mai mici, de aceea la terenuri impozitul poate fi mai mare. O proprietate nu înseamnă numai drepturi, ci și obligații și toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru."

Constantin Cândea, președintele Comisiei de administrație publică locală, juridic, muncă și probleme sociale, drepturile omului: "Personal sunt de acord cu o majorare a impozitului cu până la 500% pentru proprietățile neîngrijite, dar numai cu condiția ca, în prealabil, Consiliul Local să elaboreze și să aprobe o metodologie care să prevadă criteriile de încadrare a unei clădiri în această categorie. Se impune o procedură mai specială pentru evitarea abuzurilor și discriminărilor. Consider că măsura ar fi benefică pentru o localitate curată și cu un aspect plăcut. Neglijența, lenea, indolența pe care le manifestă unii proprietari nu pot fi înlăturate decât prin măsuri coercitive. Acest comportament nu îi afectează doar pe ei, ci afectează întreaga comunitate în care trăiesc. O gospodărie neîngrijită constituie locul ideal pentru tot felul de viețuitoare care răspândesc microbi și boli, reprezintă o sursă de poluare a mediului înconjurător, de poluare a aerului cu mirosuri greu de suportat. Vrem să avem orașe frumoase și curate? Soluția e la noi. Din păcate, până acum la Câmpina s-a dovedit că nu se vrea."

Florin Frățilă, președintele Comisiei de cultură, sănătate, învățământ, tineret și sport: "Aplicarea legii care permite majorarea cu până la 500% a impozitelor pentru clădirile neîngrijite și terenurile lăsate în paragină la Câmpina este o discuție mai veche în administrația locală, încă neterminată din motive politicianiste. De fiecare dată când s-a pus problema în acest sens, s-au găsit destule voci, atât în Consiliul Local, cât și în executivul Primăriei, care să conteste o astfel de măsură nepopulară. Am auzit de multe ori colegi din administrație care susțin că "nu este momentul să supărăm electoratul" sau "lasă să se ocupe rivalii din politică și să-i înjure lumea pe ei". Așa se explică amânarea la nesfârșit a acestei decizii și perpetuarea inesteticului pe care îl vedem în multe locuri din oraș. În ceea ce mă privește, susțin oricând aplicarea acestei legi, cu amendamentul că mai întâi trebuie începută o campanie de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la obligațiile pe care le au în a-și îngriji proprietățile și implicit cu privire la intenția municipalității de a reglementa, printr-o hotărâre de Consiliu Local, un nou regim de taxe și impozite pentru proprietățile neîngrijite. În plus, mai cred că sancțiunile (taxe suplimentare, amenzi) trebuie aplicate diferențiat, în funcție de "venitul pe gospodărie" (că tot e la modă povestea asta). Pentru că una este să-i aplici o amendă ori o taxă piperată proprietarului ce deține "turnul înclinat" din zona notariatelor (care sfidează comunitatea de cel puțin zece ani) și alta este să sancționezi o familie de pensionari care își duce viața de pe o zi pe alta. Sunt multe de discutat pe această temă și cu siguranță se poate găsi un echilibru în toate aspectele unei astfel de reglementări, cu o singură condiție: administratorii orașului să-și dorească să rezolve problema."

4921 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ionescu Radu 10.05.2017 16:23 Nu are nimeni curajul sa propuna ce trebuie ,se bate campii de mult timp iar orasul are zone de Africa si asta cu sprijinul Administratiei Locale,vorba aia ,luna trece leafa merge.De ce sa raspunzi cand nu te da nimeni afara ,vin alegerile si se minte din nou si tot asa,de asta ne trebuie 100 de ani de asa zisa democratie.Ce zice aripa dura a PNL-ului adica fostul PDL ,la alegeri sunt tari ,altfel cand sa raspunda de oras arunca cartoful fierbinte de la unul la altul si gunoiul ramane.Oare nu se poate depasi starea asta de lene si iresponsabilitate??????????????????????????

Social

1590 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

789 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

938 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

486 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.