Primarul Horia Tiseanu, trimis în judecată pentru trei infracțiuni. DNA i-a pus poprire pe indemnizație pentru recuperarea a 140.000 lei

Actualitate (Categoria articolului)

Procurorii DNA au finalizat cercetările în cazul primarului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova. Horia Tiseanu este acuzat de abuz în serviciu, trafic de influență și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată. Alături de Tiseanu au mai fost trimiși în judecată Gheorghe Ecaterinescu - fostul Director al Direcției Economice Câmpina și Carmen Gheorghe - fostul director al Poliției Locale Câmpina, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, lui Horia Tiseanu i s-a pus poprire pe indemnizația de primar pentru recuperarea sumei de aproximativ 140.000 lei considerată prejudiciu.

Vă prezentăm în continuare, integral, comunicatul de presă remis astăzi de Direcția Națională Anticorupție. 
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
TISEANU HORIA LAURENȚIU, primar la municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- trafic de influență,
- instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată,
ECATERINESCU GHEORGHE, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
GHEORGHE CARMEN DANIELA, la data faptei director executiv în cadrul Poliției Locale Câmpina, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
MICU COSTIN-OCTAVIAN, reprezentant legal al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuție lucrări ce urmau a-i fi încredințate acestei firme de către două instituții aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia (Casa Tineretului și Spitalul Municipal, n.r.), din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituții publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societății administrată de omul de afaceri sau unei societăți agreate de acesta.
În perioada iulie 2014 - iulie 2015, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a dispus în mod nelegal achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, Primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie. Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei).
Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziționa autoturisme).
În perioada iulie 2010 – iulie 2015, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în aceeași calitate, i-a determinat pe angajații unei unități aflată în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unității, un nr. de 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantității de 12.347,4 litri carburanți, cantitate folosită în interesul personal al acestuia. Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în sumă totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei - dotări suplimentare și cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului).
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea popririi asupra veniturilor salariale încasate de la Primăria municipiului Câmpina de către inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, până la concurența sumei de 139.248,46 lei. Primăria municipiului Câmpina a comunicat faptul că își rezervă dreptul de a se constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătorești, în conformitate cu prevederile legale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

10877 vizualizari
8

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Anton P. 05.12.2017 01:06 Cum adica nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie? Judecatorul decide daca cineva e vinovat sau nu, fie ca e caz civil, contencios sau penal! Eu unul sunt alaturi de primarul Tiseanu si sunt convins ca va dovedi in fata judecatorilor, nu in fata presei, ca este nevinovat. Mult succes!
  • Petrutz 05.12.2017 06:40 Era de așteptat sa se întâmple asta. Acestea sunt etapele cercetării penale. Acum o sa înceapă agitația pe scena politica locală. De la primărie nu îl poate da nimeni afara pentru ca exista prezumția de nevinovăție. In rest, trebuie sa facă pasul înapoi. Acesta este momentul.
  • Gaby 05.12.2017 07:57 Fotografia e mai veche. Inca purta verigheta. Acum nu o mai poarta. In curand va purta bratari. A fost exclusiv alegerea lui si eu cred ca daca mai avea verigheta, nu ajungea la bratari. Cine vrea sa inteleaga!
  • Petre Florea 05.12.2017 08:30 https://www.dcnews.ro/dna-horia-tiseanu-primar-campina-trimis-in-judecata_569023.html http://jurnalul.ro/stiri/justitie/horia-tiseanu-primarul-campinei-in-judecata-pentru-abuz-in-serviciu-759310.html https://www.romaniatv.net/primarul-municipiului-campina-trimis-in-judecata-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-trafic-de-influenta-si-instigare-la-delapidare_391068.html http://evz.ro/primar-dna-judecata.html / PRIMAR IMPORTANT la DNA. Detalii de ultimă oră http://www.mediafax.eu/social/campina-primar-si-directori-trimisi-in-judecata-de-dna-dupa-cumpararea-unui-autoturism-de-lux-16842210 Câteva din titlurile din presa centrală. Nu mai zic de cele de la televiziuni. wow, senzațional, în direct și în reluare. Era ceva de așteptat. Din păcate, PNL nu acționat înainte ca această pată să îi apară pe obraz. Dacă nu a acționat, poate va reacționa. Dacă mai au ceva pretenții electorale la Câmpina. Eu cred că este timpul ca PNL Câmpina să își dea/să i se dea un restart/refresh. Măcar politic, la conducerea organizației, că administrativ ține doar de voința celui în cauză. Trebuie să fie cineva la PNL, capabil să preia organizația și care să se înțeleagă cu Tiseanu ca primar. Oricum, este de urmărit. P.S. PSD nu a mai câștigat alegerile la Câmpina de aproape 20 de ani. Sper să rămână tot așa.
  • Admin 05.12.2017 09:00 Dl. Anton P., tocmai asta e ideea. Această situație NU poate să înfrângă principiul prezumpției de nevinovăție. Deci, există prezumpția de nevinovăție până în momentul în care judecătorul va da un verdict. Și nu a zis nimeni că primarul trebuie să dovedească în fața presei ceva.
  • John 05.12.2017 12:42 Mare branza ca al doilea muncipiu din judet are un Opel, repede dosar penal... Dar Johannis ca umbla in Mercedes de peste 120.000 euro? Dar conducerea bisericii? Dar masinile celor din guvern? Pe astia de ce nu ii intreaba nimeni nimic? Parca e special facuta legea ca sa ii protejeze pe barosanii tarii si restul sa fie facuti in spumele marii..
  • Sanda 05.12.2017 15:20 Individul acesta a făcut uriașe deservicii Campinei. O pata pe istoria unui oraș de intelectuali! Ar trebui sa aibă o ultima fărâma de decenta și se demisioneze! Ar fi singurul gest demn pe care îl mai poate face! ⏰ Horia, ți-a sunat ceasul!
  • Udrea 05.12.2017 21:07 Categoric, Tiseanu merita sa se duca la puscarie! Dar ce va urma, va fi si mai rau!

Actualitate

2925 vizualizari
14 dec. 2017 11:55

Scările de pe Bulevardul Culturii, din zona Victor Babeș - Podului, au intrat în reparații

Lucrările au început zilele trecute și sunt executate de societatea Ortisar SRL Câmpina, cea care a câștigat selecția de oferte organizată de Primărie. Valoarea lucrării - 55.355 lei fără TVA.

5961 vizualizari
13 dec. 2017 21:20

Rămas bun, Majestate!

Printre sutele de români care au dorit să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai în timp ce convoiul funerar trecea prin localitățile lor, în drum spre Castelul Peleș, s-au numărat și câteva zeci de câmpineni. La marginea DN1, pe pasarela metalică sau pe podul spre Poiana Câmpina, oamenii au așteptat coloana de mașini cu flori și steaguri tricolore, în semn de respect și prețuire pentru cel care a fost Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Alte stiri recente

2658 vizualizari
14 dec. 2017 12:44

Elevii Școlii "Louis Pasteur" au donat sânge pentru spitalele din Prahova

Aproximativ 100 de persoane au participat astăzi la acțiunea de donare de sânge organizată de Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine Ploiești. În cea mai mare parte, donatori au fost elevii instituției (60), dar alături de ei s-au aflat și câmpineni care le-au susținut inițiativa și care au ales "să dăruiască o șansă la viață în luna cadourilor". Acesta a fost, de altfel, motto-ul campaniei de donare de sânge.

3099 vizualizari
14 dec. 2017 10:28

Câmpineanca Adela Tarpan s-a întors de la Marathon des Sables din Peru, unde a alergat pentru proiecte sociale destinate comunității locale

Adelaide Katerine Tarpan este o tânără câmpineancă, absolventă a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu", apoi a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. În prezent este director de dezvoltare la Romanian Angel Appeal, fundația care organizează, printre altele, Câmpina Open Montain Bike, competiție la face fondurile strânse sunt donate în beneficiul copiilor cu autism. De câteva zile, Adela s-a întors din Peru și ne-a împărtășit din experiența ei la maratonul din îndepărtatul deșert din America de Sud.