100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

Social (Categoria articolului)

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

Aici, la Câmpina, Anton Raky a construit o cale subterană pentru transportul tuburilor de foraj către sonde, astfel încât să nu-i deranjeze pe localnici cărând tuburile pe străzi. A amenajat o adevărată rețea de tuneluri care străbăteau localitatea. A construit din banii lui ceea ce numim și astăzi "puntea lui Raky", un pod peste râul Prahova pentru ca muncitorii să ajungă mai ușor la sondele de pe celălalt mal, de pe dealurile din zona Pițigaia și să nu mai fie nevoiți să treacă prin apă. Tot din banii săi a cumpărat un teren de 6.500 mp pe care a construit, după planuri proprii, Biserica Catolică din Câmpina, ctitorie care există și astăzi la fel de impunătoare și frumoasă. A suportat toate costurile legate de construcția și dotarea Bisericii Catolice, terminată și sfințită în anul 1909.
A construit un atelier de reparat utilaje petroliere pe un teren aflat lângă vila sa, teren pe care astăzi se află sediul Electrica (Bulevardul Culturii). Anton Raky este întemeietorul societății "Regatul Român" cea din care s-a format ulterior Astra Română.
În 1928, după aproape trei decenii petrecute la Câmpina, Anton Raky a fost rănit în urma unei explozii la o sondă de pe un deal de lângă Câmpina (Provița de Jos). După câțiva ani, în 1936, s-a retras din afaceri și din viața publică și a plecat împreună cu soția în Germania, undeva lângă Berlin, unde a murit în 1943, la vârsta de 75 de ani. Vila lui de pe Bulevard există și astăzi.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Henri Coandă

2897 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • dr. Laurențiu-Costin Dumitru 15.10.2018 22:39 Biserica catolică este sfințită la data de 14 septembrie 1909. Iar altă ctitorie a aceluiași Anton Raky este și biserica evanghelică-luterană.

Social

365 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2127 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3017 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.