100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

Social (Categoria articolului)

Personalitatea lui Constantin I. Istrati a fost una de excepție - chimist, medic, membru titular al Academiei Române din anul 1899 şi preşedinte al Academiei între anii 1913-1916, ministru al Lucrărilor Publice (între 11 aprilie 1899 şi 9 ianuarie 1900) şi ministru al Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor (între 26 februarie şi 12 martie 1907), în ambele mandate premier fiind George Grigore Cantacuzino.

Constantin I. Istrati s-a născut pe 5 septembrie 1850, la Roman, iar în anul 1889 şi-a construit o casă de vară la Câmpina (foto), pe terenul unde astăzi se află Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. „Era o locuinţă modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulţime de brazi pe care-i sădise singur. Viaţa la Câmpina era simplă, dar plină de farmec”, scrie în biografia lui Istrati, realizată de Ion Jianu şi George Vasiliu. Prietenia lui Istrati cu Hasdeu şi Grigorescu a fost unul din factorii importanţi al venirii și, ulterior, stabilirii celor doi la Câmpina. Savantul Istrati s-a stins din viaţă în ianuarie 1918, la Paris, acolo unde participa la o campanie de promovare a interselor ţării, o țară pe care a dorit-o, dar pe care nu a mai apucat s-o vadă în hotarele României Mari.
Pentru Câmpina, Constantin I. Istrati a rămas în istorie nu doar pentru că a ales să locuiască aici, ci și prin două donaţii extrem de importante: fondul de carte, care a format nucleul bibliotecii orăşeneşti, actuala Bibliotecă Municipală, care îi poartă numele, şi parcul amenajat pe platoul Câmpiniţei, în jurul casei sale, parc pe care l-a donat oraşului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Mulţi ani, aici s-au organizat serbări populare, diverse concursuri şi festivităţi, dar în anii ’50 s-a trecut samavolnic peste dorinţa savantului. Mai întâi, securitatea a instalat aici o unitate de intervenţie împotriva partizanilor din munţi, pentru ca, mai apoi, începând cu 1968, aici să funcţioneze ceea ce este astăzi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2520 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 03.10.2018 00:21 Ar trebui spus adevarul: din donatia de carte a lui Istrati NU MAI EXISTA azi nici macar o singura carte, iar biblioteca municipala, ce ii poarta numele azi fara s-o merite, nu are nicio legatura cu marele savant, cartile donate de el, care or mai exista, sunt prin alte parti, pe la diversi profitori de pe urma debandadei bolsevice. Cat priveste institutia care foloseste azi terenul savantului, asteptam inca sa-si spele onoarea de a folosi ceva primit - chiar daca indirect - pe nedrept, prin promovarea mai concreta a memoriei savantului si in special prin demersuri hotarite de a reda campinenilor cat mai mult din vechiul parc Istrati, asa cum l-a lasat prin testament marele om.

Social

1362 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4089 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

642 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2933 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.