Personalitatea lui Constantin I. Istrati a fost una de excepție - chimist, medic, membru titular al Academiei Române din anul 1899 şi preşedinte al Academiei între anii 1913-1916, ministru al Lucrărilor Publice (între 11 aprilie 1899 şi 9 ianuarie 1900) şi ministru al Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor (între 26 februarie şi 12 martie 1907), în ambele mandate premier fiind George Grigore Cantacuzino.
Constantin I. Istrati s-a născut pe 5 septembrie 1850, la Roman, iar în anul 1889 şi-a construit o casă de vară la Câmpina (foto), pe terenul unde astăzi se află Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”. „Era o locuinţă modestă, dar primitoare, înconjurată de o mulţime de brazi pe care-i sădise singur. Viaţa la Câmpina era simplă, dar plină de farmec”, scrie în biografia lui Istrati, realizată de Ion Jianu şi George Vasiliu. Prietenia lui Istrati cu Hasdeu şi Grigorescu a fost unul din factorii importanţi al venirii și, ulterior, stabilirii celor doi la Câmpina. Savantul Istrati s-a stins din viaţă în ianuarie 1918, la Paris, acolo unde participa la o campanie de promovare a interselor ţării, o țară pe care a dorit-o, dar pe care nu a mai apucat s-o vadă în hotarele României Mari.
Pentru Câmpina, Constantin I. Istrati a rămas în istorie nu doar pentru că a ales să locuiască aici, ci și prin două donaţii extrem de importante: fondul de carte, care a format nucleul bibliotecii orăşeneşti, actuala Bibliotecă Municipală, care îi poartă numele, şi parcul amenajat pe platoul Câmpiniţei, în jurul casei sale, parc pe care l-a donat oraşului pentru a deveni un loc de agrement pentru câmpineni. Mulţi ani, aici s-au organizat serbări populare, diverse concursuri şi festivităţi, dar în anii ’50 s-a trecut samavolnic peste dorinţa savantului. Mai întâi, securitatea a instalat aici o unitate de intervenţie împotriva partizanilor din munţi, pentru ca, mai apoi, începând cu 1968, aici să funcţioneze ceea ce este astăzi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
Etapa națională a concursului "Sanitarii pricepuți" a avut loc în perioada 12-18 iulie 2025, la Cheile Grădiștei.
Legea sportului a fost modificată, noile schimbări intrând în vigoare de duminică, 20 iulie, iar prin aceste schimbări autorităților locale le revin sarcini noi prin care sportul să devină mai accesibil persoanelor cu dizabilități.
Programul Erasmus+ va beneficia de un buget record de 40,8 miliarde de euro în perioada 2028-2034, a anunțat Comisia Europeană. Aceasta înseamnă o creștere de peste 55% față de bugetul actual, de 26,2 miliarde de euro, alocat pentru intervalul 2021–2027.
30 de familii vor beneficia de unitățile locative din cele trei blocuri sociale care se realizează în Câmpina pentru persoanele aflate în zone cu risc de alunecări de teren.