100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

Social (Categoria articolului)

De astăzi, 1 octombrie 2018, vă prezentăm o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Numai că, de această dată, cu "100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" vom intra în anul următor și vom merge până la 8 ianuarie 2019, Ziua Câmpinei, ziua în care localitatea împlinește 516 de la prima atestare documentară. Vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, descoperind împreună legătura lor cu orașul nostru. Începem, deloc întâmplător, o să vedeți, cu scriitorul Cezar Bolliac.

Cezar Bolliac are meritul de a fi fost printre primii care au scris despre frumuseţea acestor locuri. Asta, începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici, la Câmpina, de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească. De altfel, din 1833, Bolliac a făcut parte din Societatea Filarmonică, înfiinţată de Ion Câmpineanu. Poet şi gazetar, Bolliac s-a născut pe 23 martie 1813 la Bucureşti şi a fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848. A fost nevoit să plece în exil, între 1849 şi 1857, după înfrângerea revoluţionarilor, dar odată întors în ţară se dedică publicisticii şi arheologiei. Moare la Bucureşti, în anul 1881, dar pentru Câmpina rămâne un deschizător de drumuri, el fiind cel care, prin descrierile sale, a atras aici personalităţile care aveau să marcheze istoria Câmpinei, începând cu dr. C.I. Istrati.

2213 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1354 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4065 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

633 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2925 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.