Biserica Catolică din Câmpina este o superbă ctitorie a inginerului german Anton Raky. În anul 1903, Raky a cumpărat din banii săi un teren de 6.500 mp și a elaborat planurile bisericii. Construcția a început în anul 1904 și a durat până în 1906, fiind realizată doar cu meșteri germani. A fost dotată cu mobilier, cu obiecte de cult și trei clopote impresionante, toate costurile fiind suportate de Anton Raky. În aceeași perioadă au fost construite casa parohială și anexele.
De-a lungul timpului, Biserica Catolică a trecut prin mai multe serii de reparații capitale, fiind grav avariată la cutremurul din 10 noiembrie 1940, apoi în timpul bombardamentelor din anii 1943-1944, în timpul cutremurului din 4 martie 1977 și în timpul celui din 1986. Astăzi, în turnul bisericii se mai află doar un clopot din cele trei câte au fost inițial. A rămas doar cel mai mic, care cântărește aproape două tone. În 30 aprilie 1973, Comisia de Stat a Monumentelor Istorice din România a declarat Biserica Catolică de la Câmpina ca fiind "monument unicat ca originalitate și frumusețe".
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și:Câmpina, România 100. Lacul Bisericii de ieri și de azi
Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Casa Știrbey de ieri, curtea sălii de sport a Colegiului "Grigorescu", de astăzi
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.