Probabil că destul de puțină lume știe că unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori ai României din ultima jumătate de veac, Marcel Dragomir, este câmpinean. S-a născut la Câmpina la 30 octombrie 1944 și a făcut parte dintr-o generație remarcabilă. A fost coleg de clasă, în cursurile gimnaziale, cu cel care avea să devină un mare actor, Eusebiu Ștefănescu.
Marcel Dragomir și-a început studiile muzicale la Liceul "George Enescu" din București (1961-1966), iar apoi a urmat Conservatorul "Ciprian Porumbescu" (1966-1971). A fost profesor de clarinet și saxofon la Școala Populară de Artă din București (1971-1982) și redactor principal la Secția de creație a Radiodifuziunii Române (1984-1994). Dar cariera sa cea mai importantă și prolifică a fost cea de compozitor, deși, poate, unii dintre noi ne amintim, a fost și interpret al unora dintre piesele sale. A realizat emisiuni de radio și de televiziune și a făcut parte din jurii naționale și internaționale la mari concursuri de muzică ușoară. La rândul său, a fost distins cu premii de creație la festivaluri de muzică ușoară la Mamaia, Sopot (Polonia), Rostock (Germania), dar și cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. A compus muzică de teatru, muzică de film, dar și mari șlagăre care au prins viață pe scenă prin vocile unor mari soliști - Mihaela Runceanu, Marina Voica, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Elena Cârstea și alții. "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândești din când în când la mine", "Ce vrei tu, mare albastră", "Un albastru infinit", "Când bărbații ne privesc", "Strada fericirii", "Când vei înceta să mă iubești", "Trenul galben fără cai" - sunt doar câteva dintre șlagărele celebre compuse de Marcel Dragomir. A încetat din viață la aproape 71 de ani, pe 9 martie 2015, la București.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.