100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. George Enescu

Social (Categoria articolului)

George Enescu, cel considerat cel mai mare muzician român din toate timpurile, a susținut mai multe concerte la Câmpina, atât la Vila Sava (pe Câmpinița, unde locuia unul dintre directorii societății "Steaua Română" din perioada interbelică), dar și la Sala Monovici și la Clubul Petroliștilor. „Publicul din Câmpina este cel mai competent pe care l-am întâlnit în cariera mea, fie în ţară, fie în străinătate, care iubeşte şi stimează muzica până la idolatrie”, a spus George Enescu în toamna lui 1938, după două zile de concerte la Câmpina.

Din lucrarea „George Enescu şi legăturile sale cu judeţul Prahova”, a lui Alexandru Bădulescu, aflăm că marele muzician a susținut primul concert la Câmpina pe 16 mai 1921, atunci fiind prezentate piese de rezistenţă din repertoriul violonistic internaţional. Apoi a urmat o perioadă în care George Enescu venea anual la Câmpina pentru a concerta în fața publicului: 13 noiembrie 1926, 4 ianuarie 1927, 6 decembrie 1928 etc. În toamna anului 1938, Enescu a concertat la Câmpina două zile consecutive. Mai întâi, la Sala Monovici, de pe bulevard, apoi la Clubul Petroliştilor, ca oaspete al inginerilor şi tehnicienilor din industria petrolieră. Corul „Lyra Prahovei”, condus de renumitul dirijor şi compozitor Gheorghe Danga, împreună cu edilii oraşului şi reprezentanții companiilor petroliere i-au organizat o primire deosebită marelui artist, care a făcut atunci acel frumos compliment câmpinenilor, după cum am scris mai sus.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 la Liveni, judeţul Botoşani. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor, fiind considerat cel mai important muzician român al tuturor timpurilor. A început să cânte la vioară la 4 ani, a absolvit Conservatorul din Viena la numai 13 ani, iar pe cel din Paris la 18 ani. Până în 1946 este perioada sa cea prolifică. A compus, interpretat sau dirijat, dar după instaurarea regimului comunist în România s-a exilat definitiv la Paris, unde avea să şi moară pe 4 mai 1955, la vârsta de 64 de ani. Este înmormântat în cimitirul parizian Pere-Lachaise.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Nadia Comăneci
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

2189 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1364 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4106 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

656 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2945 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.