100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

Social (Categoria articolului)

Alături de Constantin I. Istrati și Nicolae Grigorescu, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu întregește triada celor mai importante personalități care și-au legat numele de Câmpina. Totuși, spre deosebire de Istrati și Grigorescu, Hasdeu s-a stabilit la Câmpina în urma unei mari tragedii - moartea fiicei sale, Iulia.

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut pe 26 februarie 1838, la Cristineşti – Hotin, actualmente în Ucraina. Despre personalitatea şi activitatea sa s-au scris cărţi întregi. A fost scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. Fiica marelui savant, Iulia, a fost un copil genial, prima româncă admisă la Sorbona și asta când avea doar 16 ani. Din păcate, a murit la numai 19 ani, în 1888, răpusă de tuberculoză, ceea ce l-a devastat pe marele savant. A devenit mistic, un fervent practicant al spiritismului. Nu s-a resemnat niciodată cu dispariția Iuliei. Între anii 1893-1896 a construit castelul de la Câmpina, un templu dedicat memoriei fiicei sale. S-a retras aici, la Câmpina, unde a continuat să trăiască până pe 25 august 1907, când a încetat din viaţă la numai 69 de ani, lăsând în urma sa o operă de valoare inestimabilă. 
Castelul „Iulia Hasdeu reprezintă nu doar un monument unic în România, dar a devenit şi principalul simbol al Câmpinei, aflându-se inclusiv pe stema localităţii.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

4496 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1607 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

818 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

388 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

763 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.