Alături de Constantin I. Istrati și Nicolae Grigorescu, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu întregește triada celor mai importante personalități care și-au legat numele de Câmpina. Totuși, spre deosebire de Istrati și Grigorescu, Hasdeu s-a stabilit la Câmpina în urma unei mari tragedii - moartea fiicei sale, Iulia.
Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut pe 26 februarie 1838, la Cristineşti – Hotin, actualmente în Ucraina. Despre personalitatea şi activitatea sa s-au scris cărţi întregi. A fost scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. Fiica marelui savant, Iulia, a fost un copil genial, prima româncă admisă la Sorbona și asta când avea doar 16 ani. Din păcate, a murit la numai 19 ani, în 1888, răpusă de tuberculoză, ceea ce l-a devastat pe marele savant. A devenit mistic, un fervent practicant al spiritismului. Nu s-a resemnat niciodată cu dispariția Iuliei. Între anii 1893-1896 a construit castelul de la Câmpina, un templu dedicat memoriei fiicei sale. S-a retras aici, la Câmpina, unde a continuat să trăiască până pe 25 august 1907, când a încetat din viaţă la numai 69 de ani, lăsând în urma sa o operă de valoare inestimabilă.
Castelul „Iulia Hasdeu” reprezintă nu doar un monument unic în România, dar a devenit şi principalul simbol al Câmpinei, aflându-se inclusiv pe stema localităţii.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
Etapa națională a concursului "Sanitarii pricepuți" a avut loc în perioada 12-18 iulie 2025, la Cheile Grădiștei.
Legea sportului a fost modificată, noile schimbări intrând în vigoare de duminică, 20 iulie, iar prin aceste schimbări autorităților locale le revin sarcini noi prin care sportul să devină mai accesibil persoanelor cu dizabilități.
Programul Erasmus+ va beneficia de un buget record de 40,8 miliarde de euro în perioada 2028-2034, a anunțat Comisia Europeană. Aceasta înseamnă o creștere de peste 55% față de bugetul actual, de 26,2 miliarde de euro, alocat pentru intervalul 2021–2027.
30 de familii vor beneficia de unitățile locative din cele trei blocuri sociale care se realizează în Câmpina pentru persoanele aflate în zone cu risc de alunecări de teren.