100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

Social (Categoria articolului)

Alături de Constantin I. Istrati și Nicolae Grigorescu, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu întregește triada celor mai importante personalități care și-au legat numele de Câmpina. Totuși, spre deosebire de Istrati și Grigorescu, Hasdeu s-a stabilit la Câmpina în urma unei mari tragedii - moartea fiicei sale, Iulia.

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut pe 26 februarie 1838, la Cristineşti – Hotin, actualmente în Ucraina. Despre personalitatea şi activitatea sa s-au scris cărţi întregi. A fost scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. Fiica marelui savant, Iulia, a fost un copil genial, prima româncă admisă la Sorbona și asta când avea doar 16 ani. Din păcate, a murit la numai 19 ani, în 1888, răpusă de tuberculoză, ceea ce l-a devastat pe marele savant. A devenit mistic, un fervent practicant al spiritismului. Nu s-a resemnat niciodată cu dispariția Iuliei. Între anii 1893-1896 a construit castelul de la Câmpina, un templu dedicat memoriei fiicei sale. S-a retras aici, la Câmpina, unde a continuat să trăiască până pe 25 august 1907, când a încetat din viaţă la numai 69 de ani, lăsând în urma sa o operă de valoare inestimabilă. 
Castelul „Iulia Hasdeu reprezintă nu doar un monument unic în România, dar a devenit şi principalul simbol al Câmpinei, aflându-se inclusiv pe stema localităţii.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

1849 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1350 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4057 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

628 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2921 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.