100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu

Social (Categoria articolului)

Unul dintre cei mai importanți arhitecți ai perioadei interbelice, Toma T. Socolescu, a proiectat multe clădiri în Câmpina, unele dintre ele emblematice pentru localitate și care sunt în picioare și astăzi. Ne referim aici la Colegiul "Grigoresc", la Judecătorie, la "Casa cu ceas" sau la "Casa cu lei".

Toma T. Socolescu s-a născut la Ploieşti, pe 20 iulie 1883 şi a îndeplinit mai multe funcţii administrative, inclusiv cea de primar al Ploieştiului (decembrie 1919 – martie 1920), arhitect şef al judeţului şi chiar deputat de Prahova. Dincolo de toate acestea, rămâne în istorie ca unul dintre extraordinarii arhitecți ai României, un om care și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea județului Prahova, dar și la viața culturală a țării. Numele său este un punct de referință în domeniul artei și arhitecturii, iar multe dintre construcțiile realizate de el sunt incluse în categoria monumentelor istorice. 
Printre clădirile proiectate de Toma T. Socolescu în Câmpina se numără Liceul de băieţi (actualul Colegiu Naţional „Nicolae Gigorescu”; planurile clădirii au fost realizate în 1926), Vila Dumitru Ştefănescu (Casa cu ceas, vis-a-vis de Policlinică şi Cinematograf, în prezent sediul unor societăţi comerciale; proiectată în 1916), Vila Dr. Gheorghiu (Casa cu lei, fostul sediu al Sanepid, actualmente aici funcționează mai multe cabinete medicale ale SanConfind), Judecătoria (care funcţionează şi astăzi în acelaşi imobil), Vila Nicolae Popescu – Parafină (construită în anul 1933, există şi astăzi pe Strada Mărăşeşti) sau impunătoarele case ale unor membri ai familiei sale – Ion Diamandescu, fost mare petrolist, şi Costică Duşescu, ambele construite în jurul anului 1907, precum şi Farmacia Voiculescu, clădire situată în zona centrală, demolată la începutul anilor ’80. De asemenea, Toma T. Socolescu este cel care a întocmit proiectul de sistematizare al Câmpinei, în anii ’30, aplicat până în 1945, când comuniștii au preluat controlul administrației locale.
După al doilea război mondial, nedorind să se înregimenteze în Partidul Comunist, Toma Socolescu şi familia sa au fost persecutaţi, iar toată averea le-a fost confiscată. Marele arhitect a fost nevoit să se mute cu fiul său la Bucureşti, unde a murit la 16 octombrie 1960, la vârsta de 77 de ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2005 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1350 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4057 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

628 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2921 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.