Unul dintre cei mai importanți arhitecți ai perioadei interbelice, Toma T. Socolescu, a proiectat multe clădiri în Câmpina, unele dintre ele emblematice pentru localitate și care sunt în picioare și astăzi. Ne referim aici la Colegiul "Grigoresc", la Judecătorie, la "Casa cu ceas" sau la "Casa cu lei".
Toma T. Socolescu s-a născut la Ploieşti, pe 20 iulie 1883 şi a îndeplinit mai multe funcţii administrative, inclusiv cea de primar al Ploieştiului (decembrie 1919 – martie 1920), arhitect şef al judeţului şi chiar deputat de Prahova. Dincolo de toate acestea, rămâne în istorie ca unul dintre extraordinarii arhitecți ai României, un om care și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea județului Prahova, dar și la viața culturală a țării. Numele său este un punct de referință în domeniul artei și arhitecturii, iar multe dintre construcțiile realizate de el sunt incluse în categoria monumentelor istorice.
Printre clădirile proiectate de Toma T. Socolescu în Câmpina se numără Liceul de băieţi (actualul Colegiu Naţional „Nicolae Gigorescu”; planurile clădirii au fost realizate în 1926), Vila Dumitru Ştefănescu (Casa cu ceas, vis-a-vis de Policlinică şi Cinematograf, în prezent sediul unor societăţi comerciale; proiectată în 1916), Vila Dr. Gheorghiu (Casa cu lei, fostul sediu al Sanepid, actualmente aici funcționează mai multe cabinete medicale ale SanConfind), Judecătoria (care funcţionează şi astăzi în acelaşi imobil), Vila Nicolae Popescu – Parafină (construită în anul 1933, există şi astăzi pe Strada Mărăşeşti) sau impunătoarele case ale unor membri ai familiei sale – Ion Diamandescu, fost mare petrolist, şi Costică Duşescu, ambele construite în jurul anului 1907, precum şi Farmacia Voiculescu, clădire situată în zona centrală, demolată la începutul anilor ’80. De asemenea, Toma T. Socolescu este cel care a întocmit proiectul de sistematizare al Câmpinei, în anii ’30, aplicat până în 1945, când comuniștii au preluat controlul administrației locale.
După al doilea război mondial, nedorind să se înregimenteze în Partidul Comunist, Toma Socolescu şi familia sa au fost persecutaţi, iar toată averea le-a fost confiscată. Marele arhitect a fost nevoit să se mute cu fiul său la Bucureşti, unde a murit la 16 octombrie 1960, la vârsta de 77 de ani.
"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.
Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Legea sportului a fost modificată, noile schimbări intrând în vigoare de duminică, 20 iulie, iar prin aceste schimbări autorităților locale le revin sarcini noi prin care sportul să devină mai accesibil persoanelor cu dizabilități.
Programul Erasmus+ va beneficia de un buget record de 40,8 miliarde de euro în perioada 2028-2034, a anunțat Comisia Europeană. Aceasta înseamnă o creștere de peste 55% față de bugetul actual, de 26,2 miliarde de euro, alocat pentru intervalul 2021–2027.
30 de familii vor beneficia de unitățile locative din cele trei blocuri sociale care se realizează în Câmpina pentru persoanele aflate în zone cu risc de alunecări de teren.