Președintele Fundației Aerospațiale Române, invitat să le vorbească elevilor de la Colegiul "Grigorescu" despre pionierii aviației din țara noastră

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul manifestărilor dedicate Anului Centenar, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a fost organizată astăzi o expoziție interesantă, cu machete ale unor planoare și avioane care au făcut istorie. De la celebrele Vlaicul I, Vlaicu II și Vlaicu III, până la singurul avion comercial cu reacție, fabricat în România - ROMBAC 1-11. Toate machetele sunt realizate după planurile originale de către Fundația Aerospațială Română condusă de căpitanul comandor (r) Gheorghe Coman, absolvent al Liceului "Barbu Știrbei" din Câmpina (actualul Colegiu "Grigorescu") în anul 1950.

Gheorghe Coman este din Breaza și are 87 de ani. A învățat la Câmpina din clasa a V-a și până la absolvirea liceului, în urmă cu 68 de ani. A absolvit Academia Militară Tehnică, a fost profesor la Școala Militară "Traian Vuia" și director (timp de 25 de ani) la Grupul Școlar de Aeronautică, actualul Colegiu Tehnic de Aeronautică "Henri Coandă". Din 1998 este președintele Fundației Aerospațiale Române și unul dintre membrii echipei de specialiști care a reconstituit avionul Vlaicu II, cel cu care Aurel Vlaicu s-a prăbușit la Bănești, la 13 septembrie 1913, în încercarea de a zbura peste Carpați. Cu Vlaicu II, realizat în colaborare cu ROMAERO, Fundația Aerospațială Română a obținut medalia de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino, din 2009.
Gheorghe Coman le-a vorbit elevilor de clasa a XI-a de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", alături de care s-a aflat și directorul instituției, prof. Roxana Stan, despre începuturile aviației române, despre evenimente importante care au avut loc de-a lungul timpului, despre Traian Vuia, Henri Coandă și Aurel Vlaicu, dar și despre experiențele sale personale în domeniul în care a activat aproape toată viața. 

4474 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

515 vizualizari
30 nov. 2023 21:40

Subiect serios, discuții comice în plenul CL Câmpina pe tema terenurilor de pe albia râului Doftana

Consiliul Local Câmpina a aprobat, la propunerea primarului Alin Moldoveanu, în ședința din 25 octombrie 2023, o hotărâre privind îndeplinirea procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea societăților Electrocarbon și Elsid, pentru mai multe terenuri de pe râul Doftana, acolo unde cele două societăți au o serie de investiții în domeniul energetic și unde administrația locală intenționează să realizeze centura de est a orașului. După aprobarea hotărârii, Electrocarbon și Elsid au apelat la instanță.

845 vizualizari
30 nov. 2023 21:32

Ion Alexe, cel mai potrivit nume pentru recent inaugurata sală de sport din Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

În urmă cu puțin timp, în ziua ceremoniei de absolvire și depunere a jurământului de către poromoția noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, în prezența secretarului de stat chestor general Bogdan Despescu și a inspectorului principal al Poliției Române chestor Benone Matei, a avut loc inaugurarea sălii de sport din incinta acestei instituții de învățământ.

Alte stiri recente

761 vizualizari
30 nov. 2023 18:59

Cupa ”1 Decembrie” la handbal feminin, juniori IV. Prima zi, un spectacol sportiv total

Șase echipe de top din România la nivel de handbal feminin juvenil au venit la Câmpina pentru a participa la Cupa ”1 Decembrie”.

1532 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu.