Președintele Fundației Aerospațiale Române, invitat să le vorbească elevilor de la Colegiul "Grigorescu" despre pionierii aviației din țara noastră

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul manifestărilor dedicate Anului Centenar, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a fost organizată astăzi o expoziție interesantă, cu machete ale unor planoare și avioane care au făcut istorie. De la celebrele Vlaicul I, Vlaicu II și Vlaicu III, până la singurul avion comercial cu reacție, fabricat în România - ROMBAC 1-11. Toate machetele sunt realizate după planurile originale de către Fundația Aerospațială Română condusă de căpitanul comandor (r) Gheorghe Coman, absolvent al Liceului "Barbu Știrbei" din Câmpina (actualul Colegiu "Grigorescu") în anul 1950.

Gheorghe Coman este din Breaza și are 87 de ani. A învățat la Câmpina din clasa a V-a și până la absolvirea liceului, în urmă cu 68 de ani. A absolvit Academia Militară Tehnică, a fost profesor la Școala Militară "Traian Vuia" și director (timp de 25 de ani) la Grupul Școlar de Aeronautică, actualul Colegiu Tehnic de Aeronautică "Henri Coandă". Din 1998 este președintele Fundației Aerospațiale Române și unul dintre membrii echipei de specialiști care a reconstituit avionul Vlaicu II, cel cu care Aurel Vlaicu s-a prăbușit la Bănești, la 13 septembrie 1913, în încercarea de a zbura peste Carpați. Cu Vlaicu II, realizat în colaborare cu ROMAERO, Fundația Aerospațială Română a obținut medalia de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino, din 2009.
Gheorghe Coman le-a vorbit elevilor de clasa a XI-a de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", alături de care s-a aflat și directorul instituției, prof. Roxana Stan, despre începuturile aviației române, despre evenimente importante care au avut loc de-a lungul timpului, despre Traian Vuia, Henri Coandă și Aurel Vlaicu, dar și despre experiențele sale personale în domeniul în care a activat aproape toată viața. 

3058 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1887 vizualizari
23 ian. 2019 19:56

"Mândria de a fi român", un proiect educațional dedicat Micii Uniri, desfășurat la Școala "Ion Câmpineanu" din Câmpina

Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" din Câmpina și Școala Gimnazială Nistorești, aparținând de Liceul Teoretic "Aurel Vlaicu" Breaza, au desfășurat miercuri, 23 ianuarie, un proiect educațional intitulat "Mândria de a fi român". Acest proiect s-a adresat elevilor din ciclul primar și a fost dedicat aniversării Zilei Unirii Principatelor Române. (video)

1747 vizualizari
23 ian. 2019 19:38

Cursurile școlare vor fi suspendate în toată țara vineri, 25 ianuarie 2019

Ministerul Educației Naționale a emis astăzi un ordin prin care se decide suspendarea cursurilor școlare în întreaga țară pentru vineri, 25 ianuarie 2019. Măsura a fost luată după ce Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut, în ultima săptămână, cu peste 20% față de nivelul așteptat. Joi, 24 ianuarie, este, oricum, zi liberă, astfel că, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

Alte stiri recente

1836 vizualizari
23 ian. 2019 20:55

Hora Unirii, dansată de elevii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina

Pentru că joi, 24 Ianuarie, este zi liberă, elevii și profesorii Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina au sărbătorit cu o zi mai devreme Unirea Principatelor Române. În curtea instituției, elevi din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal) au dansat Hora Unirii, pentru a marca astfel împlinirea a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele dezvoltării moderne a României prin reformele aplicate în scurta sa perioadă de domnie.

1635 vizualizari
23 ian. 2019 11:43

Primăria Câmpina vă invită să dansați Hora Unirii pe 24 ianuarie 2019, în Pasajul de la Ceas

1 comentarii

UPDATE - Evenimentul a fost anulat.

La 24 Ianuarie 2019 se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. "Mica Unire" de la 1859 este considerată primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Primăria și Consiliul Local Câmpina vă invită joi, la ora 12.00, în Pasajul de la Ceas, pentru a dansa cu toții Hora Unirii.