În luna noiembrie a anului 1973, a Câmpina, pe Strada Mihail Kogălniceanu, își deschidea porțile Grădinița nr. 10, care includea o creșă și grupe pentru preșcolari. Au trecut 50 de ani de atunci, iar povestea grădiniței merge mai departe. Povestea celei care astăzi se numește Grădinița cu program normal și program prelungit “Iulia Hasdeu” Câmpina.
Împlinirea celor 50 de ani de activitate neîntreruptă a fost sărbătorită la Grădinița “Iulia Hasdeu” alături de oaspeți dragi, alături de copii și părinți, dar și alături de oameni care au scris file din istoria acestei instituții. Gazdă a fost Mihaela Predea, directorul Grădiniței “Iulia Hasdeu”, alături de care s-au aflat cadrele didactice de astăzi. Printre invitați s-au numărat primarul Alin Moldoveanu (care a oferit conducerii grădiniței o plachetă de excelență), Mariana Ilie – inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul ISJ Prahova, foste cadre didactice ale grădiniței, în prezent pensionare, iar oaspete de onoare putem spune că a fost Elena Pătrașcu (90 de ani), primul director al Grădiniței “Iulia Hasdeu” (nr.10). Doamna Pătrașcu a depănat amintiri din primele zile de la deschiderea grădiniței, o clădire nouă și frumoasă, înconjurată de molozul încă nestrâns din urma lucrărilor de construcție; amintiri din primii ani de funcționare, cu creșa și grădinița în aceeași locație; amintiri despre copiii de altădată, unii dintre ei, adulți astăzi, având copii sau chiar nepoți care învață acum la aceeași grădiniță. (video)
Un alt invitat special a fost Aura Dobre, directorul Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, care le-a vorbit celor prezenți despre Iulia Hasdeu, patronul spiritual al grădiniței. Aura Dobre a oferit instituției cărți despre viața și opera Iuliei Hasdeu, ca un dar la o aniversare frumoasă.
Au fost multe momente deosebite la această aniversare. A fost prezentată “Cartea de Aur” a grădiniței, în care, ce-i drept, nu s-a mai scris de multă vreme; s-a făcut o prezentare în power-point care a inclus fotografii cu generații de copii care au trecut pragul Grădiniței “Iulia Hasdeu”; copiii care învață astăzi la această grădiniță le-au prezentat oaspeților mai multe momente artistice. La final, a fost momentul tortului aniversar, la împlinirea a cinci decenii de existență a uneia dintre cele mai bune grădinițe din Câmpina.
Pe 13 septembrie 2024 se împlinesc 111 ani de la temerara încercare a lui Aurel Vlaicu de a zbura peste Carpați, cu un aparat de zbor construit chiar de el.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.