Suma alocată pentru salubritate, în anul 2019, de la bugetul Câmpinei, a fost de aproximativ 5,6 milioane lei. Anul următor, în 2020, suma a crescut la aproximativ 7,3 milioane lei, pentru ca în 2021, acestă sumă să ajungă la 9,3 milioane lei.
Firesc, apare întrebarea, de unde provine acestă creștere substanțială? Și pentru a afla o explicație detaliată legată de acest subiect am stat de vorbă cu Florin Constantinescu, directorul general al operatorului de salubritate SC Floricon Salub SRL.
”Există câteva cauze principale, cu o pondere importantă în aceste creșteri. Este vorba despre o creștere importantă a tarifului de depozitare la rampa de la Boldești, de la 69,58 lei/tonă la 155,44 lei/tonă, tarif care include și contribuția pentru economia circulară. În total, în anul 2021, noi am colectat aproximativ 15.000 tone de deșeuri, astfel încât creșterea tarifului numai din cauza majorării taxelor la rampă este semnificativă. De asemenea, a crescut și taxa la stația de tratare mecano-biologică de la Ploiești, ajungând la aproape 163 lei/tonă. Toate aceste sume sunt plătite de noi, ca operator, din ceea ce încasăm de la Primăria Câmpina pentru colectarea deșeurilor de pe domeniul public. În plus, o altă pondere importantă în creșterea sumei pentru salubritate o are creșterea cantității din deșeuri provenite din construcții. Până în anul 2019, duceam aceste deșeuri, conform deciziei Primăriei, în zona fostei cărămidării de pe Strada Oborului, pentru a încerca stoparea unei alunecări de teren. În urma unei decizii a Gărzii de Mediu, a fost sistată depozitarea deșeurilor din construcții în locul respectiv, iar acum întreaga cantitate trebuie să o ducem la rampa de la Boldești. Practic, cantitate de deșeuri din construcții dusă la rampă a crescut de la 4.400 tone în 2019 la aproximativ 8.300 în 2021. Cu toate costurile suplimentare derivate din această situație. Sigur, la toate acestea, care au cea mai mare pondere în creșterea tarifului, se mai adaugă creșterea salariului minim de la 2.080 lei/lună în 2019 la 2.230 lei în 2020, creșterea tarifelor la combustibili, piese de schimb, servicii prestate de terți, depreciere monedei naționale și altele. Din analiza noastră, creșterea cheltuielilor cu salubritatea între 2019 și 2021 a fost de 38%, din care creșterea rezultată din activitățile prestate de noi, ca operator, de 18%, iar creșterea din activitatea de transfer și depozitare - de aproximativ 20%”, ne-a declarat Florin Constantinescu.
În vederea reducerii cantităților de deșeuri ajunse la depozitare (cantități penalizate de Fondul pentru Mediu în conformitate cu OUG 196/2005), începând cu anul 2021 o parte din deșeurile stradale (aproximativ 2.288 tone, potrivit Floricon Salub) au fost transportate de operator, prin intermediul Stației de Transfer Câmpina, la Stația de Tratare Mecano-Biologică Ploiești, în vederea tratării. În consecință, cantitatea de deșeuri trimisă la depozitare a scăzut de la 7.400 tone, în anul 2020, la aproape 4.000 tone, în anul 2021, ceea ce conduce la diminuarea penalizărilor aplicate administrației câmpinene de autoritățile de mediu.
CâmpinaTV.ro a semnalat în mai multe rânduri situații de pe domeniul public în care vegetația părea să pună stăpânire pe carosabil sau trotuare ori alte căi de acces. De asemenea, mulți câmpineni scriu pe rețele de socializare despre situații similare.
Un câmpinean a postat pe rețelele de socializare o serie de imagini suprinse zilele trecute pe Strada Milcovului, la intrarea dinspre Strada BP Hasdeu, pe lângă fostul complex alimentar.
”Ghinion” ar putea zice bărbatul de 37 ani, care avea permisul suspendat și a fost prins de... radar. Alții ar putea spune, pe drept cuvânt, teribilism, prostie, inconștiență...
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a semnalat că pe Strada Podului, în zona Bulevardului, există o mică alunecare de teren, acoperită de vegetație abundentă, care poate fi un pericol pentru oricine trece prin zonă.