Ministerul Dezvoltării Regionale a aplicat o nouă sancțiune financiară (corecție) la proiectul privind modernizarea Căii Dacia din Câmpina. Astăzi, 11 aprilie 2017, se împlinesc exact cinci ani de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din municipiu în DN1, dar problemele legate de această investiție cu fonduri europene par a nu se termina.
Noua corecție aplicată de Ministerul Dezvoltării este în valoare de 104.000 lei, iar motivul acestei noi sancțiuni îl constituie "nerespectarea de către autoritatea contractantă a principiului liberei concurențe". Mai exact, este vorba despre atribuirea, de către Primăria Câmpina, în mod direct, fără licitație sau selecție de oferte, a unor lucrări adiacente investiției. Lucrări de mai mică amploare, cum ar fi mutarea unor conducte sau strângerea și transportul deșeurilor rezultate în urma lucrărilor de construcție, dar pentru care, după cum prevede Ghidul de finanțare, ar fi trebuit organizată licitație sau cerere de oferte.
După cum ne-au precizat reprezentanții Primăriei Câmpina, pentru noua corecție se va face contestație și se va apela din nou la instanța de contencios administrativ. Practic, asta va însemna un nou proces între Primărie și Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care, pe rolul instanțelor de judecată, mai există două procese legate de Calea Dacia: unul cu Cast Bănești - la Tribunalul Prahova (despre care vom scrie separat) și unul cu Ministerul Dezvoltării - recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o corecție de 7 milioane lei, după ce Primăria a pierdut la Curtea de Apel Ploiești. La Înalta Curte s-a finalizat procedura de regularizare, judecătorii au decis că recursul este admisibil și urmează să se stabilească un prim termen în dosar.
Alte două procese cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru corecțiile aplicate au fost finalizate. Unul a fost câștigat de Primăria Câmpina, în octombrie 2014, iar celălalt a fost câștigat de Ministerul Dezvoltării, în iunie 2016.
Sâmbătă dimineață au început lucrările de intervenție pentru remedierea deficiențelor constate la rețeaua de canalizare în zona Răcitor, pe Strada B.P. Hasdeu din Câmpina.
Este evident că realizarea drumului Valea Doftanei - Săcele este o prioritate pentru Consiliul Județean Prahova, acesta urmând a deveni o alternativă la cel mai aglomerat drum din România - DN1 pe Valea Prahovei.
Subiectul a fost discutat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina de la finalul anului trecut - în zona ”Răcitor” sunt probleme la rețeaua de canalizare, una veche și care creează mari neplăceri locuitorilor de la blocurile din zonă.
În cursul zilei de joi, 16 ianuarie 2025, polițiștii au efectuat două percheziții în comuna Scorțeni, la locuințele unei persoane bănuite de furt calificat, operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.