Horia Tiseanu este urmărit penal pentru abuz în serviciu și luare de mită

Actualitate (Categoria articolului)

Zi plină, astăzi, la DNA Ploiești, unde au ajuns mai mulți câmpineni: primarul Horia Tiseanu, șoferul acestuia - Robert Hintz, fostul director al Direcției Economice - Gheorghe Ecaterinescu, dar și fostul șef al Poliției Locale Câmpina - Carmen Gheorghe, actualmente directorul Poliției Locale Ploiești. Tot ce am scris astăzi a fost mai mult pe surse. Acum suntem în măsură să vă prezentăm date oficiale furnizate de Direcția Națională Anticorupție.

DNA Ploiești a dispus începerea urmăririi penale față de primarul Horia Tiseanu și luare măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Horia Tiseanu este inculpat în acest dosar de corupție. DNA a dispus și efectuarea urmăririi penale față de suspecții: Gheorghe Ecaterinescu, Carmen Gheorghe și Costin Octavian Micu, toți trei pentru complicitate la abuz în serviciu.
Concret, primarul Tiseanu este acuzat de abuz în serviciu pentru că a folosit în scop personal și exclusiv autoturismul Opel Insignia, achiziționat cu bani publici pentru Poliția Locală, cu încălcarea dispozițiilor legale. De asemenea, este acuzat de luare de mită pentru că a pretins 10% din valoarea unui contract reprezentantului unei societăți comerciale, în schimbul banilor facilitând firmei respective câștigarea unei selecții de oferte.

Iar acum haideți să vedem faptele, așa cum sunt ele prezentate în ordonanța procurorilor DNA:

"1. În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte două oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.

2. În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică, aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, Primăria Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie. 
Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că, potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme). 
Prin aceste demersuri, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât și pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziția făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale'.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Horia Tiseanu trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
e) să nu exercite funcția de primar al municipiului Câmpina,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În cazul în care sunt încălcate cu rea-voință aceste obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv. Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de Procedură Penală.

7545 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mady 28.09.2016 07:31 Ce rusine de om! Stia toata lumea ca ia spaga, dar cand vezi intr-un comunicat DNA parca suna altfel... Si imi aduc aminte ca ne vorbea el de legalitate, moralitate, ca el respecta legea. RUSINE!
  • Ilie 28.09.2016 07:37 Faptul ca soferul primarului nu mai apare in comunicatul DNA este evident ca a spus tot si l-a bagat pe Tiseanu la apa, pentru ca este cert ca stie multe lucruri despre el! Incet-incet, raul din Primaria Campina va iesi la suprafata!
  • danut 28.09.2016 09:29 primarul Tiseanu este adevaratul edil al mileniului in care traim, un Liberal care si-a consumat energia pt comunitatea campineana......degeaba alti mitomani isi hranesc impostura din frontul invizibil
  • dna aurica 28.09.2016 10:16 De fapt el s-a sacrificat luind "MITA" sa plateasca datoriile partidului HAHAHHA,blestemat oras sa fie condus Politic de niste HOTI si SMECHERI,probabil ca a luat SPAGA de multe ori dar greu de dovedit neexistand denunturi ca in acest caz.Asta era VIZIUNEA DE VIITOR, SPAGA PERSONALA ce aduce bunastare doar familiala, ce locuri de munca pt prosti au distrus viitorul multor generatii de acum incolo si culmea fara speranta de mai bine.Cam asta e mizeria de POLITICA ce se propaga in campaniile mincinoase.Cine mai crede in POLITICA HOTILOR,gandurile lor sunt doar la FURAT.HUUUUUUUUUUO,RUSINEEEEEEEEEEE. Legislatia e fffffffff.proasta trebuiesc marite pedepsele si condamnati la URGENTA doar asa dispar HOTII cu ganduri ascunse.

Actualitate

918 vizualizari
01 apr. 2023 12:35

Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina are un elev calificat la Olimpiada Națională la analiza produselor alimentare

În acest an școlar au fost foarte multe rezultate foarte bune la olimpiadele școlare la nivel județean, mulți elevi ai unităților de învățământ câmpinene calificându-se la olimpiadele naționale.

1202 vizualizari
01 apr. 2023 09:05

Lovitură de teatru! Primăria Câmpina a transmis Prefecturii Prahova că proiectul privind înființarea Centrului Cultural a fost aprobat

1 comentarii

La câteva zile după ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina, în care - printre altele - a fost respins, pentru a treia oară în acest mandat, proiectul de înființare a unui Centru Cultural, a venit lovitura de teatru: Primăria Câmpina a transmis Prefecturii Prahova că proiectul de înființare a Centrului Cultural a fost aprobat!

Alte stiri recente

168 vizualizari
01 apr. 2023 13:06

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc uvertura etapei a 22-a, din Liga A Prahova. Celelalte meciuri ale rundei au loc după-amiază și mâine dimineață. Iată rezultatul partidei de dumineață și clasamentul actualizat:

1069 vizualizari
01 apr. 2023 11:25

”Fata morgana” a poposit la Câmpina. Vernisajul unei expoziții pline de culoare și emoție

Multe emoții într-un cadru aparte, plin de culorile tablourilor și de sunetele chitarelor, acesta a fost decorul în care a avut loc vernisajul unei expoziții de pictură, care a avut loc la Casa de Cultură ”Geo Bogza”, din Câmpina, vineri, 31 martie 2023.