Miercuri, 11 ianuarie, în amfiteatrul Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” din Câmpina a avut loc o conferință intitulată ”Emblemele Câmpinei”, un eveniment inedit din multe puncte de vedere și care a fost dedicat Zilei Câmpinei, sărbătorită... discret de administrația locală.
Conferința l-a avut ca amfitrion pe profesorul Nicolae Geantă, invitați fiind Ofelia Negoiță - profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” și Șerban Băleanu - apreciatul cunoscător al istoriei locale, omul despre care profesorul Nicolae Geantă a spus că ”deține cele mai multe documente despre istoria Câmpinei” și a mai adăugat că ”noi nu vom spune povești aici, ci prezentăm date, cifre și documente importante pentru istoria Câmpinei”.
Astfel, Nicolae Geantă a prezentat în două episoade o serie de clădiri și locuri emblematice pentru istoria Câmpinei, dar și personalități, în special membri ai famililor regale sau șefi de stat, care au vizitat Câmpina de-a lungul anilor. Profesorul Ofelia Negoiță a prezentat o istorie foarte interesantă, cu numeroase date și documente, despre clădirea în care funcționează acum Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, în această clădire primele cursuri având loc chiar pe 12 ianuarie 1931, adică în urmă cu exact 92 ani.
Nu în ultimul rând, Șerban Băleanu a vorbit despre o serie de locuri și momente emblematice pentru Câmpina, punctând și amărăciunea că hotărârea Consiliului Local privind montarea de plăcuțe informative pe clădirile reprezentative din Câmpina, hotărâre care a plecat de la un interviu pe care Șerban Băleanu l-a acordat chiar publicației noastre, încă nu a fost pusă în aplicare.
Chiar dacă profesorul Nicolae Geantă a precizat de la bun început că această conferință a fost deschisă pubicului larg, totuși, singurii spectatori ai conferinței au fost elevi ai claselor a XII-a din instituția de învățământ care a găzduit evenimentul.
În loc de concluzie, se cuvine salutată inițiativa organizării acestei conferințe, dar și prezentările celor trei vorbitori, prezentări însoțite de imagini din Câmpina veche. Și, parcă privindu-i pe elevii prezenți la conferință, regretăm și mai mult că nu se găsește o soluție pentru ca, măcar o oră pe semestru, în școlile din Câmpina să poată fi prezentată o astfel de conferință, o adevărată lecție de istorie locală pe care vă invităm să o urmăriți în materialul video.
În toamna anului trecut, Asociația Câmpina Curată și societatea Ecogen Power lansau un concurs de idei pentru proiectul de arhitectură și amenajare al viitorului complex urban "Steaua Română". Concursul era destinat studenților din anul V de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București. Vineri, 24 Ianuarie 2025, a avut loc Gala de premiere a proiectelor câștigătoare.
Un cadru natural ideal în Parcul Soceram de pe platoul Muscel din Câmpina, un soare excesiv de generos pentru o zi de ianuarie, multe baloane și foarte mulți oameni, cam acesta a fost ”decorul” în care am asistat la cea mai impresionantă ”Hora Unirii” dansată vreodată la Câmpina.
Administrația locală a organizat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor în locația tradițională - Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei.
Eveniment special la Colegiul Militar Național ”Dimitrie Cantemir” Breaza în cursul zilei de miercuri, 22 ianuarie.