Chiar dacă lucrările de reabilitare a Parcului de la Soldat, din centrul municipiul Câmpina, au intrat într-un ritm care poate fi considerat mulţumitor, lucrurile sunt încă departe de cum ar trebui să fie. Este greu de grezut că parcul va fi gata la sfârșitul lunii august, așa cum prevede contractul. Și să nu uităm că, pe lângă reabilitare, vor trebui realizate încă două lucrări: mutarea Monumentului Soldatului Necunoscut şi realizarea unui nou monument. Despre Soldat, s-a vorbit mult la ultima ședință a Consiliului Local Câmpina, de ce în Parcul Trandafirilor, de ce nu în altă parte, că unii spun așa, alții vor altfel etc. Toate aceste discuții l-au făcut pe primarul Horia Tiseanu să afirme: "M-am săturat de această problemă!". Îl înțelegem, dar oare câmpinenii ce ar trebui să mai spună?!
Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat proiectul privind reamplasarea Soldatului Necunoscut în Parcul Trandafirilor, la notariate. Iar discuțiile au fost deschise de consilierul Gabriel Dima: "Am discutat într-o şedinţă a Comisiei de Cultură cu Mădălin Focşa, un cercetător local, care ne-a prezentat şi un material despre locaţiile în care a fost acest monument. Am căutat să găsim o locaţie propice pentru monument şi am identificat mai multe și mai bune decât Parcul Trandafirilor, acolo unde se doreşte mutarea acestui monument. Mai ales că acolo, în stânga, se află acel grilaj, iar clădirea EdilConst a început să ruginească, astfel că nu ştiu dacă este cel mai bun loc pentru acţiuni solemne". Astfel, Gabriel Dima a propus eliminarea locației "Parcul Trandafirilor" din dreptul prevederii bugetare pentru mutarea "Soldatului", urmând a se găsi o altă variantă.
Primarul Horia Tiseanu a reacţionat destul de prompt: "Să nu vă supăraţi pe mine, dar domnul Mădălin Focşa nu poate să influeţeze opinia Executivului sau a Consiliului Local. El a propus trei amplasamente, inclusiv Parcul Trandafirilor. Comisia de la Consiliul Judeţean, care dă avizele pentru aceste monumente, nu a dat acordul pentru alte locaţii. Mădălin Focşa îşi permite să nu fie de acord cu această opinie şi văd că şi dvs. îi împărtăşiţi punctul de vedere. M-am săturat de această problemă... Comisia Consiliului Judeţean ne-a cerut să nu luăm Soldatul de pe soclul lui până nu îi găsim un nou amplasament şi îi vom face o alee temporară de pietriş, până vom găsi o soluţie să-l mutăm. Mă opresc aici şi faceţi cum vreţi dvs. pentru că nu-i oraşul meu, este al nostru, al tuturor". (video)
Didona Căliman, arhitectul-şef al municipiului, a explicat din punct de vedere tehnic cum stau lucrurile: "Alegerea amplasamentului în Parcul Trandafirilor nu este întâmplătoare. Pe de o parte, este vorba de o nouă scară, care nu copleşeşte monumentul, având în vedere regimul de înălţime al clădirilor din jur. Aici se oferă o proiecţie monumentului, iar pe de altă parte se constituie ca şi cap de perspectivă al Străzii 1 Decembrie 1918. Acest monument generează o zonă de protecţie, care creează restricţii, ori în Parcul Trandafirilor profităm de zona de protecţie deja existentă odată cu vestigiile arheologice descoperite. În plus, ceremoniile se vor putea desfăşura în faţa monumentului şi nu cum s-a întâmplat până acum, pe amplasamentul actual, în spatele Soldatului". (video)
În cele din urmă, Gabriel Dima şi-a retras amendamentul şi "Soldatul" va merge în Parcul Trandafirilor. Nu se ştie când, dar la un moment dat el va întregi o zonă plină de "monumente" ale administraţiei locale - cavoul cu vestigii, sediul EdilConst şi, mai ales, turnul înclinat, aflat peste drum de Parcul Trandafirilor.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă în cursul zilei de vineri, 13 septembrie, la intersecția străzilor Dealului și Rândunicii.
Începând de luni, 16 septembrie 2024, Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina se închide parțial. Această situație va dura până pe 25 octombrie 2024, în cel mai bun caz.
S-a numit mai întâi Parcul Pionierilor, apoi Parcul cu Role și după aceea Parcul "Mițu-Chițu". Acum... numai este nimic. Un loc neîngrijit, în care vegetația este stăpână și pe lângă care treci cu o strângere de inimă.
Anul 2024 este singurul din istoria țării noastre în care cetățenii cu drept de vot au fost chemați la urne pentru toate tipurile de alegeri posibile. Au fost localele și europarlamentarele pe 9 iunie, urmează, spre finalul anului, alegerile parlamentare și prezidențiale.