Nu sunt oameni ai străzii, nu sunt niște cazuri sociale. Au serviciu și au salarii. Nu prea mari, e drept, dar nici nu se plâng. Au și o mică gospodărie înjghebată acolo, în curtea fostei școli din satul Plaiu, comuna Provița de Sus. Problema lor este alta. În urma inundațiilor și alunecărilor de teren din primăvara lui 2007, și-au pierdut casele. Primăria i-a cazat 'temporar' în fosta școală și apoi nu a mai interesat pe nimeni soarta lor.
De aproape zece ani, două mame și doi fii locuiesc în clădirea dezafectată în care, cândva, au funcționat școala și grădinița din satul Plaiu. Imobilul este un dezastru. O clădire veche, fără geamuri, cu pereți crăpați. Doar camerele în care locuiesc cele două familii arată puțin mai bine pentru că le-au tot reparat. Au fost nevoiți să facă asta, au stat aici atâția ani, fie vară, fie iarnă. Când vine vorba de iarnă, aproape că se îngrozesc. Încă o iarnă...
Povestea celor două familii este simplă și complicată, în același timp. Au avut casele lor în zona Șchiopota. Casele lor, pe terenurile lor. Le-au fost distruse de inundațiile din 2007, urmate de alunecări de teren. Erau două familii sinistrate, care nu aveau unde se duce. Atunci, Primăria Provița de Sus a găsit această soluție cu clădirea fostei școli din Plaiu. I-a cazat aici temporar, iar oamenii au sperat că vor primi un teren în altă parte, unde să-și poată construi o casă. Au sperat că vor primi și niste materiale de construcții din fondurile pentru sinistrați. Nu au primit nimic. Li s-a propus, la un moment dat, să li se dea un teren, dar pe care nu l-au accceptat pentru că era tot lângă apă. Alte soluții nu s-au mai găsit, iar timpul a trecut.
În Provița de Sus nu există locuințe sociale. Clădirea fostei școli nici măcar nu e a Primăriei, aparține Ministerului Educației. Da, ar putea fi reabilitată, dar este complicat cu hârtiile între instituții și ar costa mulți bani.
'Vrem și noi un loc al nostru. În buletinul meu scrie că am domiciliul pe Șchiopota, iar eu locuiesc de fapt în satul Plaiu, fără acte, bineînțeles. Ne-am pierdut casa, terenul nostru nu mai poate fi folosit, în fosta școală stăm fără forme legale, pentru că nu se poate acest lucru. Parcă suntem ai nimănui. Ne este și frică, nu știm cât mai rezistă această clădire. Și suntem conștienți că nu ne putem permite să construim o casă', ne-a declarat Georgian Carabelea, unul dintre cei doi tineri care locuiesc în fosta școală din Plaiu.
Noua administrație locală din Provița de Sus cunoaște situația celor două familii. 'Este o situație neplăcută, pe care nu am creat-o noi. Abia avem două luni de când suntem în funcție și încercăm să rezolvăm pe rând problemele pe care le-am găsit la Primărie. În acest moment nu știu să vă spun cum vom rezolva această problemă, dar cu siguranță vom analiza toate posibilitățile legale și vom încerca să găsim o soluție', ne-a declarat viceprimarul comunei Provița de Sus, Florin Voiculescu.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.