Când toți ochii sunt ațintiți pe conflictele armate din Ucraina și Israel/Gaza, în România se întâmplă lucruri incredibile. Proiectul de lege privind relaxarea condițiilor de deținere și folosire a armelor de foc, inițiat de un grup de parlamentari PSD, a trecut tacit de Senat. Adică, fără să fie dezbătut.
Practic, această inițiativa legislativă de natură să crească riscul ca mai multe arme să ajungă în mâinile clanurilor interlope, sau să fie folosite de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a fost aprobată făsă dezbatere de Senatul României și urmează să intre la Camera Deputaților, care este for decizional. Prin acest proiect s-ar elimina unele restricții importante atât pentru cei care dețin în prezent arme de pază și apărare, dar și arme de vânătoare, cât și pentru cei care vor să solicite o astfel de autorizație.
Potrivit proiectului de lege, persoanele care au permis de portarmă vor putea să dețină un număr nelimitat de arme pentru protecția personală, nu doar două, cum este în prezent. Mai mult, autorizația de procurare a armelor letale va putea fi dată și inculpaților din dosare penale, dacă aceștia nu au fost puși sub acuzare pentru faptele săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor.
În cazul armelor de apărare și pază, inițiatorii proiectului elimină condiția ca arma să se afle în permanență asupra titularului permisului și adaugă posibilitatea ca arma să poată fi împrumutată altor persoane. Proiectul legislativ schimbă regulile și pentru posesorii de permis european pentru arme de foc, astfel încât aceștia să nu mai fie obligaţi să solicite de la Poliţia Română, pentru deplasarea în state terţe, a încă unui document (autorizaţie de scoatere de pe teritoriul României a armelor letale), care, practic, spun inițiatorii „să ateste acelaşi lucru, că este deţinător legal al armelor şi că are drept de deţinere şi port al acestora”.
Sunt modificate, de asemenea, regulile privind locurile în care o persoană își poate depozita armele. În prezent, titularul dreptului de deținere a armei poate să o păstreze „la domiciliul sau reședința înscrisă în documentul de identitate”, iar autorii proiectului legislativ extind aceste locuri, adăugând „şi orice alte locuri utilizate de acesta, în spaţiile pentru care a fost autorizat”. În cazul armelor letale, spațiile în care sunt depozitate acestea și muniția aferentă vor fi „comunicate în prealabil poliției”.
Interesant este un lucru. Inițiatorii au cerut dezbaterea şi adoptarea propunerii legislative în procedură de urgenţă, ca și cum acest proiect ar fi extraordinar de important pentru viața de zi cu zi a românilor. Și asta se întâmplă în condițiile în care alte state încearcă să restricționeze dreptul de a purta arme de foc din cauza numeroaselor incidente grave, adevprate tragedii, petrecute în ultimii ani.
Polițiștii câmpineni l-au reținut 24 de ore pe bărbat de 32 ani, autor al accidentului de la Zorile.
Trei ani cu suspendare - aceasta a fost pedeapsa decisă de Judecătoria Câmpina pentru Adela Pena, fata care, în primăvara anului 2022, l-a ucis pe trecerea de pietoni de la Salcie pe Paul Dragomir, un adolescent de 17 ani.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis o imagine surprinsă în cursul acestei dimineți în parcarea din fața magazinului Lidl de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.
În vara anului trecut, după o întreagă telenovelă, Primăria comunei Telega reușea concesionarea Băilor Minerale.