40% din bugetul Câmpinei pentru 2018 înseamnă salariile angajaților din administrația locală. Pentru investiții se alocă în jur de 15% din buget

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina se întrunește luni, 19 februarie, în ședință extraordinară pentru a aproba bugetul municipiului pentru anul 2018. Vestea bună este aceea că veniturile bugetului local nu se diminuează comparativ cu anul precedent. Vestea proastă - au crescut mult cheltuielile cu salariile din administrația locală și cheltuielile de funcționare. Prin urmare, 2018 va fi un an în care Câmpina va sta pe loc din punct de vedere al dezvoltării. Cu alte cuvinte, vom avea foarte puține investiții. Dintr-un buget total de 65 milioane lei, pentru investiții sunt repartizați doar 10,3 milioane lei, adică excedentul bugetar al anului precedent.

Potrivit proiectului de buget care va intra luni în dezbaterea Consiliului Local, pentru 2018 veniturile totale sunt estimate la 54,74 milioane lei, la care se adaugă excedentul bugetar al anului 2017, în valoare de 10,34 milioane. Așadar, un buget total de 65 milioane lei. În anii precedenți, Câmpina avea un buget mult mai mare pe hârtie, de până la 89 milioane lei. Aici trebuie explicat un lucru. În realitate, bugetul municipiului se situa tot undeva la 64-65 milioane lei, diferența constituind-o sumele alocate de Direcția de Finanțe pentru plata salariilor din învățământ. Ministerul Finanțelor trimitea banii la Primărie, iar de aici se făceau plățile către școli. Începând din acest an, banii pentru cadrele didactice (salarii și hotărâri judecătorești) nu mai trec pe la primării, ci sunt plătiți direct de inspectorate.
Prin urmare, pentru 2018, veniturile Câmpinei sunt de 54,74 milioane lei. Din totalul acestora, 40,82 milioane lei reprezintă veniturile proprii, 13,87 milioane lei – sumele defalcate din TVA și 210.000 lei – cota alocată de la bugetul județean. În privința investițiilor, situația nu este prea plăcută. Lista inițială, publicată pe site-ul Primăriei Câmpina a fost modificată, unele investiții au fost eliminate, iar la altele au fost diminuate sumele. Până la urmă, în loc de 12,5 milioane lei, pentru investiții se alocă 10,3 milioane lei. Aveți în facsimil lista investițiilor și vom reveni asupra ei după ședința Consiliului Local, deși este puțin probabil ca ea să mai sufere modificări în timpul dezbaterilor. În schimb, este foarte posibil ca nici jumătate din investiții să nu fie realizate. 

Ajungem la cheltuielile cu salariile și funcționarea, capitole la care se duc cei mai mulți bani de la bugetul local. Fondul de salarii pentru administrația locală înseamnă 18,78 milioane lei, la care se adaugă 4 milioane lei reprezentând indemnizațiile persoanelor cu handicap. Ajungem la un total de 22,78 milioane lei. Separat de salarii, angajații din administrația locală vor primi și vouchere de vacanță, valoarea acestora fiind de 422.000 lei. (facsimil)
Per total, salariile înseamnă aproape 40% din veniturile bugetului (față de 18,5% cât însemnau anul trecut), un procent important, care are la bază majorarea consistentă intrată în vigoare de la 1 iulie 2017 și majorarea ceva mai mică (8%) valabilă de la 1 ianuarie 2018. Asta, în cazul salariaților din Primărie și de la Poliția Locală. Pentru că la restul instituțiilor din subordinea administrației locale s-a acordat doar majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, care în realitate a fost doar de câteva procente, după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. 
Cheltuielile de funcționare sunt mari, pentru că aici avem multe domenii și multe instituții. Se alocă bani pentru sănătate, învățământ, asistență socială, cultură, culte și sport, protecția mediului și transporturi, salubritate și iluminat public, reparații și dotări domeniul public, dobânzi la creditele interne etc. Despre fiecare domeniu, cu banii alocați, vom scrie separat, ca să vedeți și să înțelegeți cum sunt cheltuiți banii dumneavoastră.

5680 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ady 18.02.2018 22:47 As paria ca pana la sfarsitul anului nici 10% nu se vor duce pe investitii! Sa stie toti campinenii ca atunci cand isi platesc impoyitele de fapt platesc doar salariile, telefoanele, benzina si plimbarile angajatilor primariei! Si atat! Este inadmisibil!
  • Radu 19.02.2018 21:17 Din pacate nu putem face MAI NIMIC,nici daca dam cu HUOOO,asistam neputinciosi, ne enervam si cam atat.Despre fonduri europene mai nimic,parc inductrial mai nimic.E bine totusi ca o parte dintre noi citim si cunoastem realitatea.Am ajuns sa vedem ca functionarii publici sunt mai bine platiti ca multi ce produc banii la privat,va fi batalie mare sa obtii un post la buget desi acolo se calca pe picioare si performanta este slaba nu au motivatie ,nu se face evaluare asa ca profesionalismul se vede zilnic in oras.Ce se poate face ,MAI NIMIC,asistam la o piese de teatru de slaba calitate.

Actualitate

632 vizualizari
23 sept. 2023 14:47

Câmpina, mileniul III. Indicatorul din... copac

Pentru că nouă ne pasă de Câmpina, am decis să continuăm să vă prezentăm lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie. Pot părea detalii sau lucruri mărunte, dar ar trebui cu toții să știm că în viață detaliile fac diferența de multe ori. Acesta este un serial în care vom atrage atenția asupra unor lucruri care nouă nu ni se par în regulă și promitem să revenim asupra fiecărui subiect în parte, dacă situația semnalată de noi se remediază. Sau nu...

843 vizualizari
23 sept. 2023 13:17

Trei tineri din Voluntari depistați de polițiștii câmpineni, după ce ar fi făcut cumpărături cu un card bancar găsit pe stradă

Polițiștii câmpineni au identificat și depistat în cursul zilei de vineri, 22 septembrie, trei bărbați bănuiți de comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

Alte stiri recente

580 vizualizari
23 sept. 2023 14:14

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă și duminică au loc partidele contând pentru etapa a 8-a a Ligii A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

551 vizualizari
23 sept. 2023 14:03

Handbal feminin, juniori III. CSO Mizil - CS Câmpina 19-35

După o primă etapă în care nu au mai jucat, adversarele, echipa Academia Junior Ploiești, restrăgându-se din campionat, handbalistele de la CS Câmpina au debutat în campionatul național de Juniori III, feminin, cu un meci în deplasare, în fața formației CSO Mizil.