Contractul de finanțare pentru implementarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova" a fost semnat luni, 3 octombrie 2022, la Consiliul Județean Prahova, de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Ioan Boloș, Carmen Moraru - secretar de stat în cadrul MIPE și președintele CJ – Iulian Dumitrescu, directorul general al HidroPrahova - Dorian Ilian Lețea. Cu o investiție de 581,6 milioane euro fără TVA (692 milioane de euro cu tot cu TVA), din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile accesate prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), acesta este cel mai important proiect din județul Prahova pentru dezvoltarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.
Proiectul se va derula în 42 de localități ale județului. HidroPrahova a încheiat un contract cu un consultant - EPTISA ROMÂNIA pentru asistență tehnică în vederea pregătirii aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire, au fost stabilite investițiile ce urmează să fie realizate în fiecare localitate, a fost realizat studiul de fezabilitate, au fost realizate documentațiile tehnice pentru obținerea certificatelor și avizelor și s-a solicitat administrațiilor locale o serie de hotărâri ale consiliilor locale. După cum a afirmat președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, astăzi, la semnarea contractului de finanțare, HidroPrahova a pregătit deja primele 10 caiete de sarcini pentru primele licitații din cadrul acestui proiect. Este vorba despre lucrări la care sunt întocmite inclusiv proiectele tehnice și la care se va licita partea de execuție. Potrivit lui Iulian Dumitrescu, aceste lucrări ar putea începe în primăvara anului viitor. Precizăm faptul că termenul final de realizare a întregului proiect este 2025.
Ce presupune acest proiect la nivelul județului Prahova:
Alimentare cu apă
- Reabilitarea a 15 surse de apă
- Realizarea a 26 noi surse de apă prin foraje
- Reabilitarea a 40,12 km conducte de aducțiune existente
- Introducerea a 64,22 km de noi conducte de aducțiune
- Extinderea rețelei de distribuție a apei cu 114,56 km
- Reabilitarea a 10 stații de clorinare
- Înființarea a patru noi stații de clorinare
- Reabilitarea a opt stații de tratare a apei
- Înființarea a 10 noi stații de tratare
- Reabilitarea a șapte stații de pompare a apei potabile
- Înființarea a 25 noi stații de pompare
- Reabilitarea a 10 rezervoare
- Realizarea a 20 de noi rezervoare
Canalizare
- Reabilitarea a 28,39 km rețele de canalizare
- Înființarea de noi rețele pe 454,21 km
- Execuție 89,80 km conducte de refulare aferente stațiilor de pompare a apei uzate
- Construirea a 325 stații de pompare apă uzată
- Construirea a patru noi stații de epurare
Valoarea totală a investiției: 581.604.908,09 euro, fără TVA
Ce înseamnă acest proiect pentru Câmpina
Pentru municipiul Câmpina, acest proiect înseamnă investiții în valoare de 51,7 milioane euro, fără TVA. Iată care sunt aceste investiții:
- Reabilitarea Stației de Tratare Voila
- Reabilitarea Stației de Pompare Doftana
- Reabilitarea Gospodăriei de Apă Muscel
- Introducerea unei noi conducte de aducțiune apă de la Stația de Tratare Voila până la Stația de Pompare Doftana (Zorile)
- Reabilitarea rețelei de distribuție a apei potabile pe 88,27 km (dintr-un total de 120 km rețea existentă)
- Extinderea rețelei de canalizare cu 3,54 km
- Reabilitarea rețelei de canalizare pe 7,47 km
- Realizarea unei noi stații de pompare a apei uzate
Precizăm faptul că 178 de străzi și alei din Câmpina sunt incluse în acest proiect pentru reabilitarea rețelelor de apă. De asemenea, 12 străzi sunt incluse pentru extinderea rețelei de canalizare, iar alte 10 străzi sunt incluse pentru reabilitarea rețelei de canalizare (străzi care nu au făcut parte din primul proiect cu fonduri europene al HidroPrahova).
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.