CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Câteva lucruri mai puțin știute din istoria locală, făcute publice chiar de Ziua Câmpinei

- Eveniment -

Câteva lucruri mai puțin știute din istoria locală, făcute publice chiar de Ziua Câmpinei

8 Ianuarie este Ziua Câmpinei, în 2023 împlinindu-se 520 ani de la atestarea documentară a localității. În absența oricărei alte acțiuni publice, la Centrul de Informare Turistică a avut loc o comunicare ilustrată cu lucruri mai puțin cunoscute din istoria Câmpinei, dar foarte interesante.

Centrul de Informare și Promovare Turistică este un spațiu restrâns, nu tocmai potrivit unui astfel de eveniment, dar cel mai important lucru l-am considerat a fi, totuși, acela că această acțiune a avut loc, că s-a întâmplat ceva prin care în 2023 Ziua Câmpinei să nu treacă neobservată. Că au fost unele imperfecțiuni tehnice, că s-a văzut că totul s-a organizat în pripă, că autorul comunicării - ghidul turistic Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare Turistică - a vorbit în mult prea multe rânduri despre sine, total nepotrivit într-un astfel de context, toate acestea pot fi trecute cu vederea și apreciem că, totuși, Ziua Câmpinei a fost marcată într-un fel.
Comunicarea a însemnat prezentarea unui șir de fotografii, unele rare, altele mai puțin cunoscute, pe fondul lor fiind prezentate o serie de date, în general mai puțin cunoscute din istoria Câmpinei.
Astfel, au fost prezentate fotografii cu Ion Kalinderu, în anul 1896, la Câmpina, o altă fotografie rară cu principele Ferdinand și soția sa, Maria, viitorii regi ai României, tot în anul 1896, după ce luaseră masa la popota ofițerilor din Câmpina, precum și o altă imagine cu stabilimentul băilor Câmpina, dar și cu un dispensar medical realizat în jurul anului 1900 pe moșia savantului Constantin Istrati. Comunicarea ilustrată a mai cuprins momente privind istoria Rafinăriei, alte momente legate de exploatarea petrolului, dar prezentarea unor vile mai puțin cunoscute, majoritatea datând din aceeași perioadă de avânt economic datorat petrolului din zonă, precum și prezentarea unor clădiri ale unor arhitecți cunoscuți sau mai puțin cunoscuți.

Autorul stemei României din perioada comunistă a fost un câmpinean, Ioan Mițurcă
Una dintre povestirile foarte puțin cunoscute a fost cea a lui Ioan Mițurcă. A trăit între anii 1929 și 2000, născându-se într-una dintre casele tip de pe actuala Alee Panduri, case care erau locuințe de serviciu pentru angajații societății Steaua Română. În anul 1948, Ioan Mițurcă a fost desemnat câștigătorul unui concurs național privind noua stemă a României. Emblema aceea cu spice de jur-împrejur, îmbunătățită ulterior, odată cu schimbarea denumirii țării - din Republica Populară în Republica Socialistă, a aparținut unui câmpinean, ceea ce - probabil - foarte puțină lume știa.


08 Jan 2023 17:45 6657 vizualizari



Comentarii






  • 11.01.2023 20:52 Bogdan Interesant si bine documentat .
1297 vizualizari 31 Mar 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

citeste mai mult
2096 vizualizari 25 Mar 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

citeste mai mult
2906 vizualizari 21 Mar 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

citeste mai mult
1912 vizualizari 17 Mar 2024 11:53

Gala folk ”Om bun”, în perioada 27-29 martie 2024, la Breaza

Primăria și Consiliul Local Breaza, Centrul Cultural ”Ion Manolescu” Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală ”Tatiana Stepa”, organizează în ultima săptămână a lunii martie, la Breaza, Gala folk ”Om bun”, în memoria lui Victor Socaciu, eveniment ajuns la a patra ediție.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV