Câmpina a obținut finanțare pentru elaborarea documentației tehnice în vederea restaurării Capelei Hernea

Actualitate (Categoria articolului)

Institutul Național al Patrimoniului a anunțat proiectele care au obținut finanțare din Fondul Național "Timbrul Monumentelor Istorice", printre acestea numărându-se și proiectul depus de Primăria Câmpina - "Elaborarea documentației tehnico-economice în vederea restaurării și punerii în valoare a Capelei Hernea". Este vorba despre o finanțare nerambursabilă de 126.751 lei pentru documentația aferentă tuturor fazelor de proiectare.

Peste 50 de proiecte au fost depuse la Institutul Național al Patrimoniului, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, pentru finanțare din "Timbrul Monumentelor Istorice", 29 dintre acestea fiind declarate ca eligibile și obținând finanțarea necesară. Proiectul depus de Primăria Câmpina a avut un punctaj foarte bun - 89,6 puncte - al cincilea punctaj de pe lista proiectelor eligibile din Subprogramul de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice. "După elaborarea documentației, moment în care vom ști și la ce valoare s-ar ridica restaurarea propriu-zisă a Capelei Hernea, vom depune proiectul pentru obținerea finanțarii europene în vederea restaurării. Dorim să valorificăm la maxim următorul exercițiu financiar european, iar în privința monumentelor istorice, există informații clare că va există o astfel de axă de finanțare de la Uniunea Europeană și nu dorim să o ratăm", a afirmat primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.
Capelea Hernea a fost declarată, anul trecut, cu mare întârziere, așadar, monument istoric de clasă A. A fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernea, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernea, de peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernea l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată, dinainte de 1989 fiind într-o stare de degradare continuă.

4376 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tudor 05.05.2021 15:38 Capela și Parcul industrial, teme de campanie electorală în ultimii ani. Ok, se restaurează Capela. Foarte bine. Cine o administrează? De ce aș vrea să o vizitez? Wikipedia spune că a fost a unui bogătan al timpurilor, unde a și fost îngropat. Dacă nu va fi creată o poveste intrigantă în jurul ei, degeaba.

Actualitate

1 vizualizari
09 dec. 2021 09:22

Noi reacții la intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din Câmpina, lângă Casa cu Grifoni

V-am prezentat până acum punctele de vedere ale majorității partidelor cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina (PNL, PSD, USR, PMP, POL) în legătură cu intenția unei firme private de a construi un bloc la doi pași de Primărie, pe terenul pe care s-a aflat cândva grădina de vară. Teren aparținând firmei respective. Am primit la redacție și alte reacții, de această dată din partea președintelui Partidului Prahova în Acțiune - Daniel Ioniță și din partea consilierului local Cezar Grama (Partidul Verde).

1391 vizualizari
08 dec. 2021 20:15

Punctele de vedere ale partidelor cu reprezentare în CL Câmpina despre construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii, lângă Primărie

Am scris, într-un articol anterior, despre intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina, pe terenul unde s-a aflat cândva grădina de vară și care astăzi aparține firmei respective. Aceste teren este la doi pași de sediul Primăriei Câmpina, care este o clădire monument istoric de clasa A - Vila Ștefănescu sau Casa cu Grifoni. Referitor la această situație am cerut un punct de vedere liderilor partidelor cu reprezentare în Consiliul Local, precum și Primăriei Câmpina. 

Alte stiri recente

18 vizualizari
09 dec. 2021 08:48

FORJA NEPTUN angajează controlor calitate

Societatea FORJA NEPTUN SRL angajează CONTROLOR CALITATE.

1239 vizualizari
08 dec. 2021 22:58

Andreea Lungu și Marius Vasile și-au încheiat activitatea la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina și vor continua pentru... CSM Brașov

1 comentarii

Câmpina are de câțiva ani o problemă, pe care niemni nu pare dispus să o rezolve. Copiii care activează la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina își termină perioada de juniorat, trebuie să treacă la nivelul următor - tineret și apoi seniori, dar pentru că în Câmpina nu există preocupare pentru a-i menține pe acești copii la un club local, ei sunt nevoiți să cute alte cluburi din țară pentru a-și continua activitatea.