În luna septembrie a anului trecut, Consiliul Local al comunei Telega aproba documentația necesară pentru concesionarea Muzeului Doftana, fosta închisoare. Între timp, lucrurile au evoluat, iar zilele trecute s-a încheiat licitația, Muzeul Doftana fiind concensiont pentru 49 de ani de SC Phoenicia Express SRL București, societate deținută de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.
Fosta închisoare Doftana, transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului, este un monument istoric de clasa A, care se află în proprietatea Consiliului Local Telega. Întreaga clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, iar administrația locală din comuna Telega nu dispune de fondurile necesare unei reabilitări complete. Vorbim despre o construcție principală de 6.000 mp, alte șapte construcții de mici dimensiuni și un teren în suprafață totală de 110.163 mp.
Acum, prin câștigarea licitației, Murad își asumă o investiție de minimum 25 milioane euro - 10 milioane euro pentru reabilitarea fostei închisori și 15 milioane euro pentru dezvoltarea unui complex turistic pe spațiul din jurul fostei închisori. Lucrările ar putea începe cel mai devreme în anul 2024, după obținerea tuturor avizelor necesare.
Penitenciarul Doftana a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, în perioada 1894-1896, după planurile unui arhitect belgian. Clădirea era dotată cu instalații de apă, încălzire și electricitate, ultimele două fiind dispuse doar pe holuri. Corpul închisorii a fost construit în formă de U și împărțit în opt sectoare (marcate cu litere de la A la H), trei luminoase și cinci întunecate. A fost supranumit "Bastilia României" pentru că, se spune, de aici nu a reușit nimeni să evadeze. Inițial erau 308 celule, apoi, prin modificarea unor camere s-a ajuns la 397 celule. Secția H era cea mai dură, fiind folosită pentru deținuții periculoși. În penitenciarul Doftana au fost închiși, pe lângă hoți și criminali, țărani care au participat la răscoala din 1907, comuniști și ulterior legionari. La cutremurul din noiembrie 1940, o parte din zidurile închisorii s-au prăbușit peste deținuți, atunci fiind luată și decizia închiderii penitenciarului. După 1960 a fost transformat în muzeu de către regimul comunist, iar în 1990 a fost preluat de Ministerul Culturii, care, practic, a abandonat clădirea. În anul 2011, fostul penitenciar a fost transferat din domeniul public în domeniul privat al comunei Telega.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.