Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Cu toții ne uităm la Jocurile Olimpice, care sunt aproape de final. Cu toții am fost fascinați de transformarea Parisului, găsindu-se câte un loc emblematic al capitalei franceze pentru fiecare disciplină olimpică, lucru care face din această ediție a Jocurilor Olimpice ceva unic și, foarte probabil, irepetabil.
Ei bine, acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat Baronul Haussmann, cel căruia Parisul îi datorează cea mai mare parte a înfățișării urbanistice de astăzi! El este cel care a creionat marile bulevarde pariziene și a dat tonul dezvoltării acestui mare oraș, din punct de vedere urbanistic. Desigur, important a fost și că urmașii săi au preluat și respectat principiile regulilor urbanistice impuse de Haussmann în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Comparația cu Câmpina vine în momentul în care, în ultima vreme, tot apar construcții... greu de clasificat. De la chioșcurile din piață (incluzându-le aici și pe cele care din noiembrie vând celebrele pocnitori și petarde) și până la casele apărute pe Strada Schelelor, într-un mod foarte dubios și chiar până la cazinoul "roșu" din apropierea Parcului Regele Mhai I plus multe alte clădiri care nu respectă caracteristicile urbanistice ale zonei respective. Astfel, cel puțin din punct de vedere urbanistic, Câmpina ar fi avut nevoie de un Baron Haussmann. Precizăm, HAUSSMANN! A nu se confunda cu MUNCHAUSEN, devenit un adevărat etalon al minciunii. Câmpina a avut și are nevoie în continuare de un om care să-i vrea binele, pentru că de prea mulți ani orașul se află într-o mare suferință din punct de vedere urbanistic.
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.
Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.
V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.
Petardații sunt acei oameni care simt o satisfacția maximă aruncând cu petarde și pocnitori. Din noiembrie și până după Sfântul Ion, aceasta este singura lor distracție. Le crește inima invers proporțional cu neuronul pe care îl mai au. Petardații sunt acei oameni “educați” să se amuze de sperietura unei bătrâne sau disperarea unui animal. Sunt acei oameni care, cu toate avertismentele publice posibile, continuă să dea dovadă de ignoranță sau inconștiență și își bat joc de cei din jur, care trebuie să le suporte “distracția”.