8 aprilie este Ziua Internațională a Romilor. Așa s-a stabilit în 1971, la Londra, la primul congres al romilor de pretutindeni, atunci când a fost adoptat și imnul internațional al romilor - "Gelem, gelem". Anul acesta, la Câmpina, Ziua Romilor a fost sărbătorită în premieră. În parcarea din spatele Casei Tineretului, cu tarabe, cu grătare, cu baloane colorate, cu muzică țigănească. Și, bineînțeles, cu oficialități locale.
Pentru romi, a fost un eveniment și chiar s-au distrat de ziua lor, în felul lor. Pentru restul câmpinenilor, n-a fost, de fapt, nimic. Unii poate au știut de eveniment, dar au preferat să uite, să ignore, să evite. Alții poate nu au știut. Cert este că la Ziua Romilor au fost doar romi. Sigur, nu puteau lipsi reprezentanții administrației locale, cei care au aprobat alocarea a 6.000 lei de la bugetul Câmpinei pentru Ziua Romilor. O decizie luată absolut întâmplător în anul electoral 2016, nu-i așa? Așa cum, tot întâmplător, electoral a fost și discursul primarului Horia Tiseanu. Urmăriți-l, chiar nu trebuie ratat acest superb discurs în care se vorbește despre relațiile bune ale câmpinenilor și cetățenii de etnie romă, despre conviețuirea pașnică și civilizată, despre cărămidăria construită din fonduri europene pentru romi (și dărâmată după aproape un an, n.r.), despre programele pentru romi, despre autorizațiile de construcție (pe care primarul le-a pus în sarcina Guvernului, deși e treaba Primăriei), despre căsuțele achiziționate cu bani de la buget special pentru comercianții romi etc.
Din partea administrației locale au mai participat consilierii locali Florin Frățilă, Viorel Bondoc, Dragomir Enache, Marian Dulă, care au stat alături de primar, iar prin mulțime s-au aflat Rodica Papuc, Gheorghe Tudor și Daniel Telegescu. Ziua Romilor a fost organizată de Asociația Comercianților Romi din România, Asociația Partida Romilor "Pro Europa", cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Câmpina.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.