1 octombrie este Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului la sân, o boală care, în întreaga lume, ucide o femeie la fiecare 14 minute. În România, cancerul la sân este principala cauză a mortalității în rândul femeilor., anual fiind depistate aproximativ 9.000 de noi cazuri. Astăzi, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului la sân, Organizația Județeană de Femei din cadrul PNL Prahova le transmite un mesaj femeilor din România: "Haideți să nu mai uităm de noi! Cancerul la sân nu este o boală incurabilă, poate fi vindecat dacă este depistat în stadii incipiente, dacă măcar o dată pe an mergem la medic pentru control!"
Iată comunicatul de presă remis de OFL Prahova:
“În întreaga lume, pe 1 octombrie este marcată Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului la sân. Din 2014 acest lucru se întâmplă și în România. Ne-am fi dorit să nu fie cazul să vorbim despre acest subiect, dar, din păcate, realitatea este tristă. Aproape 9.000 de cazuri noi apar anual în țara noastră și peste 3.000 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului la sân.
De ce este atât de mare rata deceselor, de ce este cancerul mamar prima cauză de mortalitate în rândul femeilor din România? Pentru că uităm de noi! Pentru că nu ne dăm atenția cuvenită! Aproape 80% din cazuri sunt depistate în stadiile 3 și 4, iar peste 30% din cazuri sunt deja în faza terminală. Practic, aceste femei nu mai au nicio șansă.
Totuși, cancerul la sân nu este o boală incurabilă. Poate fi vindecat dacă este depistat în stadii incipiente. Dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Poate fi identificat prin trei modalităţi simple: mamografie, examenul clinic al sânului şi autoexaminarea sânilor. Depistarea precoce şi tratamentul în etapele incipiente duc la minimizarea suferinţei, la creșterea şanselor de supravieţuire şi la reducerea numărul de decese. Cancerul la sân ar putea rămâne doar o cumpănă în viața unei femei dacă este depistat de când apar primele semne. Practica screeningului mamar, peste tot în lume, prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecţiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată.
OFL Prahova vă reamintește, doamnelor, cât de importante sunteți în viața celor dragi și așa trebuie să rămâneți pentru foarte multă vreme.”
Comunicatul este semnat de Monica Clinciu, președintele OFL Prahova.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.