Grațiere cu 50 de excepții și reducere la jumătate a pedepsei cu închisoarea, indiferent de infracțiunea comisă

Actualitate (Categoria articolului)

Grațierea unor pedepse este obiectul celui de-al doilea proiect de ordonanță de urgență realizat de Guvern. Și acest document vi-l prezentăm integral, cu aceeași rugăminte - citiți-l cu atenție și analizați-l cu obiectivitate, lăsând la o parte orice simpatie politică sau influență din orice direcție ar veni ea. Și acesta este un proiect important pentru că prevede grațierea în întregime a unor pedepse și grațierea în parte a altora, dar între cele două articole ale ordonanței există niște nuanțe foarte interesante.

Prin urmare, primul articol al proiectului de ordonanță este foarte clar. Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la cinci ani și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată. Sunt 50 de excepții la acest articol, în sensul că nu vor fi grațiați cei care au săvârșit infracțiuni grave și deosebit de grave. Aveți în facsimil aceste excepții. De asemenea, în termen de un an de la punerea în libertate, persoanele grațiate trebuie să achite despăgubirile la care au fost obligate prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cel de-al doilea articol este puțin mai complex decât pare la prima vedere. Practic, li se reduce la jumătate pedeapsa cu închisoarea (atenție, indiferent de infracțiunile săvârșite):
- persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
- persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

La finalul proiectului, scrie că "dispozițiile prezentei ordonanțe se aplică numai faptelor comise până la 18 ianuarie 2017". Acest lucru ar fi fost valabil doar dacă ordonanța era aprobată în ședința de Guvern din 18 ianuarie, așa cum se intenționase inițial. Termenul va fi modificat, în funcție de data la care va fi aprobat proiectul.

3040 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Santa Klaus 24.01.2017 20:32 Cine sunt principalii beneficiari ai acestei ordonante? Dragnea si Felix! Primul scapa de dosare si poate deveni premier, al doilea iese din puscarie, iar aia de la A3 vor trebui sa pupe vartos in bas pe Dragnea si ai lui! Tara de cacao!

Actualitate

388 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1300 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

Alte stiri recente

466 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

1385 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.