Grațierea unor pedepse este obiectul celui de-al doilea proiect de ordonanță de urgență realizat de Guvern. Și acest document vi-l prezentăm integral, cu aceeași rugăminte - citiți-l cu atenție și analizați-l cu obiectivitate, lăsând la o parte orice simpatie politică sau influență din orice direcție ar veni ea. Și acesta este un proiect important pentru că prevede grațierea în întregime a unor pedepse și grațierea în parte a altora, dar între cele două articole ale ordonanței există niște nuanțe foarte interesante.
Prin urmare, primul articol al proiectului de ordonanță este foarte clar. Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la cinci ani și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată. Sunt 50 de excepții la acest articol, în sensul că nu vor fi grațiați cei care au săvârșit infracțiuni grave și deosebit de grave. Aveți în facsimil aceste excepții. De asemenea, în termen de un an de la punerea în libertate, persoanele grațiate trebuie să achite despăgubirile la care au fost obligate prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cel de-al doilea articol este puțin mai complex decât pare la prima vedere. Practic, li se reduce la jumătate pedeapsa cu închisoarea (atenție, indiferent de infracțiunile săvârșite):
- persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
- persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.
La finalul proiectului, scrie că "dispozițiile prezentei ordonanțe se aplică numai faptelor comise până la 18 ianuarie 2017". Acest lucru ar fi fost valabil doar dacă ordonanța era aprobată în ședința de Guvern din 18 ianuarie, așa cum se intenționase inițial. Termenul va fi modificat, în funcție de data la care va fi aprobat proiectul.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.