Consiliul Local Câmpina a aprobat în ședința de joi, 29 august 2019, noile tarife la gunoi, așa cum au fost ele propuse de operatorul de salubritate și discutate în cadrul dezbaterii publice organizate de Primărie. O dezbatere despre care v-am informat la momentul respectiv. În materialul video, administratorul societății Floricon Salub, Florin Constantinescu, explică motivele care au stat la baza noilor tarife (diferențiate), dar noi vom insista acum asupra unor alte aspecte, extrem de importante.
Vă reamintim, noile tarife în vigoare de la 1 septembrie 2019 sunt: tariful standard pentru gunoi colectat selectiv – 13,78 lei (inclusiv TVA) și tariful penalizator, pentru cei care nu colectează selectiv deșeurile reciclabile – 17,93 lei (inclusiv TVA).
În ședința de joi, 29 august, în care au fost aprobate aceste tarife, Consiliul Local Câmpina a mai luat o decizie. Primarul Horia Tiseanu (chiar dacă a lipsit, fiind plecat la Cimișlia, în Republica Moldova) a fost mandatat de consilieri asupra felului în care să voteze la Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Managementul Deșeurilor, care va avea loc luni, 2 septembrie 2019, la Ploiești. Astfel, consilierii au avut de luat în calcul mai multe variante. Cea mai interesantă dintre acestea, care a și fost aprobată, a fost aceea de a se menține actualele tarife (cele valabile până la 31 august, deci tarifele nemajorate), dar cu obligativitatea asumată de administrațiile locale de a percepe tuturor persoanelor fără contracte pentru gunoi acea taxă specială de salubritate. Aceasta este varianta pe care Horia Tiseanu, în numele municipiului Câmpina, va trebui să o voteze în cadrul adunării de luni.
”Noi cred că punem într-un fel căruța înaintea cailor... Ar trebui să nu votăm noile tarife până nu vedem ce se întâmplă la ADI Managementul Deșeurilor. Dacă se aprobă varianta pentru care l-am mandat pe primar să o voteze, poate ar trebui să nu ne grăbim și să nu aprobăm acum noile tarife diferențiate, pentru că, altfel, s-ar putea să fie nevoie să ne mai întânim și săptămâna viitoare, într-o nouă ședință extraordinară. Este o oportunitate pe care cred că ar trebui să o fructificăm cel puțin până la 1 ianuarie 2020, atunci când tariful se va modifica din nou prin impunerea de la nivel central a includerii în valoare a taxei pentru economia circulară și, probabil, majorarea salariului minim brut pe țară”, a precizat viceprimarul Adrian Pițigoi. (video)
Este foarte probabil ca în ședința de la ADI Managementul Deșeurilor mulți primari să se opună, alături de Horia Tiseanu, majorării acestor tarife la gunoi, mai ales că suntem cu mai puțin de un an înaintea alegerilor locale și mulți edili ar putea fructifica această oportunitate în interes electoral. Rămâne de văzut ce se va hotărî luni la Ploiești, fiind foarte probabil ca în cazul unui vot covârșitor în favoarea menținerii tarifelor nemajorate, să se revină și la Câmpina asupra lor. Chiar dacă municipiul Câmpina mai are încă doi ani contract cu actualul operator, independent de ADI, totuși, ar fi chiar anormal ca la Câmpina să se mențină tarifele aprobate joi, 29 august, simțitor mai mari decât cele existente până acum. De asemenea, un alt lucru interesant precizat în cadrul discuțiilor de Florin Constantinescu, administratorul societății Floricon Salub, operatorul serviciului de salubritate din Câmpina, a fost că în cadrul unei ședințe viitoare se va veni cu un tarif separat pentru deșeurile vegetale, care în acest moment se colectează gratuit. Probabil că impunerea unui tarif la deșeurile vegetale va scădea considerabil cantitatea acestora, oamenii preferând pur și simplu să le dea foc în curte decât să plătească ridicarea lor.
Desigur, asupra subiectului privind tarifele la gunoi de la Câmpina vom reveni, în funcție și de decizia care se va lua luni la ședința ADI Managementul Deșeurilor.
Informațiile transmise la CSAT de serviciile secrete despre campanie lui Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea.
Podul feroviar peste râul Prahova, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, va deveni curând istorie..
13 organizații neguvernamentale i-au cerut președintelui Klaus Iohannis desecretizarea informațiilor din ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna trecută.
Pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină la un incendiu produs în această dimineață la o locuință din satul Perșunari, comuna Cocorăștii Colț.