O întrebare foarte simplă, de altfel, simplă de tot. Am adresat-o Primăriei Câmpina la sfârșitul săptămânii trecute. Și mi s-a cerut să fac o adresă scrisă prin care să solicit informația dorită în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Și voi primi un răspuns tot în scris, când îmi va veni rândul. Pe bune? Măi Primăria Câmpina, ce fel de instituție crezi că ești?
Sunt de acord să fac solicitări scrise, am făcut multe în ultima vreme. Dar astfel de adrese se fac, în general, când soliciți informații mai multe și mai complexe, inclusiv când ceri documente de interes public. Eu nu am întrebat decât când încep lucrările la Bulevardul Bălcescu și pentru asta tu, Primăria Câmpina, mă pui să fac solicitare scrisă?!
Știți ce înseamnă să adresezi o solicitare scrisă Primăriei Câmpina? Faci o adresă frumoasă, cu antet, semnătură și ștampilă, te duci și o înregistrezi la Registratura Primăriei, apoi o lași acolo să-și urmeze cursul firesc, adică să ajungă la mapa primarului. La un moment dat, în funcție de timpul disponibil, primarul o vede și o trimite purtătorului de cuvânt să se ocupe de ea împreună cu reprezentantul serviciului de specialitate (ADPP sau Direcția de Investiții, în cazul nostru). Purtătorul de cuvânt formulează răspunsul în scris, pe care îl bagă apoi, din nou, la mapa primarului pentru ca acesta să-l vadă și să-și dea acordul. În funcție de timpul disponibil, primarul se ocupă și de hârtia pentru noi, că el e primar, e ocupat, are o grămadă de probleme de rezolvat pentru binele comunității. Într-un final, vom primi și răspunsul. Asta e. De obicei aștept. Mă înarmez cu răbdare și cu speranța că, într-o bună zi, Primăria Câmpina va găsi o cale mai eficientă de comunicare. De data asta, însă, nu mai fac nici o adresă scrisă. Scriu aici, pe site. Bine, nu-mi fac iluzii că va răspunde cineva din Primărie... S-ar putea, totuși, ca primarul să o facă. Dar nu ne va răspunde nouă. Probabil va chema televiziunea și va spune acolo ce are de spus. Fie și așa!
Treaba cu Bulevardul Bălcescu e simplă. În decembrie 2015 s-a finalizat licitația pentru executarea lucrărilor de reabilitare, deci avem o firmă care să se ocupe de asta. Pe 9 februarie 2016, a fost emisă autorizația de construcție pentru reabilitarea bulevardului, autorizație în care se menționează că durata lucrărilor este de trei luni (scrie pe site-ul Primăriei). Iar acum suntem deja aproape de jumătatea lunii martie. Și pornind de la aceste lucruri, am întrebat și eu când încep lucrările. Nu că n-aș putea să dorm noaptea de grija Bulevardului Bălcescu sau că nu am alte subiecte de scris. Am considerat că este o întrebare simplă și firească și că, în mod cert, sunt mulți câmpineni care vor să afle răspunsul. Sunt acei câmpineni care s-au săturat de mizeria de pe Bălcescu și acei câmpineni care s-au săturat să-și rupă mașinile în șanțurile de pe Bălcescu. Este datoria noastră să-i informăm și dreptul lor să afle, mai ales că ei plătesc această lucrare. Și știți cât costă? 2,75 milioane lei, fără TVA. Adică peste 27,5 miliarde lei vechi.
Deci, când încep lucrările de reabilitare a Bulevardului Bălcescu? Știe cineva din Primăria Câmpina? A fost sau nu emis ordinul de începere a lucrărilor? E vreo problemă, se întâmplă ceva sau vreți ca în luna mai, în plină campanie electorală, să vadă lumea că la Câmpina se lucrează cu spor? Aoleu, domnule primar, asta nu e de bine! Că pe lângă reabilitarea carosabilului, trebuie făcute și vreo patru subtraversări pentru conducta de apă (v-am auzit eu când ați spus asta la TV). Deci nu e așa simplă treaba. Vor fi săpături, vor fi utilaje, se va bloca strada, se va circula restricționat. Nu cred că e de bine să vă transmită lumea anumite urări fix în campania electorală!
În multe țări, mai puțin în România, există un adevărat cult pentru cinstirea memoriei înaintașilor.
Se spune despre simțul umorului că este apanajul oamenilor inteligenți... În aceste condiții, este și mai îngrijorător că, de o vreme încoace, simțul umorului pare să dispară.
Să compari Câmpina cu Parisul este aproape o impietate... Și, totuși, păstrând proporțiile, măcar la nivel de principiu, de ce nu?!
Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024... La Câmpina, mulți au considerat o surpriză victoria Irinei Nistor (PSD) în fața lui Alin Moldoveanu (PNL). Poate că da, poate că nu, dar în rândurile următoare vom prezenta argumentele pentru care credem că, după acest scrutin, câmpinenii au așteptări mai mari de la Irina Nistor decât au avut de la Alin Moldoveanu în 2020.