De la 1 ianuarie 2024, tarifele la apă și canalizare vor fi mai mari în toate localitățile din județ unde operator este societatea Hidro Prahova SA. Astfel, potrivit Deciziei nr. 187/decembrie 2023 a Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare, vom plăti 7,11 lei/mc (fără TVA) pentru apă și 7,03 lei/mc (fără TVA) pentru canalizare. Cota TVA aplicată acestor servicii este de 9%, deci tarifele cu tot cu TVA vor fi 7,75 lei/mc la apă și 7,66 lei/mc la canalizare.
Prețurile actuale sunt 6,27 lei/mc fără TVA la apă și 5,26 lei/mc fără TVA la canalizare. După cum anunță Hidro Prahova, această ajustare a tarifelor este făcută în baza strategiei tarifare aprobată în 2022 pentru o perioadă de cinci ani, strategie care constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă, realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile.
“Decizia de ajustare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a operatorului regional sau a autorităților locale beneficiare, ci este o condiționalitate pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM. Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri UE și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova. Actualizarea tarifelor în conformitate cu strategia de tarifare este practicată la nivel național de către toți operatorii regionali care implementează proiecte de investiții finanțate în cadrul POIM”, menționează Hidro Prahova SA.
Proiectele pe care le implementează Hidro Prahova în dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totala de 3.409.901.180 lei, cuprinde, printre altele: reabilitarea a 192,28 km rețele alimentare cu apă, extinderea a 114,56 km rețele alimentare cu apă, construcția a 25 stații pompare apă, construirea a patru stații clorinare apă, construirea a 10 stații tratare apă, construcția a 325 stații pompare apă uzată, conducte de refulare pe 89,80 km și patru noi stații de epurare.
“În urma implementării lucrărilor de investiții, locuitorii județului Prahova vor avea alimentare mai bună cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății și vor beneficia de servicii îmbunătățite de colectare și epurare a apelor uzate. Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile Hidro Prahova, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite”, se mai precizează în comunicatul operatorului de apă și canal.
Incendiu cu final tragic pentru un bărbat de 70 ani, care și-a pierdut viața, după ce nu a mai putut fi salvat.
În prima parte a zilei de mațri 21 ianuarie, în intersecia Carol I - Sondei au început lucrările de spargere a carosabilului, după care se va interveni la rețeaua de apă pentru remedierea unei avarii.
Subiectul tarifelor majorate la serviciile de apă și canalizare furnizate de operatorul regional HidroPrahova ține capul de afiș al acestui început de an. Deși majorarea este în vigoare cu 1 ianuarie 2025, încă se mai caută soluții pentru o atenuare a impactului prețurilor asupra populației.
Elena Irina Toader, de 25 ani, a plecat de la domiciliul din Breaza și nu a mai revenit, mama sa sesizând Poliția.