Sistemul de garanție-returnare, prin care consumatorii își pot preda ambalajele de plastic, aluminiu sau sticlă la automatele de colectare pentru a-și recupera garanția de 50 bani, a început să funcționeze din decembrie anul trecut.
La Câmpina nu sunt foarte multe asemenea automate de colectare, acestea fiind, în general, pe lângă centrele comerciale. Cu toate acestea, într-o singură lună - mai 2024, cantitatea de ambalaje strânsă nu este deloc una de neglijat.
Astfel, potrivit statisticilor ReturoSGR, în luna mai, la Câmpina au fost colectate următoarele cantități de ambalaje:
Plastic - 442.296 bucăți, însemnând 16.742,225kg;
Metal - 110.840 bucăți, însemnând 3.199,815kg;
Sticlă - 170.013 bucăți, însemnând 42.061,835kg.
În total, vorbim de o cantitate de peste 62 tone!
La nivelul județulului Prahova, cantitatea totală a acestor ambalaje colectate este de aproape 670 tone (197 tone plastic, 32 tone metal și 443 tone sticlă).
Florin Constantinescu: ”Primăria și operatorul, la finalul anului, riscă sancțiuni financiare considerabile din partea Fondului de Mediu”
Comparativ cu media lunară a anului trecut, la Câmpina cantitatea acestor ambalaje colectate este cu aproximativ 40% mai mică, scăderile cele mai semnificative fiind la sticlă - cu aproximtiv 80%, și la PET-uri - cu aproximativ 50%. În schimb, operatorul de salubritate din Câmpina a atras atenția asupra unei alte pobleme generate de introducerea acestui sistem: ”Este foarte bun acest sistem, dar este posibil ca atât noi operatorii, cât și administrațiile locale, inclusiv la Câmpina, să avem o mare problemă. Avem niște indicatori de performanță de respectat, ori dacă o mare cantitate din aceste reciclabile se duce în acest sistem, noi nu ne mai putem îndeplini acești indicatori, iar Primăria și operatorul, la finalul anului, riscă sancțiuni financiare considerabile din partea Fondului de Mediu. În plus, dacă mergeți prin oraș, toate acele containere achiziționate pentru colectarea acestui tip de ambalaje sunt sparte. Aproape că niciunul nu mai are încuietori. Ar trebui găsită urgent o rezolvare, poate cu acele camere de care s-a mai discutat, poate o altă soluție, dar riscăm să ajungem într-o situație foarte gravă atât noi, ca operator, dar și Primăria”, ne-a precizat Florin Constantinescu, managerul general al operatorului de salubritate pentru zona Câmpina, SC Floricon Salub SRL.
Primăria municipiului Câmpina, în poarteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijllocii Prahova, organizează o întâlnire privind ”Calendarul finanțărilor pentru anul 2025”, la care au fist invitați mai mulți agenți economici din localitate.
La Ateneul Român din București a avut loc marți, 12 noiembrie 2024, ediția a treia a Galei ”Gândit în România”, această ediție fiind dedicată academicianului Victor Babeș.
Chiar dacă noua administrație locală, rezultată în urma alegerilor locale din 9 iunie, și-a intrat deja ”în pâine”, totuși, vom continua să prezentăm câteva idei, care ar putea contribui - fără bani prea mulți - la o imagine mai bună a localității, ceea ce se presupune că ne dorim cu toții.
La prima ședință ordinară a Consiliului Local Câmpina, în noua legislatură, ședință care a avut loc marți, 12 noiembrie 2024, au fost prezenți și directorii din Primărie, lucru care nu s-a întâmplat în precedentul mandat.