Poiana Câmpina s-a înfrățit cu localitățile Negrești și Zaim din Republica Moldova

Eveniment (Categoria articolului)

În week-end-ul trecut, o delegație a administrației locale din Poiana Câmpina a mers în Republica Moldova unde primarul Alin Moldoveanu și primarii comunelor Negrești și Zaim au semnat acordurile de înfrățire dintre localitățile pe care le reprezintă. Au fost momente emoționante, mai ales că, la Zaim, acordul a fost semnat chiar la Casa Memorială a poetului Alexei Mateevici, cel care a scris minunata poezie 'Limba noastră'. Din 1995, 'Limba noastră' este Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Comuna Zaim este situată în Raionul Căușeni. Are aproximativ 4.700 locuitori din care 90% sunt moldoveni, iar restul ruși și ucraineni. Este localitatea natală a poetului Alexei Mateevici. Aici există Casa Memorială a poetului, dar și un muzeu al spiritualității basarabene și un muzeu etnografic cu multe exponate, amenajat în cadrul bibliotecii publice din localitate. Pe unul dintre pereții instituției sunt scrise versurile Imnului de Stat al României 'Deșteaptă-te, române'. Oaspeții din Poiana Câmpina au fost primiți cu pâine și sare, iar cei doi primari - Alin Moldoveanu și Ion Veste - au semnat Acordul de înfrățire, în mod simbolic, în fața Casei Memoriale 'Alexei Mateevici', chiar lângă statuia poetului.
Comuna Negrești face parte din Raionul Strășeni și este situată la 26 km de capitala Moldovei - Chișinău. Este o localitate mică, are 1.400 de locuitori, aproape în totalitate moldoveni. Comuna este atestată documentar din anul 1772. Primarii din Negrești și Poiana Câmpina - Zinaida Panainte și Alin Moldoveanu - au semnat Acordul de înfrățire a celor două localități, iar apoi au asistat la un spectacol oferit de un grup de copii din Negrești, la Casa de Cultură din localitate.
'Consider că relația noastră specială pe care o avem cu Republica Moldova s-a consolidat prin semnarea acestor acorduri de înfrățire. Locuitorii din Poiana Câmpina și cei din Zaim și Negrești sunt acum frați cu acte în regulă. Am fost primiți extraordinar peste Prut. Am găsit acolo oameni foarte calzi și luminoși, deschiși unei colaborări în toate domeniile. Au fost multe momente emoționante. Momente în care am fost efectiv copleșiți de oameni și de locuri', ne-a declarat primarul Alin Moldoveanu.
Alături de Alin Moldoveanu, din delegația de la Poiana Câmpina au mai făcut parte consilierii locali Gabriela Nistor, Ionuț Goran și Laurențiu Achim, precum și Gabriela Pârvu - directorul Bibliotecii 'Dimitrie Gusti'.

7225 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1536 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2778 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

138 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

555 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: