În week-end-ul trecut, o delegație a administrației locale din Poiana Câmpina a mers în Republica Moldova unde primarul Alin Moldoveanu și primarii comunelor Negrești și Zaim au semnat acordurile de înfrățire dintre localitățile pe care le reprezintă. Au fost momente emoționante, mai ales că, la Zaim, acordul a fost semnat chiar la Casa Memorială a poetului Alexei Mateevici, cel care a scris minunata poezie 'Limba noastră'. Din 1995, 'Limba noastră' este Imnul de Stat al Republicii Moldova.
Comuna Zaim este situată în Raionul Căușeni. Are aproximativ 4.700 locuitori din care 90% sunt moldoveni, iar restul ruși și ucraineni. Este localitatea natală a poetului Alexei Mateevici. Aici există Casa Memorială a poetului, dar și un muzeu al spiritualității basarabene și un muzeu etnografic cu multe exponate, amenajat în cadrul bibliotecii publice din localitate. Pe unul dintre pereții instituției sunt scrise versurile Imnului de Stat al României 'Deșteaptă-te, române'. Oaspeții din Poiana Câmpina au fost primiți cu pâine și sare, iar cei doi primari - Alin Moldoveanu și Ion Veste - au semnat Acordul de înfrățire, în mod simbolic, în fața Casei Memoriale 'Alexei Mateevici', chiar lângă statuia poetului.
Comuna Negrești face parte din Raionul Strășeni și este situată la 26 km de capitala Moldovei - Chișinău. Este o localitate mică, are 1.400 de locuitori, aproape în totalitate moldoveni. Comuna este atestată documentar din anul 1772. Primarii din Negrești și Poiana Câmpina - Zinaida Panainte și Alin Moldoveanu - au semnat Acordul de înfrățire a celor două localități, iar apoi au asistat la un spectacol oferit de un grup de copii din Negrești, la Casa de Cultură din localitate.
'Consider că relația noastră specială pe care o avem cu Republica Moldova s-a consolidat prin semnarea acestor acorduri de înfrățire. Locuitorii din Poiana Câmpina și cei din Zaim și Negrești sunt acum frați cu acte în regulă. Am fost primiți extraordinar peste Prut. Am găsit acolo oameni foarte calzi și luminoși, deschiși unei colaborări în toate domeniile. Au fost multe momente emoționante. Momente în care am fost efectiv copleșiți de oameni și de locuri', ne-a declarat primarul Alin Moldoveanu.
Alături de Alin Moldoveanu, din delegația de la Poiana Câmpina au mai făcut parte consilierii locali Gabriela Nistor, Ionuț Goran și Laurențiu Achim, precum și Gabriela Pârvu - directorul Bibliotecii 'Dimitrie Gusti'.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.