Rampa ecologică de la Bănești ”înghite” în continuare fonduri consistente din bugetul Câmpinei și din cel județean

Actualitate (Categoria articolului)

Apărută în anul 2001 ca o soluție salvatoare pentru localitățile din zona Câmpinei, rampa ecologică de la Bănești a devenit, în numai câțiva ani, o mare povară atât pentru bugetul Consiliului Județean, cât și pentru bugetul Câmpinei și, într-o măsură mult mai mică, pentru cel al comunei Bănești. Precizăm că rampa ecologică de la Băneşti nu mai funcţionează din anul 2011, când alveola existentă era deja plină, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului a cerut celor trei părţi implicate (Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Local Câmpina şi Consiliul Local Băneşti) să închidă rampa definitiv. Atunci s-a renunţat şi la ideea realizării unei noi alveole, deoarece nu s-a obţinut acordul SNCFR, rampa fiind situată în apropierea căilor ferate.

 

Problemele s-au complicat odată cu retragerea firmei Apasco Măneciu, administratorul rampei până în 2008, și au devenit din ce în ce mai greu de rezolvat după ce instanța a respins toate solicitările administrației județene și administrațiilor din cele două localități privind tragerea la răspundere a firmei Apasco. 
Profitând de prezența președintelui Consiliului Județean, Bogdan Toader, la ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Câmpina, consilierul Dragomir Enache a deschis și acest subiect privind rampa care ar trebui închisă conform normativelor UE, dar care reprezintă în continuare o problemă de... bani și de mediu. ”Avem proiectul de închidere și un proiect de modernizare pentru 20 de ani, dar problema este că nu avem acel fond pentru închidere, pe care l-a încasat operatorul (Apasco Măneciu, n.r.). Acest operator a câștigat toate procesele, dar noi nu avem momentan banii pentru închiderea rampei. Operatorul a câștigat toate procesele cu noi, a ieșit din această asociere, iar noi rămânem cu obligația de închide rampa, chiar dacă fondurile colectate pe perioada administrării de către Apasco au rămas la acest operator”, a afirmat Bogdan Toader. (video)
În momentul de față, pentru administrarea rampei de la Bănești, în care nu se mai depun deșeuri din 2011, Consiliul Județean plătește 24.000 lei pe lună, iar Câmpina în jur de 16.000 lei pe lună, către Societatea de Gospodărire Comunală Bănești, care se ocupă de întreținerea și paza rampei. Președintele Consiliului Județean Prahova nu s-a arătat prea optimist că în perioada imediat următoare se va putea găsi o soluție pentru închiderea efectivă a rampei și ecologizarea zonei. Singura speranță ar fi apariția vreunei axe speciale de accesare a unor fonduri europene. Închiderea rampei este estimată la 700.000 euro.

4339 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

88 vizualizari
03 dec. 2020 20:50

Demersuri ale Primăriei Câmpina pentru preluarea căilor ferate din localitate, a unității de jandarmi și a unui teren al Școlii de Poliție

Primăria Câmpina a transmis o adresă Senatului și Camerei Deputaților prin care își exprimă intenția de a prelua terenurile pe care se află căile ferate din interiorul municipiului, având în vedere faptul că acestea au fost scoase din uz, nu au nicio utilitate și nici n-o vor mai avea vreodată.

1074 vizualizari
03 dec. 2020 14:40

Acțiune a Poliției la Câmpina pentru verificarea măsurilor impuse prin legea pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei

1 comentarii

Miercuri, 2 decembrie, poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au desfășurat o acțiune în Câmpina, în intervalul 10.00-12.00, pentru verificarea măsurilor impuse prin Legea nr. 55/2020 privnd prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, au fost verificate peste 45 de autovehicule și 20 de societăți comerciale. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale (dintre care 6 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, iar restul pentru alte abateri identificate), în valoarea totală de peste 4.100 de lei.

Alte stiri recente

387 vizualizari
03 dec. 2020 18:58

Emanoil Savin se implică în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu

(P) Emanoil Savin a decis să se alăture Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic - Izvorâtorul de Mir” în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște. Aici, membrii asociației și nu numai vor avea posibilitatea să-și aline traumele căpătate îm misiuni din teatrele de operațiuni militare.

1598 vizualizari
03 dec. 2020 05:38

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 decembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.