Rampa ecologică de la Bănești ”înghite” în continuare fonduri consistente din bugetul Câmpinei și din cel județean

Actualitate (Categoria articolului)

Apărută în anul 2001 ca o soluție salvatoare pentru localitățile din zona Câmpinei, rampa ecologică de la Bănești a devenit, în numai câțiva ani, o mare povară atât pentru bugetul Consiliului Județean, cât și pentru bugetul Câmpinei și, într-o măsură mult mai mică, pentru cel al comunei Bănești. Precizăm că rampa ecologică de la Băneşti nu mai funcţionează din anul 2011, când alveola existentă era deja plină, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului a cerut celor trei părţi implicate (Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Local Câmpina şi Consiliul Local Băneşti) să închidă rampa definitiv. Atunci s-a renunţat şi la ideea realizării unei noi alveole, deoarece nu s-a obţinut acordul SNCFR, rampa fiind situată în apropierea căilor ferate.

 

Problemele s-au complicat odată cu retragerea firmei Apasco Măneciu, administratorul rampei până în 2008, și au devenit din ce în ce mai greu de rezolvat după ce instanța a respins toate solicitările administrației județene și administrațiilor din cele două localități privind tragerea la răspundere a firmei Apasco. 
Profitând de prezența președintelui Consiliului Județean, Bogdan Toader, la ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Câmpina, consilierul Dragomir Enache a deschis și acest subiect privind rampa care ar trebui închisă conform normativelor UE, dar care reprezintă în continuare o problemă de... bani și de mediu. ”Avem proiectul de închidere și un proiect de modernizare pentru 20 de ani, dar problema este că nu avem acel fond pentru închidere, pe care l-a încasat operatorul (Apasco Măneciu, n.r.). Acest operator a câștigat toate procesele, dar noi nu avem momentan banii pentru închiderea rampei. Operatorul a câștigat toate procesele cu noi, a ieșit din această asociere, iar noi rămânem cu obligația de închide rampa, chiar dacă fondurile colectate pe perioada administrării de către Apasco au rămas la acest operator”, a afirmat Bogdan Toader. (video)
În momentul de față, pentru administrarea rampei de la Bănești, în care nu se mai depun deșeuri din 2011, Consiliul Județean plătește 24.000 lei pe lună, iar Câmpina în jur de 16.000 lei pe lună, către Societatea de Gospodărire Comunală Bănești, care se ocupă de întreținerea și paza rampei. Președintele Consiliului Județean Prahova nu s-a arătat prea optimist că în perioada imediat următoare se va putea găsi o soluție pentru închiderea efectivă a rampei și ecologizarea zonei. Singura speranță ar fi apariția vreunei axe speciale de accesare a unor fonduri europene. Închiderea rampei este estimată la 700.000 euro.

4503 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1580 vizualizari
26 iul. 2021 20:02

”Regulamentul unui consiliu local nu trebuie să restrângă drepturile recunoscute de lege”

1 comentarii

Afirmația aparține lui Mihai Apostolache - conferențiar universitar doctor la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative. De asemenea, Apostolache a fost deputat în perioada 2004-2012 și, în prezent, este președintele partidul Prahova în Acțiune. Într-o postare pe pagina sa de Fcebook, Mihai Apostolache s-a referit la situația de la Câmpina, privind încercarea unor consilieri de a pune pumnul în gura presei. Detalii - aici.

1827 vizualizari
26 iul. 2021 12:39

Punctul de vedere al președintelui UZPR Prahova referitor la prevederile privind presa din proiectul de ROF al CL Câmpina

După cum v-am informat deja, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Câmpina de joi, 29 iulie 2021, se află un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al CL. Regulamentul conține și prevederi referitoare la mass media, prevederi pe care noi le considerăm ilegale. Despre acest lucru am scris AICI. Vă prezentăm în continuare punctul de vedere al președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) - Filiala Prahova, Claudius Dociu, cu privire la această situație deloc plăcută pentru presa locală și nu numai. 

Alte stiri recente

2418 vizualizari
26 iul. 2021 19:46

Sacrificarea presei, o necesitate pentru ”dezvoltarea” Câmpinei

1 comentarii

La începutul acestui mandat ne-am bucurat că fața Consiliului Local s-a schimbat. Și chiar ne gândeam că vin oameni noi, care, chiar dacă nu vor avea experiența administrativă și ”șulfăneala” politică a predecesorilor lor, măcar vor avea mai multă bună credință, vor veni cu idei noi, constructive și vom asista la o dezvoltare a Câmpinei fără precedent. Am sperat că vor fi oameni care gândesc cu capul lor, nu ce scrie în agendele altora!

5084 vizualizari
25 iul. 2021 18:05

Punctul de vedere al liderilor politici câmpineni cu privire la proiectul prin care se încalcă libertatea presei și dreptul la informare al cetățeanului

Am solicitat liderilor locali ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina un punct de vedere privind proiectul referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina, inițiat de consilierii Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL). Este vorba despre acel proiect care conține prevederi prin care se încalcă libertatea presei (nu se permite filmarea, iar fotografierea este permisă doar în primele cinci minute ale ședinței) și dreptul la informare al cetățeanului. Acel proiect prin care se dorește introducerea unei prevederi fără bază legală - “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”. Detalii - aici.