Pe 2 iulie 2019, de la ora 11.00, la Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina va avea loc o manifestare culturală de tradiție - "Sărbătoarea celor două Iulii". Este un eveniment ajuns la cea de-a 29-a ediție și dedicat, bineînțeles, celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica.
"Sărbătoarea celor două Iulii" se va desfășura în superba grădină a Castelului Hasdeu și va include: prelegeri, lansări de carte și un spectacol-omagiu susținut de Ansamblul "Muzica Viva". Este vorba despre spectacolul "Hai, suflete, în zbor, departe", inspirat din poezia "Singurătate" scrisă de Iulia Hasdeu cu câteva luni înainte de trecerea ei în neființă, la doar 19 ani.
Iată programul complet al manifestării:
Cuvânt de deschidere: Nicoleta Marin - "Jenica Tabacu, in memoriam"
Prelegeri:
- Ionel Oprişan - "Lacrimi şi poezie la mormântul Iuliei Hasdeu"
- Marian Nencescu – "Hasdeu, filosoful"
- Adriana Ungureanu - "Iulia Hasdeu, un model pentru noua generaţie"
- Maria Besciu - "Medicii care au fost mediumii lui B.P. Hasdeu"
Lansare de carte:
- Academician Gh. Vlăduţescu – "Întreţineri", roman, Editura Detectiv Literar, Bucureşti, 2019
- Colecţia „CĂRŢILE IULIEI” (realizată de Asociaţia „Universul Prieteniei”, cu prilejui Taberei de creaţie şi re-creaţie, Câmpina, 1-5 iulie 2019); Volume semnate de: Liliana Albu, Petronela Angheluţă, Andana Călinescu, Luminiţa Ignea, Catrinel Lenga, Dorel Mancaș, Mihai Constantin Ticu, C. Titi Nechita, Violetta Petre
- Daniela Şontică - "Oamenii Unirii", Editura Trinitas, Bucureşti, 2018
- Mioara Bahna - "Trepte în lut", Editura TipoMoldova, Iaşi, 2019
- Constantin Kiriţescu – "Povestea sfântului nostru război", Editura Detectiv Literar, Bucureşti, 2019
- Antologia de poezia "Culegătorul de petale", Editura Detectiv Literar, Bucureşti, 2019
- Florin Dochia – "Nopţi cu Inanna Lee", poezie, Editura eCreator, Baia Mare, 2019
Spectacol-omagiu: "Hai, suflete, în zbor, departe" - Ansamblul "Muzica Viva" (actorii Ioana Calotă Philippide și Alexandru Philippide, Andreea Butnaru - pian şi Florin Mitrea - violoncel.
"Sărbătoarea celor două Iulii" este ultimul eveniment cultural organizat la Castelul Hasdeu înainte de închiderea acestuia pentru restaurare. Lucrările vor începe, cel mai probabil, în luna septembrie, și se vor desfășura pe parcursul următorilor doi ani. Este vorba despre un proiect de restaurare cu fonduri europene, în valoare de 3,42 milioane euro. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă.
Profesor doctor Aurel Constantin Soare, directorul Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Ultima ediție din acest an a ”Seratelor Hasdeu” va avea loc joi, 19 decembrie 2024, între orele 17.00 și 19.00, la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina.
La Râmnicu Sărat a avut loc sâmbătă, 7 decembrie 2024, ediția a III-a a Concursului național ”Colinda prin sat”, organizat de Primăria municipiului Rm. Sărat și Centrul cultural ”Florica Cristoforeanu” din localitate.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, de la ora 17.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina va avea loc un concert caritabil de colinde, susținut de Elena Sima și Adrian Ciucă.