Reprezentanții Băncii Mondiale au venit la Câmpina pentru a găsi o soluție în privința refuzului locatarilor de a se muta din blocurile cu "bulină roșie"

Actualitate (Categoria articolului)

De mai bine de trei ani, administrația câmpineană poartă discuții cu proprietarii locuințelor din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, în încercarea de a-i determina să se mute în blocul de necesitate pentru a se reabilita blocurile cu bulină roșie. După cum se știe, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Problema Câmpinei nu este singulară la nivel național și se încearcă găsirea unor soluții, inclusiv legislative, pentru a se ieși din impas. Zilele trecute, o delegație a Băncii Mondiale și a Ministerului Dezvoltării Regionale a venit la Câmpina pentru a discuta cu reprezentanții Primăriei tocmai despre acest subiect.

Obiectivul declarat al întâlnirii a fost, după cum ne-a informat Primăria Câmpina, acela de a identifica provocările cu care se confruntă administrația locală în ceea ce privește renovarea blocurilor pentru reducerea riscului seismic. Ministerul Dezvoltării a solicitat Băncii Mondiale să efectueze "o analiză-diagnostic privind cadrul normativ pentru reducerea riscului seismic și a programelor anterioare de finanțare a acțiunilor de reducere a riscului seismic și planul de acțiune pentru revizuirea cadrului legislativ". Precizăm că Banca Mondială acordă servicii de asistență tehnică Ministerului Dezvoltării în cadrul proiectului "Consolidarea capacității de planificare strategică a Ministerului Dezvoltării în renovarea fondului național construit din perspectiva eficienței energetice și a riscului seismic". Câmpina este unul dintre orașele-pilot din țară unde Banca Mondială analizează situația și încearcă să găsească o soluție pentru a se depăși acest impas legat de refuzul locatarilor de a se muta pe perioada executării lucrărilor.
Una dintre concluziile discuțiilor a fost că principala problemă o reprezintă cadrul legislativ, care va trebui modificat, impunându-se de exemplu constituirea unei ipoteci finale, care, de altfel, este realul inconvenient pentru care mulți proprietari din blocurile cu risc seismic refuză să se mute și să accepte lucrările de consolidare. Cu alte cuvinte, trebuie "umblat" la legislația în vigoare, astfel încât oamenii să nu mai aibă îndoieli, rețineri sau suspiciuni. Se vor efectua mai multe analize, se va sta de vorbă inclusiv cu locatarii, se va reanaliza legislația și, în funcție de recomandările experților de la Banca Mondială, vor fi modificate unele prevederi din lege.
Aproape sigur, acest nou demers va duce la amânarea discuțiilor privind eventuala schimbare a destinației blocului de necesitate de la Câmpina, demers despre care mai mulți reprezentanți ai administrației locale afirmau că ar fi singura soluție pentru deblocarea situației. Se va aștepta analiza Băncii Mondiale și decizia Ministerului Dezvoltării înainte de a se lua orice hotărâre la nivel local.

4425 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2497 vizualizari
16 iun. 2019 11:14

În atenția administrației locale câmpinene. Lăsați copiii să bată mingea gratuit pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot!

1 comentarii

Câțiva copii de gimnaziu, vreo cinci, s-au dus să joace baschet pe terenul multifuncțional de lângă bazinul de înot din municipiul Câmpina. Nu li s-a permis accesul de către paznicul de la bazin. Patru dintre ei au încercat din nou, în ziua următoare, iar situația a fost aceeași - "Nu se intră decât contra-cost. Plătiți taxa de intrare, îmi aduceți chitanța și vă las să jucați". Cam așa stau lucrurile, iar părinții sunt revoltați că, pe un teren realizat cu fonduri de la bugetul local, nu este permis accesul gratuit al copiilor. Copii de 11-12 ani, care vor să bată mingea și să arunce la coș. Taxa de închiriere a terenului multifuncțional, aprobată de Consiliul Local Câmpina, este de 25 lei/oră de luni până vineri, între orele 8.00-16.00; 35 lei/oră de luni până vineri, între orele 16.00-22.00 și în week-end.

2847 vizualizari
14 iun. 2019 18:25

Pagube de peste 77 milioane lei după ploile din ultimele două săptămâni. Câmpina și mai multe comune din jur, pe lista localităților afectate

Prefectul Mădălina Lupea a convocat vineri, 14 iunie, la sediul Prefecturii Prahova, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, principalul punct al discuțiilor fiind evaluarea pagubelor produse de ploi și inundații, în ultimele două săptămâni, în toate localitățile județului Prahova. Valoarea totală a sumelor necesare pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de ploile torențiale, de viituri și inundații se ridică la peste 77 milioane lei.

Alte stiri recente

3980 vizualizari
16 iun. 2019 20:42

Intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor din Breaza, Șotrile, Telega, Valea Doftanei, Azuga și Bușteni

Jandarmii prahoveni au avut mai multe intervenții, în ultimele zile, la solicitarea unor locuitori sau turiști, pentru îndepărtarea urșilor din preajma unor gospodării ori din zona unor trasee turistice. Numai în acest week-end s-au efectuat nouă astfel de intervenții, urșii fiind alungați cu semnalele acustice și luminoase de la autospecialele Jandarmeriei. Iar astfel de cazuri nu s-au înregistrat doar în stațiunile montane, unde se întâmplă frecvent ca urșii să coboare în căutare de mâncare, ci și la Breaza, la Șotrile, Telega și Valea Doftanei.

2809 vizualizari
15 iun. 2019 21:19

Atletismul câmpinean are din nou motive de bucurie - Ioana Plăvan, campioană națională la suliță; Andreea Lungu, bronz la greutate

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Tineret, Câmpina a avut din nou motive de bucurie, două atlete câmpinene urcând pe podium, una dintre ele chiar pe treapta cea mai înaltă.