Reprezentanții Băncii Mondiale au venit la Câmpina pentru a găsi o soluție în privința refuzului locatarilor de a se muta din blocurile cu "bulină roșie"

Actualitate (Categoria articolului)

De mai bine de trei ani, administrația câmpineană poartă discuții cu proprietarii locuințelor din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, în încercarea de a-i determina să se mute în blocul de necesitate pentru a se reabilita blocurile cu bulină roșie. După cum se știe, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Problema Câmpinei nu este singulară la nivel național și se încearcă găsirea unor soluții, inclusiv legislative, pentru a se ieși din impas. Zilele trecute, o delegație a Băncii Mondiale și a Ministerului Dezvoltării Regionale a venit la Câmpina pentru a discuta cu reprezentanții Primăriei tocmai despre acest subiect.

Obiectivul declarat al întâlnirii a fost, după cum ne-a informat Primăria Câmpina, acela de a identifica provocările cu care se confruntă administrația locală în ceea ce privește renovarea blocurilor pentru reducerea riscului seismic. Ministerul Dezvoltării a solicitat Băncii Mondiale să efectueze "o analiză-diagnostic privind cadrul normativ pentru reducerea riscului seismic și a programelor anterioare de finanțare a acțiunilor de reducere a riscului seismic și planul de acțiune pentru revizuirea cadrului legislativ". Precizăm că Banca Mondială acordă servicii de asistență tehnică Ministerului Dezvoltării în cadrul proiectului "Consolidarea capacității de planificare strategică a Ministerului Dezvoltării în renovarea fondului național construit din perspectiva eficienței energetice și a riscului seismic". Câmpina este unul dintre orașele-pilot din țară unde Banca Mondială analizează situația și încearcă să găsească o soluție pentru a se depăși acest impas legat de refuzul locatarilor de a se muta pe perioada executării lucrărilor.
Una dintre concluziile discuțiilor a fost că principala problemă o reprezintă cadrul legislativ, care va trebui modificat, impunându-se de exemplu constituirea unei ipoteci finale, care, de altfel, este realul inconvenient pentru care mulți proprietari din blocurile cu risc seismic refuză să se mute și să accepte lucrările de consolidare. Cu alte cuvinte, trebuie "umblat" la legislația în vigoare, astfel încât oamenii să nu mai aibă îndoieli, rețineri sau suspiciuni. Se vor efectua mai multe analize, se va sta de vorbă inclusiv cu locatarii, se va reanaliza legislația și, în funcție de recomandările experților de la Banca Mondială, vor fi modificate unele prevederi din lege.
Aproape sigur, acest nou demers va duce la amânarea discuțiilor privind eventuala schimbare a destinației blocului de necesitate de la Câmpina, demers despre care mai mulți reprezentanți ai administrației locale afirmau că ar fi singura soluție pentru deblocarea situației. Se va aștepta analiza Băncii Mondiale și decizia Ministerului Dezvoltării înainte de a se lua orice hotărâre la nivel local.

4298 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

507 vizualizari
22 apr. 2019 07:53

238.000 lei de la bugetul Câmpinei pentru bănci, indicatoare rutiere, stâlpișori și coșuri stradale

Poate părea un mărunțiș raportat la valoarea totală a bugetului local al municipiului Câmpina, dar, totuși, an de an, la Câmpina, se cheltuiesc sute de mii de lei pe indicatoare rutiere, băncuțe, stâlpișori și coșuri stradale de gunoi. Iar când vine vorba de distrugerea unuia dintre aceste bunuri, aflăm că valoarea este prea mică pentru a se face dosar penal celui vinovat, prejudiciul fiind nesemnificativ. În Câmpina se distrug anual zeci de coșuri de gunoi și bănci, este adevărat, dar iată câți bani se alocă pentru noile achiziții.

2874 vizualizari
20 apr. 2019 21:24

Mizerie de nedescris la terenul sintetic Petrol, administrat de Clubul Sportiv Câmpina

1 comentarii

Terenul sintetic de fotbal din incinta Căminului Petrol și toate spațiile aferente - vestiare, tribune etc - sunt în administrarea Clubului Sportiv Câmpina. Cu toate acestea, văzând imaginile surprinse vineri după-amiază, putem crede că este un loc părăsit... 

Alte stiri recente

512 vizualizari
22 apr. 2019 09:13

Școala Centrală Câmpina, locul I la faza naționala a concursului "Made for Europa", un fel de olimpiadă a proiectelor finanțate prin programe europene

Am scris despre proiectul Școlii Centrale Câmpina atunci când echipa de proiect a câștigat faza județeană a concursului național "Made for Europa" și s-a calificat la faza națională. Ei bine, avem bucuria să vă anunțăm că la etapa națională, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 18-21 aprilie 2019, Școala Centrală a obținut locul I. 

568 vizualizari
22 apr. 2019 08:12

La Câmpina, întotdeauna altul e de vină. Primarul, niciodată...

1 comentarii

Primarul Câmpinei, Horia Tiseanu, a demonstrat și la dezbaterea publică pe tema bugetului local că este adeptul politicii "întotdeauna, altul e de vină". Persoana care ocupă cea mai înaltă funcție din administrația locală câmpineană de 15 ani încoace a folosit dezbaterea pe tema bugetului local ca pe un nou prilej de a arunca în toate direcțiile cu acuze, mai fine sau mai brutale, dar toate demonstrând același principiu al politicii sale - "întotdeauna, dar întotdeauna, altul e de vină".