Reprezentanții Băncii Mondiale au venit la Câmpina pentru a găsi o soluție în privința refuzului locatarilor de a se muta din blocurile cu "bulină roșie"

Actualitate (Categoria articolului)

De mai bine de trei ani, administrația câmpineană poartă discuții cu proprietarii locuințelor din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, în încercarea de a-i determina să se mute în blocul de necesitate pentru a se reabilita blocurile cu bulină roșie. După cum se știe, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Problema Câmpinei nu este singulară la nivel național și se încearcă găsirea unor soluții, inclusiv legislative, pentru a se ieși din impas. Zilele trecute, o delegație a Băncii Mondiale și a Ministerului Dezvoltării Regionale a venit la Câmpina pentru a discuta cu reprezentanții Primăriei tocmai despre acest subiect.

Obiectivul declarat al întâlnirii a fost, după cum ne-a informat Primăria Câmpina, acela de a identifica provocările cu care se confruntă administrația locală în ceea ce privește renovarea blocurilor pentru reducerea riscului seismic. Ministerul Dezvoltării a solicitat Băncii Mondiale să efectueze "o analiză-diagnostic privind cadrul normativ pentru reducerea riscului seismic și a programelor anterioare de finanțare a acțiunilor de reducere a riscului seismic și planul de acțiune pentru revizuirea cadrului legislativ". Precizăm că Banca Mondială acordă servicii de asistență tehnică Ministerului Dezvoltării în cadrul proiectului "Consolidarea capacității de planificare strategică a Ministerului Dezvoltării în renovarea fondului național construit din perspectiva eficienței energetice și a riscului seismic". Câmpina este unul dintre orașele-pilot din țară unde Banca Mondială analizează situația și încearcă să găsească o soluție pentru a se depăși acest impas legat de refuzul locatarilor de a se muta pe perioada executării lucrărilor.
Una dintre concluziile discuțiilor a fost că principala problemă o reprezintă cadrul legislativ, care va trebui modificat, impunându-se de exemplu constituirea unei ipoteci finale, care, de altfel, este realul inconvenient pentru care mulți proprietari din blocurile cu risc seismic refuză să se mute și să accepte lucrările de consolidare. Cu alte cuvinte, trebuie "umblat" la legislația în vigoare, astfel încât oamenii să nu mai aibă îndoieli, rețineri sau suspiciuni. Se vor efectua mai multe analize, se va sta de vorbă inclusiv cu locatarii, se va reanaliza legislația și, în funcție de recomandările experților de la Banca Mondială, vor fi modificate unele prevederi din lege.
Aproape sigur, acest nou demers va duce la amânarea discuțiilor privind eventuala schimbare a destinației blocului de necesitate de la Câmpina, demers despre care mai mulți reprezentanți ai administrației locale afirmau că ar fi singura soluție pentru deblocarea situației. Se va aștepta analiza Băncii Mondiale și decizia Ministerului Dezvoltării înainte de a se lua orice hotărâre la nivel local.

5064 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1732 vizualizari
23 oct. 2020 21:09

La Cahul (Republica Moldova) a fost realizat locul de joacă finanțat de la bugetul Câmpinei

Încă de anul trecut, municipiul Câmpina a alocat suma de 40.000 lei pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii la Cahul, în Republica Moldova, localitate înfrățită cu Câmpina. Acum, locul de joacă a fost finalizat.

1670 vizualizari
23 oct. 2020 20:47

Ședință de constituire a Consiliului Județean Prahova. Președintele CJ și consilierii județeni au depus jurământul de credință

La Palatul Administrativ din Ploiești a avut loc vineri, 23 octombrie 2020, ședința de constituire a Consiliului Județean Prahova, o ședință festivă în cadrul căreia președintele CJ - liberalul Iulian Dumitrescu și consilierii județeni aleși în urma scrutinului electoral din 27 septembrie au depus jurământul de credință. Printre noii consilieri județeni se numără și doi câmpineni - Rodica Papuc (PNL) și Ioan Adrian Pițigoi (PMP). Luni, 26 octombrie, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru alegerea celor doi vicepreședinți.

Alte stiri recente

928 vizualizari
24 oct. 2020 11:01

Candidații din Prahova pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Săptămâna aceasta s-a încheiat depunerea listelor de candidaturi pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. Remarcăm, la fel ca și în alte rânduri atunci când este vorba de alegeri parlamentare, numărul extrem de mic de câmpineni prezenți pe listele pentru Parlamentul României, practic, unul singur aflându-se pe un loc eligibil - Ioan Adrian Pițigoi, care deschide lista pentru Senat a Partidului Mișcarea Populară.

1323 vizualizari
24 oct. 2020 07:45

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 24 octombrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.