CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Singurul veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache, bucuros de oaspeți de Ziua Veteranilor

- Social -

Singurul veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache, bucuros de oaspeți de Ziua Veteranilor

La 29 aprilie 2022 s-au împlinit 120 ani de la instituirea oficială a calității de veteran de război, prin înaltul Decret regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, la aproape 25 de ani de la Războiul de Independență. În România mai sunt în viață 1.748 veterani de război și 43 de văduve de război, iar în Republica Moldova doar patru veterani de război. În Câmpina mai există un singur veteran de război, maiorul în retragere Gheorghe Enache, sărbătorit cu ocazia Zilei Veteranilor de către Casa de Cultură “Geo Bogza” și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Câmpina, condusă de col. (r) Marian Dulă.

Reprezentanții Asociației Cultul Eroilor, col. (r) Marian Dulă și lt. col. (r) Paul Olaru, împreună cu directorul Casei de Cultură, Alexandra Toma, l-au vizitat pe veteranul de război Gheorghe Enache pentru a-l felicita și a-i oferi un tort, un pachet de alimente, o diplomă și lucrarea „Omagiu eroilor și veteranilor de război din județul Prahova”, autor col. Constantin Chiper. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale i-a oferit lui Gheorghe Enache daruri simbolice prin intermediul elevilor de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. 

Gheorghe Enache s-a născut la 15 octombrie 1922, în comuna Bănești, județul Prahova, într-o familie numeroasă, cu opt copii: Avram, Ion, Vasile, Victor, Ana, Gheorghe, Lazăr și Nuți. Părinții, Alexandru și Elena, în pofida greutăților materiale, au reușit să crească și să educe bine pe cei opt copii. Gheorghe Enache a avut o copilărie liniștită, plină de bucurii, chiar dacă erau mulți frați sau poate tocmai de aceea. A urmat Școala Industrială de Instalații de Apă și Gaze din Câmpina. În noiembrie 1940 a fost încorporat, ca voluntar, la Regimentul 3 Transmisiuni Aero, cartiruit în București, Ghencea, ca elev la Bateria 296 TFF (telefonie fără fir), până în martie 1941. Au efectuat aplicații în teren cu posturile de emisie-recepție, în zona Giurgiu - Rusciuc (Bulgaria). Cursanții au fost ordonați pe grupe (de câte 5 militari), în posturi de execuţie în teren, pe aeroportul din Buzău. După 2-3 săptămâni a început războiul și odată cu el transmiterea codificată către comanda de dirijare a aviaţiei în teritoriu. Gheorghe Enache a fost încadrat la Flotila 3 Observații și a fost dislocat la Buzău. A avut ca ordin să recunoască tipul de avion, numărul motoarelor, cărei armate aparține și direcția de zbor. De aici, s-a deplasat succesiv la Tighina, Tiraspol, după care, a revenit în țară. Într-o etapă următoare, ostașul Gheorghe Enache a plecat în Bucovina, de aici a străbătut Polonia, iar în 1943 se găsea pe malul mării Azov. Revenit în țară s-a dislocat cu unitatea în Făgăraș, unde a participat la schimbarea sistemului de comunicare cu nemții. La Rupea, înființează un post de emisie-recepție, după care se deplasează la Oradea și, în continuare, pe aerodromul Miskolc (Ungaria), întorcându-se în țară la 15 mai 1945. După lăsarea la vatră, Gheorghe Enache a fost încadrat ca tehnician (instalații de apă și gaze) și șef de depozit la Baza 3 Băicoi, Institutul de Petrol și Gaze Câmpina, Electromontaj (în perioada 1945-1983). Pentru merite deosebite a fost distins cu ”Ordinul Muncii”, clasa a III-a și cu medalia ”Eliberarea de sub jugul fascist”. În anul 2004 a fost decorat cu ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, iar la 29 aprilie 2018 a fost avansat la gradul de maior.


04 May 2022 21:38 2754 vizualizari



Comentarii






  • 05.05.2022 21:27 Dacul Suveran " Cine nu are batrani sa isi cumpere!" Prezint ONORUL, alaturi de tot respectul si urarea de sanatate pentru distinsul Maior Gheorghe Enache. Rusine mercenarilor romani ce alaturi de forte cotropitoare sunt implicati in politicile altor state independente, si asta doar pentru doar niste maruntis. Ei! Acestia spun ca lupta pentru Romania, dar este o minciuna.. Romania este acum implicata de catre Tradatori intr-un conflict ce nu ne intereseaza. DA! Vrem Bucovina si Cetatea Alba inapoi de la ucrainieni si bineinteles nici o urma de mercenar american sau francez in tara.. URA!
1627 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
864 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2933 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1794 vizualizari 07 Apr 2024 22:10 Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV