Singurul veteran de război din Câmpina, Gheorghe Enache, bucuros de oaspeți de Ziua Veteranilor

Social (Categoria articolului)

La 29 aprilie 2022 s-au împlinit 120 ani de la instituirea oficială a calității de veteran de război, prin înaltul Decret regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, la aproape 25 de ani de la Războiul de Independență. În România mai sunt în viață 1.748 veterani de război și 43 de văduve de război, iar în Republica Moldova doar patru veterani de război. În Câmpina mai există un singur veteran de război, maiorul în retragere Gheorghe Enache, sărbătorit cu ocazia Zilei Veteranilor de către Casa de Cultură “Geo Bogza” și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Câmpina, condusă de col. (r) Marian Dulă.

Reprezentanții Asociației Cultul Eroilor, col. (r) Marian Dulă și lt. col. (r) Paul Olaru, împreună cu directorul Casei de Cultură, Alexandra Toma, l-au vizitat pe veteranul de război Gheorghe Enache pentru a-l felicita și a-i oferi un tort, un pachet de alimente, o diplomă și lucrarea „Omagiu eroilor și veteranilor de război din județul Prahova”, autor col. Constantin Chiper. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale i-a oferit lui Gheorghe Enache daruri simbolice prin intermediul elevilor de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. 

Gheorghe Enache s-a născut la 15 octombrie 1922, în comuna Bănești, județul Prahova, într-o familie numeroasă, cu opt copii: Avram, Ion, Vasile, Victor, Ana, Gheorghe, Lazăr și Nuți. Părinții, Alexandru și Elena, în pofida greutăților materiale, au reușit să crească și să educe bine pe cei opt copii. Gheorghe Enache a avut o copilărie liniștită, plină de bucurii, chiar dacă erau mulți frați sau poate tocmai de aceea. A urmat Școala Industrială de Instalații de Apă și Gaze din Câmpina. În noiembrie 1940 a fost încorporat, ca voluntar, la Regimentul 3 Transmisiuni Aero, cartiruit în București, Ghencea, ca elev la Bateria 296 TFF (telefonie fără fir), până în martie 1941. Au efectuat aplicații în teren cu posturile de emisie-recepție, în zona Giurgiu - Rusciuc (Bulgaria). Cursanții au fost ordonați pe grupe (de câte 5 militari), în posturi de execuţie în teren, pe aeroportul din Buzău. După 2-3 săptămâni a început războiul și odată cu el transmiterea codificată către comanda de dirijare a aviaţiei în teritoriu. Gheorghe Enache a fost încadrat la Flotila 3 Observații și a fost dislocat la Buzău. A avut ca ordin să recunoască tipul de avion, numărul motoarelor, cărei armate aparține și direcția de zbor. De aici, s-a deplasat succesiv la Tighina, Tiraspol, după care, a revenit în țară. Într-o etapă următoare, ostașul Gheorghe Enache a plecat în Bucovina, de aici a străbătut Polonia, iar în 1943 se găsea pe malul mării Azov. Revenit în țară s-a dislocat cu unitatea în Făgăraș, unde a participat la schimbarea sistemului de comunicare cu nemții. La Rupea, înființează un post de emisie-recepție, după care se deplasează la Oradea și, în continuare, pe aerodromul Miskolc (Ungaria), întorcându-se în țară la 15 mai 1945. După lăsarea la vatră, Gheorghe Enache a fost încadrat ca tehnician (instalații de apă și gaze) și șef de depozit la Baza 3 Băicoi, Institutul de Petrol și Gaze Câmpina, Electromontaj (în perioada 1945-1983). Pentru merite deosebite a fost distins cu ”Ordinul Muncii”, clasa a III-a și cu medalia ”Eliberarea de sub jugul fascist”. În anul 2004 a fost decorat cu ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, iar la 29 aprilie 2018 a fost avansat la gradul de maior.

2715 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dacul Suveran 05.05.2022 21:27 " Cine nu are batrani sa isi cumpere!" Prezint ONORUL, alaturi de tot respectul si urarea de sanatate pentru distinsul Maior Gheorghe Enache. Rusine mercenarilor romani ce alaturi de forte cotropitoare sunt implicati in politicile altor state independente, si asta doar pentru doar niste maruntis. Ei! Acestia spun ca lupta pentru Romania, dar este o minciuna.. Romania este acum implicata de catre Tradatori intr-un conflict ce nu ne intereseaza. DA! Vrem Bucovina si Cetatea Alba inapoi de la ucrainieni si bineinteles nici o urma de mercenar american sau francez in tara.. URA!

Social

1725 vizualizari
18 feb. 2024 15:16

Târg de Mărțișor la Castelul ”Iulia Hasdeu” Câmpina

1 comentarii

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Câmpina, Castelul ”Iulia Hasdeu”, își va deschide porțile pentru a găzdui un târg cu produse artizanale cu ocazia Mărțișorului.

1215 vizualizari
17 feb. 2024 11:02

Fundația Zamolxes deschide la Câmpina Academia STEAM

Fundația Zamolxes anunță deschiderea Academiei STEAM, în data de 23 februarie 2024, ora 14.30, la Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes – Câmpina.

Alte stiri recente

291 vizualizari
20 feb. 2024 10:04

Prima expoziție din acest an a Asociației ”Câmpina Artelor”

Casa de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina va fi gazda primei expoziții de pictură și sculptură din anul 2024 a Asociației ”Câmpina Artelor”.

632 vizualizari
19 feb. 2024 22:54

Primim de la cititori. O parcare... fără cuvinte!

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine surprinsă într-o parcare lângă un bloc din municipiul Câmpina.