Casa Memorială ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, pe lângă care mulți trec fără măcar să conștientizeze, ascunde un adevărat tezaur, inclusiv din punct de vedere al cărților care au făcut parte din biblioteca marelui pictor.
Am scris în urmă cu ceva timp despre una dintre aceste cărți aflate în biblioteca Muzeului ”Nicolae Grigorescu” - o ediție din anul 1901 a ”Momentelor” lui Caragiale, cu o dedicație din partea autorului pentru pictorul Nicolae Grigorescu.
Dar aceasta nu este singura comorară mai puțin știută din Muzeul ”Grigorescu”. Mai sunt alte 21 de volume extrem de valoroase, cu dedicație pentru Grigorescu din partea unor autori precum Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României), Alexandru Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea, dar și francezii de origine elvețiană, buni prieteni ai pictorului - William Ritter, Maurice Montandon, ori francezii Fenelon sau Leo Bachelin.
Dar în rândurile următoare vom dezvălui alte comori din biblioteca pictorului Nicolae Grigorescu. Din perioada în care a avut o bursă la Paris, Grigorescu a achiziționat (iar acum se află în muzeul de la Câmpina) volume de mare valoare - ”Scrisorile Marchizei de Savigne” (celebre în epoca în care a trăit Grigorescu și cele mai uzate dintre volumele din biblioteca pictorului), dar și ”Divina Comedie” de Dante Aligheri, ”Les Fleurs du Mal” (Florile răului) de Baudelaire, ”Essai sur le libre arbitre” (Despre liberul arbitru) de Schopenhauer, ”Le malade imaginaire” (Bolnavul închipuit) de Moliere și multe altele.
Toate acestea sunt numai o foarte mică parte din comorile mai puțin știute aflate la doi pași de noi, în Casa Memorială ”Nicolae Grigorescu”, de la intrarea în cartierul Câmpinița.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.
În perioada 29 mai - 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundația Zamolxes a derulat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați un cadou deosebit pe care să-l oferiți unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis, din centrul municipiului Câmpina, cea mai mare parte a problemei este rezolvată.