Casa Memorială ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, pe lângă care mulți trec fără măcar să conștientizeze, ascunde un adevărat tezaur, inclusiv din punct de vedere al cărților care au făcut parte din biblioteca marelui pictor.
Am scris în urmă cu ceva timp despre una dintre aceste cărți aflate în biblioteca Muzeului ”Nicolae Grigorescu” - o ediție din anul 1901 a ”Momentelor” lui Caragiale, cu o dedicație din partea autorului pentru pictorul Nicolae Grigorescu.
Dar aceasta nu este singura comorară mai puțin știută din Muzeul ”Grigorescu”. Mai sunt alte 21 de volume extrem de valoroase, cu dedicație pentru Grigorescu din partea unor autori precum Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României), Alexandru Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea, dar și francezii de origine elvețiană, buni prieteni ai pictorului - William Ritter, Maurice Montandon, ori francezii Fenelon sau Leo Bachelin.
Dar în rândurile următoare vom dezvălui alte comori din biblioteca pictorului Nicolae Grigorescu. Din perioada în care a avut o bursă la Paris, Grigorescu a achiziționat (iar acum se află în muzeul de la Câmpina) volume de mare valoare - ”Scrisorile Marchizei de Savigne” (celebre în epoca în care a trăit Grigorescu și cele mai uzate dintre volumele din biblioteca pictorului), dar și ”Divina Comedie” de Dante Aligheri, ”Les Fleurs du Mal” (Florile răului) de Baudelaire, ”Essai sur le libre arbitre” (Despre liberul arbitru) de Schopenhauer, ”Le malade imaginaire” (Bolnavul închipuit) de Moliere și multe altele.
Toate acestea sunt numai o foarte mică parte din comorile mai puțin știute aflate la doi pași de noi, în Casa Memorială ”Nicolae Grigorescu”, de la intrarea în cartierul Câmpinița.
În cursul zilei de duminică a încetat din viață unul dintre cei mai cunoscuți medici stomatologi din Câmpina - doctor Ecaterina Duminecă. Reputatul medic împlinise pe 6 martie vârsta de 82 ani.
Scriam recent despre faptul că antrenorul de natație Octavian Postolache, președinte și membru fondator al Clubului Contratimp, a fost diagnosticat cu anevrism gigant de aortă ascendentă, care a atins un diametru critic de 7,2 cm, iar fiecare oră care trecea creștea riscul unei rupturi fatale.
În Câmpina se derulează un proiect foarte interesant și necesar - ”Calificat pentru viitor”, care propune inclusiv stagii de practică pentru elevi la mai mulți agenți economici din Câmpina, parteneri în cadrul acestui proiect.
Nicolae Grigorescu a pictat multe care cu boi, dar acesta este cel mai mare și mai impresionant tablou al maestrului. O pictură în ulei, realizată în atelierul de la Câmpina, pe o pânză de dimensiuni impresionante (1,51m/2,81m).