Ședința pentru aprobarea bugetului local al municipiului Câmpina pe anul 2021, o comedie în trei acte

Actualitate (Categoria articolului)

UPDATE - După apariția acestui articol am fost contactați de președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, care ne-a declarat: "Nu sunt eu liderul politic al coaliției de dreapta din Consiliul Local Câmpina. Nu eu sunt cel sunat în pauzele de consultări de la ședințele Consiliului Local. Liderul politic și administrativ al coaliției de dreapta este viceprimarul Liviu Dumitrache. Am dorit să clarific acest lucru!" Întrebat dacă este de acord cu atitudinea consilierilor coaliției de dreapta în cadrul ședințelor Consiliului Local, Adrian Pițigoi a răspuns: "Nu sunt de acord cu această atitudine a consilierilor coaliției, iar acest lucru se va vedea de acum înainte la consilierii locali ai PMP!"

În primele luni ale acestui mandat, am pus stângăciile noilor aleși locali pe seama lipsei de experiență. Treptat, însă, odată cu formarea coaliției de dreapta din Consiliul Local, unii consilieri au demonstrat că nu este vorba doar de lipsa de experiență, ci și de o oarecare rea-voință, o intenție vădită de a pune bețe în roate, de a arăta cine e la putere în Consiliul Local. Să nu fim înțeleși greșit. În coaliția de dreapta există și oameni de bună-credință, doar că ei nu au niciun cuvânt de spus.

În spatele acestei coaliții este cineva care conduce din umbră, un păpușar, dacă vreți, cu care se comunică pe whatsapp în timpul ședințelor și telefonic în pauzele solicitate pentru... consultări. Ședința extraordinară pentru votarea bugetului local al municipiului Câmpina pentru anul 2021 a demonstrat încă o dată cele menționate mai sus. A fost o comedie în trei acte, însă prost regizată.
Actul I - Două amendamente ale coaliției au fost respinse
Întregul spectacol a fost declanșat de o listă cu 12 amendamente propuse și asumate de coaliția USR PLUS - PNL - PMP, dar extrem de prost prezentate, lucru care l-a pus într-o situație jenantă pe președintele de ședință, consilierul Bogdan Ene (PMP), nevoit să salveze el aparențele și să răsfoiască bugetul, de fiecare dată, pentru a formula corect amendamentele. Și să nu creadă cineva că au fost amendamente importante pentru localitate, le puteți vedea în fotografia anexată articolului, exact în forma prezentată de coaliția de dreapta. Momentul cel mai jenant a fost atunci când primarul Alin Moldoveanu le-a atras atenția inițiatorilor că luau, dintr-un capitol bugetar, mai mulți bani decât erau prevăzuți în capitolul respectiv. Și nu l-a contrazis nimeni, nu a scos nimeni niciun cuvânt. (video)
Show-ul primului act al ședinței l-a constituit faptul că primele două amendamente, dintre cele 12, au fost respinse, pentru că nu au întrunit decât nouă voturi ”pentru”. Explicația este foarte simplă - liberalul Dan Nica, medic la Spitalul Municipal, nu a votat, luând exemplul consilierului Livia Lupu (consilier juridic la Spitalul Voila), care nu a votat niciodată nimic legat de buget, motivând că este angajat al unui spital finanțat (și) de la Consiliul Local. Cu spectrul conflictului de interese în față, Dan Nica nu a votat, iar amendamentele nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobate. A urmat o pauză salvatoare, solicitată ”pentru consultări”, după care Dan Nica a anunțat că a discutat cu specialiști și i s-a spus că poate vota amendamentele, dar nu poate vota bugetul per ansamblu.
Actul al II-lea - Coaliția de dreapta își impune votul
După anunțul consilierului liberal Dan Nica au mai fost discutat și votate alte două amendamente. Deși consilierilor li s-a explicat că, prin aprobarea acestor amendamente, se pun în pericol proiectele cu fonduri europene, ordinul de la liderul din umbră al coaliției era ferm și reprezentanții USR PLUS - PNL - PMP au votat în consecință. S-a întâmplat acest lucru inclusiv la unul dintre amendamente când au dus banii... nicăieri. Da, nu în buget, ci nicăieri, pentru că i-au dus pe o listă informativă prezentată de primarul Alin Moldoveanu cu lucrări care ar fi necesare, dar pentru care nu s-a găsit sursa de finanțare. A fost punctul (aproape) culminant, după care a fost rândul primarului Alin Moldoveanu să solicite o pauză și să-i îndemne pe consilieri la... consultări.
Actul al III-lea - Amendamente pierdute pe drum și o atitudine mai împăciuitoare
Este greu de zis ce s-a întâmplat în pauza dinaintea acestui act, cine cu cine a mai vorbit, dar cert este un lucru - la revenirea în plen s-au mai discutat doar alte două amendamente. Despre celelalte de pe listă nu a mai spus nimeni nimic, cel mai probabil s-a renunțat la ele, deși nu s-a spus public acest lucru. De asemenea, atitudinea consilierilor s-a schimbat, cu toții au fost ceva mai împăciuitori. Astfel, consilierii coaliției de dreapta au fost de acord să ia sume mai mici de la unele proiecte, să nu mai ia bani de la proiectele cu finanțare europeană și unde se asigură confinațarea de la bugetul local, în vreme ce unii dintre consilierii din opoziție (POL, PSD - Pro România, Partidul Verde - 2 consilieri și independentul Costel Filip), în fața acestei atitudini, au votat în favoarea amendamentelor respective.
Epilog
La finalul unei ședințe de aproape două ore și jumătate, bugetul Câmpinei pentru anul 2021 a fost aprobat. Un buget în valoare de 93.529.000 lei. Discuțiile pe seama acestei ședințe privind aprobarea bugetului local vor mai continua. Noi ne propunem să revenim asupra subiecului, pentru că sunt lucruri importante, lucruri grave, pe care considerăm că este de datoria noastră să le aducem la cunoștința opiniei publice câmpinene, cea care, până la urmă, este principalul contributor la bugetul local. Referitor la persoana care conduce din umbră coaliția de dreapta din Consiliul Local Câmpina, se pare că este vorba despre fostul viceprimar al municipiului, Adrian Pițigoi, în prezent consilier personal al președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. Cel puțin așa susțin unii dintre consilierii coaliției majoritare din CL Câmpina.

10104 vizualizari
8

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Irimie 26.04.2021 08:39 Coaliția condusă de Pițigoi, cu același Cezar (a)Grama tul in rol de purtător de cuvânt a demonstrat încă o data ca minte și habar nu are despre ce e vorba. Ei nu înțeleg ca s a terminat cu Sirna și hotiile lor?
  • Zanfirescu Irina 26.04.2021 09:28 Eu refuz sa cred ca USR-PLUS se lasa conduse de altcineva. De la PNL nu am asteptari, de la PMp nici atat, au aratat ce pot in mandatele trecute, dar de la USR eu am asteptari mari.
  • Petre 26.04.2021 11:24 Exact circ! O mare bătaie de joc, exact cum au făcut tiseanu și pitigoi în mandatul trecut. O rușine!
  • Dinca darius 26.04.2021 13:05 Pițigoi a dat-o în bara si acum neagă. Minte cu nerușinare
  • Monica 26.04.2021 14:37 Care sunt efectiv amendamentele aprobate si in ce forma? Exista un document formal care poate fi consultat?
  • Lucian 26.04.2021 23:08 Cat de jos au putut sa aduca oamenii astia politica? Cine crede ca Dumitrache este lider la... orice?! Cu Pitigoi, poate mai are cum era, macar stiam cu ce om avem de-a face, dar tocmai Pitigoi sa spuna ca Dumitrache este liderul coalitiei?! Vai de ei si de noi! Si eu nu am inteles amenintarea de la sfarsitul declaratiei lui Pitigoi. Ce sa inteleg, ca se rupe coalitia si PMP va vota altfel decat restul coalitiei de dreapta?
  • Ioana 28.04.2021 08:09 Este absolut jenant, penibil ce se intampla in consiliul local. Majoritatea consilierilor nu au habar de administrație publica, nu cunosc legile, nu sunt in stare sa prezinte coerent un amendament. Sunt convinsă ca nimeni nu s a născut învățat, dar de asemenea nu văd in atâtea luni niciun fel de efort din partea dumnealor de a se pune la curent măcar cu ce au de făcut și care le sunt îndatoririle. Îmi pare rau ca majoritatea consilierilor nu reușesc sa depășească spiritul de turma, nu dau dovada ca și ar dori cel puțin sa facă ceva constructiv pentru comunitate. Doar comentează și se opun fără a avea un fundament real pe care sa fie in stare sa l susțină.
  • Bobita 29.04.2021 15:34 Suntem UIMITI si INGROZITI de asa mascarada,de fapt nu se intelege daca este INCOMPETENTA,COMEDIE,CIRC sau se urmareste si altceva ?Sigur ca PMP-ul nu este de acord cu noul viceprimar ,sincer nici nu prea are ce cauta acolo,probabil ca este in perioada de proba.Sa spui public ca nu stii daca ai voie sa votezi de neinteles .Eu propun ca la asemenea sedinte sa participe si publicul contra cost si crestem astfel bugetul de la Cultura.

Actualitate

0 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

116 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

522 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

630 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.