Punctul de vedere al fostului director al Pieței Centrale Câmpina, Marian Nistor, cu privire la acuzațiile care i-au fost aduse de primarul Alin Moldoveanu
Actualitate (Categoria articolului)
În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 13 septembrie 2022, fostul director al Pieței Centrale Câmpina, Marian Nistor, și-a prezentat punctul de vedere cu privire la toate acuzațiile care i-au fost aduse de primarul Alin Moldoveanu în declarația de presă făcută recent la sediul Serviciului Public al Pieței Centrale, atunci când a și anunțat că noul director (interimar) al pieței este Angela Vlad.
“Primarul municipiului a făcut o serie de afirmații pe care vreau să le combat, să le demontez. Și vreau să precizez că este ultima dată când ies public să combat afirmațiile mincinoase ale primarului și ale acoliților săi din Partidul Verde. De acum înainte o sa sesizez organele în drept”, a afirmat Marian Nistor la începutul conferinței de presă. Apoi a vorbit punctual despre fiecare problemă în parte.
Unul dintre subiectele sensibile a fost cel privind contribuțiile sociale pentru drepturile câștigate în instanță de salariații Pieței Centrale, drepturi salariale aferente perioadei 2013-2017. În această perioadă, angajații au fost încadrați greșit în grila de salarizare de fosta conducere a Primăriei, au dat în judecată Primăria și Consiliul Local și au câștigat aceste drepturi.
“Conform legii, aceste drepturi câștigate în instanță se plătesc în cinci tranșe anuale. Până acum au fost achitate patru tranșe și mai este de achitat tranșa cinci, reprezentând 35%, adică 272.446 lei. Deci, angajații pieței mai au de primit bani. Pentru toate drepturile câștigate în instanță s-a oprit impozit și a fost virat către bugetul local. Există documente în instituție. Pentru contribuțiile sociale (CAS și CASS), având în vedere că erau drepturi aferente anilor 2013-2017, declarațiile nu au putut fi toate validate în sistem, deși s-a încercat acest lucru în mod repetat de către contabilul șef al instituției, doamna Vlad Angela, actualul director. Pentru persoanele care nu mai erau la acea dată angajații pieței, fie că au ieșit la pensie, au decedat sau au plecat din instituție, în 2018 declarațiile au fost validate și au fost reținute și virate contribuțiile, pentru că sistemul ANAF ne-a permis acest lucru/ sistemul a funcționat. Pentru celelalte persoane aflate în plată la data respecivă nu s-au putut valida declarațiile, lucru pe care vi-l poate confirma actualul director al pieței - fostul contabil șef, astfel că angajații au primit banii. Banii au fost dați oamenilor, pe ștat de plată. Nu i-a pitit nimeni, așa cum eronat au spus unii binevoitori! Vă comunic faptul că, până în acest moment s-au validat și s-a achitat deja cea mai mare parte a acestor contribuții, rămânând de achitat pentru mai puțin de un an. Drept pentru care, nu trebuie să se dea nimeni peste cap ca să facă rost de bani, ci se va face o compensare. Acum, când angajații trebuie să primească ultima tranșă de bani, cea mai mare (de 35%), se va face compensarea”, a spus Marian Nistor. (video)
O altă acuzație a primarului, pe care Marian Nistor a dorit să o demonteze, a fost cea referitoare la “restanțele, adică datoria către bugetul local, provenite din închirierea bunurilor Primăriei, chirie care a fost încasată de către piață și nevirată către bugetul local”, potrivit spuselor primarului Alin Moldoveanu. Marian Nistor afirmă că “nu există chirie încasată și nevirată la bugetul local. Lunar se raportează și se virează aceste sume. Mai mult, începând cu 2019, la finalul fiecărui an serviciul public nu avea voie să rămână cu bani în cont, toate sumele fiind vărsate la bugetul local. Sumele la care face referire primarul se raportează din 2018-2019, când piața vira veniturile din chirii la bugetul local și nu primea subvenție deloc. La început trebuia să dăm 50% din chirii, iar apoi 100% și nu primeam nimic înapoi. După ce Consiliul Local a aprobat schimbarea sursei de finanțare și am început să primim subvenție, chiriile încasate lunar au fost virate în întregime la bugetul local”.
Următorul punct a fost cel privind garanțiile care ar fi fost cerute doar unor agenți economici din piață, iar altora nu. “Toate societățile au fost notificate identic pentru constituirea garanției. Există documente în acest sens. Din câți clienți are piața, doar doi clienți mai aveau de constituit un parțial la garanție. Despre ce clienți e vorba? Doi clienți care aveau încheiate contracte dinainte ca garanția să fie obligatorie prin regulament. Și sunt în piață. De acolo își câștigă existența. Nu au fugit nicăieri. Vorbim de o sumă cumulată de aproximativ 2.000 lei, unul 800 și unul 1.200. Clienți care sunt cu chiria la zi, bun platnici și care sunt clienții pieței de 15 ani. Cât am fost eu director nu s-a încheiat niciun contract nou fără constiturea garanției. În perioada cât eu am fost plecat (2019-2020) și director interimar a fost numită Tudor Alexandra, juristul instituției, aceasta a semnat un contract fără constituirea garanției. Când am revenit am declanșat procedura pentru remedierea situației, contractul a fost reziliat, iar pentru recuperarea sumelor m-am îndrepat împotriva debitorului, cât și împotriva angajatului pieței, fostul director interimar”, a declarat Marian Nistor, fostul director al Pieței Centrale.
Și am ajuns la un alt subiect sensibil, cel în care apare numele executorului judecătoresc Dan Ioan Mușat, la care Serviciul Pieței Centrale a apelat pentru executarea unui agent economic, pentru plata unor sume restante. Marian Nistor a precizat că nu există sume de recuperat, cu excepția contractului semnat în perioada în care el nu a fost director și pentru care sumele se vor recupera direct de la persoana responsabilă. “Cel mai grav este faptul că primarul și consilierul local Roxana Gheorghe, președintele Partidului Verde, mint atunci când afirmă că am plătit bani publici către Biroul executorului judecătoresc Ioan Mușat. Nu a fost plătit niciun leu către acest birou. Există chiar un răspuns oficial al pieței în acest sens, emis de noul director. Este o acuzație falsă foarte gravă, tendențioasă și care creează grave prejudicii de imagine atât serviciului public, cât și executorului judecătoresc”, a mai afirmat Marian Nistor.
Cât privește raportul auditului dispus la Piața Centrală Câmpina, Marian Nistor dă asigurări că “nu sunt puncte critice, nu sunt ilegalități, ci doar puncte de îmbunătățit și aspecte funcționale, iar cele mai multe dintre recomandările făcute în urma auditului au fost deja implementate”.
Comentarii
- 16.09.2022 08:06 Ii cunosc pe amandoi. Nistor este cu 10 clase peste Moldoveanu dar nu are cum să se lupte e la egal la egal cu toata masinaria pusa in miscare de sensei. Cred ca daca ar intra aici sa posteze toti cei care au fost pacaliti sau mintiti de Moldoveanu vi s-ar bloca siteul. Primarul are o retea de conturi false pe facebook prin care se promoveaza si prin care distribuie atacurile la adresa celorlalti. Iar cand sunt chestii la limita legalitatii ii pune pe altii sa zica.
- 17.09.2022 14:21 Adevărul este undeva la mijloc! Declarațiile se validează doar dacă sunt întocmite corect, dacă nu, sistemul ți le respinge. Dar înainte de a se declara, salariile/drepturile salariale trebuie să fie calculate, iar în urma calculării ies statele de plată. Pe baza acestora, se întocmesc declarațiile. Concluzia este că sumele nu s-au calculat corect, adică din bază s-a reținut doar impozitul, restul de plată fiind mult mai mare. Adică, pe românește, banii care trebuiau sa se vireze la bugetul de stat, au intrat în buzunarele salariaților, pe riscul celui care a calculat și declarat. S-a mizat pe faptul că vor trece anii, instituția nu v-a fi verificată și uite așa sumele se vor prescrie. S-a încălcat legea din momentul calculării sumelor. Chiar dacă aveați probleme cu declarațiile, măcar se rețineau sumele și se virau la buget. Mă întreb eu acum, oare în momentul de față de ce se validează declarațiile rectificative? Răspuns: pentru că acum se întocmesc corect, pe baza calculelor corecte. Bingo!
- 17.09.2022 20:39 Dar dacă prima dată nu au fost în stare să le calculeze și să le declare corect, de unde știți că acum sunt corect calculate și declarate, domnule Nistor? Acest lucru nu-l veți știi, doar dacă ANAF-ul și-ar face treaba. Dar nu, înțelegerea conducerii pieței cu șeful SFM Câmpina (B.C.) este să nu demareze procedura de control tocmai ca să nu li se mai calculeze penalitățile. Pentru că da, penalități ar trebui să fie din momentul când ar fi trebuit să le declare și până în momentul actual, când ziceți d-voastră că s-au reglat, adică vreo 4 ani. Dar dacă presa vrea adevărul ar trebui să meargă la domnul care e șef la Finanțe Câmpina și să dea dumnealui o declarație, dacă are curaj. Chestia este că orașul e prea mic, se vorbește pe la colțuri și minciuna are picioare scurte. Așteptăm declarația ANAF-ului, nu de alta dar mai sunt și alte organe de control care odată și odată vor afla adevărul.
Actualitate

Fostul primar al Câmpinei, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Faptele s-au prescris...
Ceea ce era de așteptat, iată că s-a întâmplat. Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de procesul penal. Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. Era de așteptat să se ajungă la acest lucru în condițiile în care vorbim de un proces început în toamna lui 2017, deci în urmă cu șase ani, care a avut zeci de amânări ale cauzei, care a fost reluat de la administrarea probelor după promovarea judecătorului și care a avut, anul acesta, nu mai puțin de zece amânări ale pronunțării sentinței.

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...
După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.
Alte stiri recente

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”
În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina
Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.