Mandatul aleșilor locali care au câștigat alegerile din 27 septembrie 2020 a început și sub auspiciile îndreptării unor erori din ultimii ani. Voit sau nu, din neatenție, prostie sau doar nepăsare, unele cu efecte grave, altele doar deranjante, toate aceste greșeli ar trebui îndreptate. Iar pe lângă problemele importante ale localității, ar mai trebui rezolvate și unele pot părea nesemnificative, în opinia unora, dar care țin de istoria localității și de respectul acordat unor personalități care și-au legat viața de această urbe. De exemplu, schimbarea denumirii unor străzi.
Din păcate, în Câmpina au fost moștenite denumiri de străzi care nu au mare lucru în comun cu localitatea - nume de flori, de copaci, de personalități care nu au avut niciodată nicio legătură cu Câmpina. Aici puteți găsi lista nomenclatorului stradal al municipiului Câmpina, așa cum a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din octombrie 2008. Parcurgerea listei va demonstra că lipsesc nume care au însemnat ceva pentru Câmpina și istoria ei.
Poate cea mai mare nedreptate care s-a făcut în istoria Câmpinei este față de prințul Dimitrie Barbu Știrbei. Actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu” ar fi trebui să continue să poarte numele lui Știrbei, după dorința fiicei sale, care a donat terenul pe care s-a ridicat liceul. Dacă denumirea liceului ar fi mai greu de modificat acum, după ani de zile în care GRIG a intrat în conștiița colectivă, în schimb, o stradă din Câmpina, așa cum se întâmpla în perioada interbelică, ar putea purta numele prințului. Ar fi o minimă reparație morală...
De asemenea, sunt mai multe personaități care au însemnat ceva penrtu această urbe, de-a lungul istoriei sale - Anton Raky, Atanasie Scripcă, Dumitru Hernia, Stoica Teodorescu, Eduard Kessler. Ar fi mult mai potrivită denumirea unor străzi sau alei după numele acestor oameni, decât actualele denumiri inexpresive - Violetei, Crizantemei, Arinului, Rândunicii etc. În acest fel, dincolo de o reparație morală față de acești câmpineni de seamă, poate ar fi și o adevărată lecție de istorie. Poate oamenii vor fi curioși să știe cine este cel care a dat numele străzii respective și astfel memoria lor ar fi cu adevărat onorată.
Nu numai câmpineni importanți de-a lungul istoriei pot da numele unor străzi. Mai multă legătură cu Câmpina ar avea numele unei străzi cu data primei atestări documentare a localității, 8 ianuarie 1503, sau cu numele orașelor cu care Câmpina este înfrățită. Dacă vor exista străzi ori alei în Câmpina cu numele orașelor Cimișlia, Cahul sau Kumanovo, poate și în aceste localități vor fi botezate străzi cu numele Câmpinei, situație din care toată lumea ar avea mult mai mult de câștigat măcar la capitolul imagine.
Nu în ultimul rând, poate nu ar fi rău dacă s-ar reveni la o denumire din perioada interbelică - Bulevardul Elisabeta, actualul Bulevard al Culturii, care ar întregi familia regală: Bulevardul Carol I, artera principală a Câmpinei, și Parcul Regele Mihai I, aflat chiar la intersecția celor două bulevarde.
Sigur, toate acestea sunt doar niște propuneri și ar putea să se constituie în începutul unei dezbateri reale și folositoare pentru Câmpina. Și ca să evităm orice comentariu pe această temă: locuitorii de pe străzile respective nu vor fi afectați, schimbarea actelor urmând a se face treptat, odată cu ieșirea acestora din perioada de valabilitate.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.
Pe perioada caniculei, așa cum s-a întâmplat în fiecare vară, în centrul municipiului Câmpina, în Piața ”Marin Constantin” (Pasajul de la Ceas) funcționează un centru de prim-ajutor.
Grǎdinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina deruleazǎ și în acest an, timp de două săptămâni, proiectul educațional “Grǎdinița de varǎ - Vara în culori”. Proiectul este la a IV-a ediție, fiind organizat în cadrul Centrului de Resurse Educaționale Deschise Câmpina, este avizat de cǎtre inspectorii pentru educație timpurie Mariana Ilie și Liliana-Mara Grigore și aprobat de inspectorul școlar general Ilona Rizea.
Timp de trei zile, între 1 și 3 iulie, de la ora 18.30, la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” din Câmpina va avea loc Festivalul ”Jean de Krassowsky”.