Schimbarea denumirii unor străzi din Câmpina ar fi o minimă reparație morală față de oameni de seamă din istoria urbei

Social (Categoria articolului)

Mandatul aleșilor locali care au câștigat alegerile din 27 septembrie 2020 a început și sub auspiciile îndreptării unor erori din ultimii ani. Voit sau nu, din neatenție, prostie sau doar nepăsare, unele cu efecte grave, altele doar deranjante, toate aceste greșeli ar trebui îndreptate. Iar pe lângă problemele importante ale localității, ar mai trebui rezolvate și unele pot părea nesemnificative, în opinia unora, dar care țin de istoria localității și de respectul acordat unor personalități care și-au legat viața de această urbe. De exemplu, schimbarea denumirii unor străzi.

Din păcate, în Câmpina au fost moștenite denumiri de străzi care nu au mare lucru în comun cu localitatea - nume de flori, de copaci, de personalități care nu au avut niciodată nicio legătură cu Câmpina. Aici puteți găsi lista nomenclatorului stradal al municipiului Câmpina, așa cum a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din octombrie 2008. Parcurgerea listei va demonstra că lipsesc nume care au însemnat ceva pentru Câmpina și istoria ei.
Poate cea mai mare nedreptate care s-a făcut în istoria Câmpinei este față de prințul Dimitrie Barbu Știrbei. Actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu” ar fi trebui să continue să poarte numele lui Știrbei, după dorința fiicei sale, care a donat terenul pe care s-a ridicat liceul. Dacă denumirea liceului ar fi mai greu de modificat acum, după ani de zile în care GRIG a intrat în conștiița colectivă, în schimb, o stradă din Câmpina, așa cum se întâmpla în perioada interbelică, ar putea purta numele prințului. Ar fi o minimă reparație morală...
De asemenea, sunt mai multe personaități care au însemnat ceva penrtu această urbe, de-a lungul istoriei sale - Anton Raky, Atanasie Scripcă, Dumitru Hernia, Stoica Teodorescu, Eduard Kessler. Ar fi mult mai potrivită denumirea unor străzi sau alei după numele acestor oameni, decât actualele denumiri inexpresive - Violetei, Crizantemei, Arinului, Rândunicii etc. În acest fel, dincolo de o reparație morală față de acești câmpineni de seamă, poate ar fi și o adevărată lecție de istorie. Poate oamenii vor fi curioși să știe cine este cel care a dat numele străzii respective și astfel memoria lor ar fi cu adevărat onorată.
Nu numai câmpineni importanți de-a lungul istoriei pot da numele unor străzi. Mai multă legătură cu Câmpina ar avea numele unei străzi cu data primei atestări documentare a localității, 8 ianuarie 1503, sau cu numele orașelor cu care Câmpina este înfrățită. Dacă vor exista străzi ori alei în Câmpina cu numele orașelor Cimișlia, Cahul sau Kumanovo, poate și în aceste localități vor fi botezate străzi cu numele Câmpinei, situație din care toată lumea ar avea mult mai mult de câștigat măcar la capitolul imagine.
Nu în ultimul rând, poate nu ar fi rău dacă s-ar reveni la o denumire din perioada interbelică - Bulevardul Elisabeta, actualul Bulevard al Culturii, care ar întregi familia regală: Bulevardul Carol I, artera principală a Câmpinei, și Parcul Regele Mihai I, aflat chiar la intersecția celor două bulevarde.
Sigur, toate acestea sunt doar niște propuneri și ar putea să se constituie în începutul unei dezbateri reale și folositoare pentru Câmpina. Și ca să evităm orice comentariu pe această temă: locuitorii de pe străzile respective nu vor fi afectați, schimbarea actelor urmând a se face treptat, odată cu ieșirea acestora din perioada de valabilitate.

4087 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 16.02.2021 21:10 Schimbarea numelui străzii aduce cu sine, pentru orice document care conține acest lucru, necesitatea unui certificat de nomenclatura stradală și o întâlnire nedorita cu administrația locală. Bașca vreo taxă de 15 lei. Așa că tot binele spre rău....
  • tudy 16.02.2021 21:11 sunt absolut inutile aceste schimbari. ele chiar dauneaza fiindca oamenii o sa trebuiasca sa isi schimbe buletinele pentru a corespune noii denumiri a strazii. si totul pentru ce? ma rog...
  • Topala R G 16.02.2021 21:33 O initiativa interesanta. Eu as mai propune si implementarea unui proiect prin care oamenii importanti ai orasului sa fie evidentiati prin placi de marmura cu inscriptie comemorativa in locatiile unde au trait (profesori, scriitori, primari, preoti, doctori....). In cei doi ani de cand sunt preot in oras, am comemorat si ingropat cateva persoane care merita un semn de pretuire vesnica si pe pamant si in cer!

Social

1174 vizualizari
24 sept. 2021 21:06

Rata incidenței COVID-19 pentru localitățile din Prahova. La Gura Vadului, Brebu și Slănic, se revine la restricții privind circulația pe timpul nopții, în week-end

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat astăzi, 24 septembrie 2021, rata incidenței COVID-19 pentru fiecare localitate din Prahova. 17 localități din județ, printre care și municipiul Câmpina, au rata incidenței mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori. Din păcate, există și cinci localități unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 5 la mia de locuitori. (foto)

1640 vizualizari
23 sept. 2021 12:08

Proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", derulat de Asociația Glasul Autismului din Câmpina, a ajuns la final

Asociația Glasul Autismului din municipiul Câmpina a derulat anul acesta proiectul "Informați suntem mai puternici pentru copiii noștri", realizat cu sprijinul financiar al ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Pe parcursul anului, noi am mai scris despre acest proiect destinat în special părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acum, proiectul a ajuns la final.

Alte stiri recente

1532 vizualizari
24 sept. 2021 19:53

La Comarnic, un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Prahova a făcut o serie de precizări privind diagnosticul bărbatului - traumatism cranio-facial cu lipsă scalp fronto parietal drept, multiple plăgi delabrante faciale, gât și ambele urechi, multiple plăgi torace anterior; abdomen și antebraț drept transportat la Spitalul Județean Ploiești de un echipaj cu medic. Bărbatul a fost preluat conștient, dar pronosticul este rezervat. 
Un bărbat de 45 de ani a fost atacat și rănit grav de un urs în această după-amiază, la Comarnic, undeva la ieșirea spre Secăria. Bărbatul a fost preluat de echipaje medicale și transportat la spital.

1353 vizualizari
24 sept. 2021 18:43

Poliția Locală Câmpina a demarat o nouă campanie de informare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor

Administrația publică locală din Câmpina are ca prioritate creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor menajare. În acest sens, prin intermediul Poliției Locale Câmpina s-a început o nouă acțiune de informare și prevenire privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere, acțiune care face parte din campania "Câmpina curată", inițiată de societatea civilă și derulată cu sprijinul Primăriei și operatorului de salubritate.