Schimbarea denumirii unor străzi din Câmpina ar fi o minimă reparație morală față de oameni de seamă din istoria urbei

Social (Categoria articolului)

Mandatul aleșilor locali care au câștigat alegerile din 27 septembrie 2020 a început și sub auspiciile îndreptării unor erori din ultimii ani. Voit sau nu, din neatenție, prostie sau doar nepăsare, unele cu efecte grave, altele doar deranjante, toate aceste greșeli ar trebui îndreptate. Iar pe lângă problemele importante ale localității, ar mai trebui rezolvate și unele pot părea nesemnificative, în opinia unora, dar care țin de istoria localității și de respectul acordat unor personalități care și-au legat viața de această urbe. De exemplu, schimbarea denumirii unor străzi.

Din păcate, în Câmpina au fost moștenite denumiri de străzi care nu au mare lucru în comun cu localitatea - nume de flori, de copaci, de personalități care nu au avut niciodată nicio legătură cu Câmpina. Aici puteți găsi lista nomenclatorului stradal al municipiului Câmpina, așa cum a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din octombrie 2008. Parcurgerea listei va demonstra că lipsesc nume care au însemnat ceva pentru Câmpina și istoria ei.
Poate cea mai mare nedreptate care s-a făcut în istoria Câmpinei este față de prințul Dimitrie Barbu Știrbei. Actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu” ar fi trebui să continue să poarte numele lui Știrbei, după dorința fiicei sale, care a donat terenul pe care s-a ridicat liceul. Dacă denumirea liceului ar fi mai greu de modificat acum, după ani de zile în care GRIG a intrat în conștiița colectivă, în schimb, o stradă din Câmpina, așa cum se întâmpla în perioada interbelică, ar putea purta numele prințului. Ar fi o minimă reparație morală...
De asemenea, sunt mai multe personaități care au însemnat ceva penrtu această urbe, de-a lungul istoriei sale - Anton Raky, Atanasie Scripcă, Dumitru Hernia, Stoica Teodorescu, Eduard Kessler. Ar fi mult mai potrivită denumirea unor străzi sau alei după numele acestor oameni, decât actualele denumiri inexpresive - Violetei, Crizantemei, Arinului, Rândunicii etc. În acest fel, dincolo de o reparație morală față de acești câmpineni de seamă, poate ar fi și o adevărată lecție de istorie. Poate oamenii vor fi curioși să știe cine este cel care a dat numele străzii respective și astfel memoria lor ar fi cu adevărat onorată.
Nu numai câmpineni importanți de-a lungul istoriei pot da numele unor străzi. Mai multă legătură cu Câmpina ar avea numele unei străzi cu data primei atestări documentare a localității, 8 ianuarie 1503, sau cu numele orașelor cu care Câmpina este înfrățită. Dacă vor exista străzi ori alei în Câmpina cu numele orașelor Cimișlia, Cahul sau Kumanovo, poate și în aceste localități vor fi botezate străzi cu numele Câmpinei, situație din care toată lumea ar avea mult mai mult de câștigat măcar la capitolul imagine.
Nu în ultimul rând, poate nu ar fi rău dacă s-ar reveni la o denumire din perioada interbelică - Bulevardul Elisabeta, actualul Bulevard al Culturii, care ar întregi familia regală: Bulevardul Carol I, artera principală a Câmpinei, și Parcul Regele Mihai I, aflat chiar la intersecția celor două bulevarde.
Sigur, toate acestea sunt doar niște propuneri și ar putea să se constituie în începutul unei dezbateri reale și folositoare pentru Câmpina. Și ca să evităm orice comentariu pe această temă: locuitorii de pe străzile respective nu vor fi afectați, schimbarea actelor urmând a se face treptat, odată cu ieșirea acestora din perioada de valabilitate.

3629 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 16.02.2021 21:10 Schimbarea numelui străzii aduce cu sine, pentru orice document care conține acest lucru, necesitatea unui certificat de nomenclatura stradală și o întâlnire nedorita cu administrația locală. Bașca vreo taxă de 15 lei. Așa că tot binele spre rău....
  • tudy 16.02.2021 21:11 sunt absolut inutile aceste schimbari. ele chiar dauneaza fiindca oamenii o sa trebuiasca sa isi schimbe buletinele pentru a corespune noii denumiri a strazii. si totul pentru ce? ma rog...
  • Topala R G 16.02.2021 21:33 O initiativa interesanta. Eu as mai propune si implementarea unui proiect prin care oamenii importanti ai orasului sa fie evidentiati prin placi de marmura cu inscriptie comemorativa in locatiile unde au trait (profesori, scriitori, primari, preoti, doctori....). In cei doi ani de cand sunt preot in oras, am comemorat si ingropat cateva persoane care merita un semn de pretuire vesnica si pe pamant si in cer!

Social

1693 vizualizari
04 mar. 2021 20:59

Primul restaurant din Câmpina dedicat pastelor italiene adevărate. Aroma Italiei la ”Pasta Italian Cuisine”

Se numește ”Pasta Italian Cuisine” și se află în Câmpina, ultracentral, pe Bulevardul Carol I, nr. 32, lângă CEC. După cum îi spune și denumirea, acest restaurant este dedicat pastelor italiene, fiind primul de acest gen din Câmpina, iar odată ce îi treci pragul ai garanția că vei savura cele mai căutate paste din restaurantele exclusiviste din Italia.

2752 vizualizari
02 mar. 2021 09:26

O parte a Cartierului Muscel din Câmpina nu va avea energie electrică, timp de mai multe ore, în perioada 3-5 martie 2021

1 comentarii

Societatea Electrica (SDEE Muntenia Nord) va întrerupe furnizarea energiei electrice în Cartierul Muscel din municipiul Câmpina: miercuri - 3 martie, joi - 4 martie și vineri - 5 martie, în intervalul orar 9.30-14.30.

Alte stiri recente

578 vizualizari
04 mar. 2021 22:20

Bursele elevilor și lucrările de reparații, principalele subiecte de discuție între reprezentanții Primăriei Câmpina și conducerile unităților de învățământ

La Casa Tineretului a avut loc joi, 4 martie 2021, o întâlnire a conducerii Primăriei Câmpina cu reprezentanții unităților de învățământ din municipiu, fiind invitați atât directorii școlilor, cât și reprezentanți ai asociației de părinți de la fiecare instituție de învățământ în parte. Subiectele principale de discuție au vizat au fost bursele elevilor și lucrările de reparații necesare la școli.

1654 vizualizari
04 mar. 2021 12:20

Politica Maternității SanConfind - respectul față de om, respectul față de viață

Tarifele pachetelor de nașteri practicate de către Maternitatea SanConfind sunt printre cele mai accesibile din sistemul medical privat românesc. Însă acest lucru nu înseamnă o calitate inferioară a serviciilor oferite de Secția Obstetrică-Ginecologie de la SanConfind, ba dimpotrivă. Păstrarea unor tarife decente la o calitate înaltă a serviciilor medicale reprezintă o caracteristică a managementului SanConfind. Această reușită de excepție este posibilă și datorită faptului că, pentru întreg personalul Centrului Medical SanConfind, pacienții trebuie să fie cele mai importante persoane din spital.