Propunerile primarilor din zona Câmpinei privind modificarea legislației referitoare la prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor

Actualitate (Categoria articolului)

Pe 6 octombrie 2021, la sediul Primăriei Breaza a avut loc o întâlnire a primarilor din mai multe localități din zonă, tema discuțiilor fiind situația generată de atacurile tot mai dese ale urșilor, care creează o stare de teamă și nesiguranță în rândul oamenilor. Despre întâlnirea de la Breaza, am scris pe larg AICI.

În urma discuțiilor care au avut loc atunci, la Primărie Breaza, între reprezentanții administrațiilor locale și cei ai Jandarmeriei, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, Asociației Naționale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, primarii au transmis Senatului României, Camerei Deputaților și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o adresă prin care propun o serie de modificări ale legislației în vigoare, pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor.
Vă prezentăm propunerile de modificare a legislației, cu precizarea că adresa menționată a fost semnată de primarii următoarelor localități: Breaza, Câmpina, Azuga, Bușteni, Comarnic, Adunați, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus, Șotrile, Talea și Telega.

1. Modificarea art. 1, alin. 1 din OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în sensul înlocuirii sintagmei ”intravilanul localității” cu ”întregul teritoriu al UAT-ului”.
2. Completarea art. 5, alin. 1 din OUG 81/2021 prin adăugarea unui nou aliniat cu următorul cuprins: "Intervenția în zonele localităților în care a fost sesizată prezența de cel puțin trei ori, în interval de o lună, a exemplarelor de urs, se poate efectua la propunerea oricărui membru al echipei de intervenție, iar măsurile se efectuează gradual, începând cu metoda alungării. Aceste intervenții au rol de prevenție și de reducere a riscului atacului exemplarelor de urs și vor fi realizate avându-se în vedere intervalele orare în care a fost sesizată prezența urșilor în zona respectivă".
(În prezent, art.5, alin. 1 prevede doar: "Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.)
3. Modificarea articolul 14 prin introducerea aliniatului 2, cu următorul cuprins: "În aplicarea dispozițiilor noului aliniat de la articolul 5 se au în vedere sesizările primite de la cetățeni prin oricare dintre următorele mijloce de comunicare: telefon, fax, e-mail, sesizare scrisă".
(În prezent, art. 14 prevede: "Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112").

4. Din cauza numărului mare de apariții ale ursului brun în localități se recomandă ca din echipa de intervenție să facă parte și un reprezentant al Poliției Naționale.
5. Având în vedere discuțiile purtate cu AVPS Câmpina, din care s-a concluzionat că nu dispune de personal suficient pentru a acoperi toate localitățile solicitante, se propune ca echipele de intervenție, prin reprezentanții fondului de vânătoare, să cuprindă o arie cât mai restrânsă a fondului de vânătoare sau să suplimenteze numărul de posturi pentru ca fiecare UAT să poată încheia contracte.
6. Medicul veterinar zonal să fie dotat cu materialele necesare pentru a putea încheia contracte de colaborre cu primăriile solicitante.
7. Diminuarea numărului de urși existenți în arealul UAT Talea, prin relocare, care reprezintă cea mai importantă metodă de prevenție a atacurilor asupra omului și a bunurilor acestuia. În UAT Talea numărul de exemplare de urs brun a crescut semnificativ, peste efectivul optim.
8. De asemenea, reprezentanții Jandarmeriei Române, prezenți la întâlnire, au formulat următorul punct de vedere: "Deși textul articolului 47 din Legea 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor conferă jandarmilor dreptul de a folosi armamentul din dotare împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală proprie sau a altor persoane, personalul participant la intervenție nu poate face uz de acesta întrucât este ineficient în astfel de condiții. Jandarmeria nu are personal specializat în acest domeniu de activitate. O altă problemă cu care se confruntă jandarmii pe timpul intervenției o reprezintă plaja destul de restrânsă a mijloacelor avute la dispoziție pentru alungarea animalelor, dat fiind faptul că acestea s-au obișnuit cu zgomotele și nu mai reacționează la folosirea mijloacelor existente pentru alungare.

9. Totodată, solicităm ministerului de resort crearea în regim de urgență a unei baze de date care să cuprindă fondurile cinegetice din România, precum și numărul maxim de exemplare de urs brun care pot fi relocate în fiecare dintre aceste fonduri. Această bază de date solicităm să fie actualizată periodic (lunar) de către gestionarii fondurilor, astfel încât să se poată cunoaște posibilitatea relocării înainte de momentul luării măsurii de tranchilizare.
10. De asemenea, solicităm ministerului de resort să identifice și să pună în aplicare un procedeu de inventariere a exemplarelor de urs brun din România, în termen cât mai scurt. Ulterior realizării acestui inventar, considerăm că se impune o analiză riguroasă raportată la capacitatea maximă a fondului cinegetic național și a numărului de exemplare de urs brun existente. Ministerul de resort va dispune măsurile legale pentru echilibrarea raportului dintre capacitatea fondului cinegetic natural și numărul de exemplare de urs brun.

2135 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M.F. 18.10.2021 09:22 Mda... alungare, relocare, vanatoare: treimea pierzatoare care nu a dat roade in Harghita. De ce sa luam noi exemplul de succes al Vrancei, care desi are cea mai densa populatie de ursi, nu mai are probleme deloc ? Nu ne duce capul sa ne documentam care e solutia de succes. Pentru binele comunitatilor prahovene, transmiteti va rugam decidentilor de la acea sedinta reportajul acesta, poate mai invata ceva: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-proiect-pilot-pentru-indepartarea-ursilor-da-roade-in-unele-zone-din-romania-despre-ce-este-vorba.html

Actualitate

3129 vizualizari
03 dec. 2021 19:19

Preluarea cinematografului din Câmpina de către autoritățile locale se lovește de ”birocrația” RADEF

2 comentarii

Cinematograful din Câmpina este un subiect delicat, dureros pentru orice câmpinean, în condițiile în care aici nu a mai rulat niciun film de foarte mult timp, iar starea de degradare a clădirii se accentuează de la o zi la alta. O inspecție a Poliției, urmată de un avertisment scris adresat RADEF (Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor), a reaprins discuția, care ar putea fi soluționată în Consiliul Local.

2481 vizualizari
01 dec. 2021 22:10

De Ziua Națională, polițiștii locali le-au oferit câmpinenilor stegulețe tricolore

1.000 de stegulețe tricolore au fost împărțite astăzi, 1 Decembrie 2021, în diverse zone ale municipiului Câmpina de către agenții Poliției Locale. Un gest simplu și frumos, prin care Polița Locală a dorit să fie mai aproape de cetățeni cu ocazia Zilei Naționale a României.

Alte stiri recente

598 vizualizari
04 dec. 2021 18:19

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 4 decembrie 2021

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

1163 vizualizari
04 dec. 2021 12:42

Târg de dulciuri de Moș Nicolae, la Câmpina, în beneficiul copiilor speciali

O acțiune deosebită va avea loc luni, 6 decembrie 2021, la cafeneaua 5 to go din municipiul Câmpina, situată pe Bulevardul Carol I, vis a vis de Spitalul Municipal. Este vorba despre un târg de dulciuri de Moș Nicolae, un eveniment organizat de Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu". Mai exact, voluntarii din cadrul proiectului PeaceJam Câmpina, derulat la CNNG, organizează acest târg în beneficiul copiilor de la Asociația Glasul Autismului din Câmpina.