CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Propunerile primarilor din zona Câmpinei privind modificarea legislației referitoare la prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor

- Actualitate -

Propunerile primarilor din zona Câmpinei privind modificarea legislației referitoare la prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor

Pe 6 octombrie 2021, la sediul Primăriei Breaza a avut loc o întâlnire a primarilor din mai multe localități din zonă, tema discuțiilor fiind situația generată de atacurile tot mai dese ale urșilor, care creează o stare de teamă și nesiguranță în rândul oamenilor. Despre întâlnirea de la Breaza, am scris pe larg AICI.

În urma discuțiilor care au avut loc atunci, la Primărie Breaza, între reprezentanții administrațiilor locale și cei ai Jandarmeriei, Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, Asociației Naționale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, primarii au transmis Senatului României, Camerei Deputaților și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o adresă prin care propun o serie de modificări ale legislației în vigoare, pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor.
Vă prezentăm propunerile de modificare a legislației, cu precizarea că adresa menționată a fost semnată de primarii următoarelor localități: Breaza, Câmpina, Azuga, Bușteni, Comarnic, Adunați, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus, Șotrile, Talea și Telega.

1. Modificarea art. 1, alin. 1 din OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în sensul înlocuirii sintagmei ”intravilanul localității” cu ”întregul teritoriu al UAT-ului”.
2. Completarea art. 5, alin. 1 din OUG 81/2021 prin adăugarea unui nou aliniat cu următorul cuprins: "Intervenția în zonele localităților în care a fost sesizată prezența de cel puțin trei ori, în interval de o lună, a exemplarelor de urs, se poate efectua la propunerea oricărui membru al echipei de intervenție, iar măsurile se efectuează gradual, începând cu metoda alungării. Aceste intervenții au rol de prevenție și de reducere a riscului atacului exemplarelor de urs și vor fi realizate avându-se în vedere intervalele orare în care a fost sesizată prezența urșilor în zona respectivă".
(În prezent, art.5, alin. 1 prevede doar: "Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.)
3. Modificarea articolul 14 prin introducerea aliniatului 2, cu următorul cuprins: "În aplicarea dispozițiilor noului aliniat de la articolul 5 se au în vedere sesizările primite de la cetățeni prin oricare dintre următorele mijloce de comunicare: telefon, fax, e-mail, sesizare scrisă".
(În prezent, art. 14 prevede: "Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112").

4. Din cauza numărului mare de apariții ale ursului brun în localități se recomandă ca din echipa de intervenție să facă parte și un reprezentant al Poliției Naționale.
5. Având în vedere discuțiile purtate cu AVPS Câmpina, din care s-a concluzionat că nu dispune de personal suficient pentru a acoperi toate localitățile solicitante, se propune ca echipele de intervenție, prin reprezentanții fondului de vânătoare, să cuprindă o arie cât mai restrânsă a fondului de vânătoare sau să suplimenteze numărul de posturi pentru ca fiecare UAT să poată încheia contracte.
6. Medicul veterinar zonal să fie dotat cu materialele necesare pentru a putea încheia contracte de colaborre cu primăriile solicitante.
7. Diminuarea numărului de urși existenți în arealul UAT Talea, prin relocare, care reprezintă cea mai importantă metodă de prevenție a atacurilor asupra omului și a bunurilor acestuia. În UAT Talea numărul de exemplare de urs brun a crescut semnificativ, peste efectivul optim.
8. De asemenea, reprezentanții Jandarmeriei Române, prezenți la întâlnire, au formulat următorul punct de vedere: "Deși textul articolului 47 din Legea 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor conferă jandarmilor dreptul de a folosi armamentul din dotare împotriva animalelor care pun în pericol viața sau integritatea corporală proprie sau a altor persoane, personalul participant la intervenție nu poate face uz de acesta întrucât este ineficient în astfel de condiții. Jandarmeria nu are personal specializat în acest domeniu de activitate. O altă problemă cu care se confruntă jandarmii pe timpul intervenției o reprezintă plaja destul de restrânsă a mijloacelor avute la dispoziție pentru alungarea animalelor, dat fiind faptul că acestea s-au obișnuit cu zgomotele și nu mai reacționează la folosirea mijloacelor existente pentru alungare.

9. Totodată, solicităm ministerului de resort crearea în regim de urgență a unei baze de date care să cuprindă fondurile cinegetice din România, precum și numărul maxim de exemplare de urs brun care pot fi relocate în fiecare dintre aceste fonduri. Această bază de date solicităm să fie actualizată periodic (lunar) de către gestionarii fondurilor, astfel încât să se poată cunoaște posibilitatea relocării înainte de momentul luării măsurii de tranchilizare.
10. De asemenea, solicităm ministerului de resort să identifice și să pună în aplicare un procedeu de inventariere a exemplarelor de urs brun din România, în termen cât mai scurt. Ulterior realizării acestui inventar, considerăm că se impune o analiză riguroasă raportată la capacitatea maximă a fondului cinegetic național și a numărului de exemplare de urs brun existente. Ministerul de resort va dispune măsurile legale pentru echilibrarea raportului dintre capacitatea fondului cinegetic natural și numărul de exemplare de urs brun.


17 Oct 2021 11:09 3072 vizualizari


Comentarii






  • 18.10.2021 09:22 M.F. Mda... alungare, relocare, vanatoare: treimea pierzatoare care nu a dat roade in Harghita. De ce sa luam noi exemplul de succes al Vrancei, care desi are cea mai densa populatie de ursi, nu mai are probleme deloc ? Nu ne duce capul sa ne documentam care e solutia de succes. Pentru binele comunitatilor prahovene, transmiteti va rugam decidentilor de la acea sedinta reportajul acesta, poate mai invata ceva: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-proiect-pilot-pentru-indepartarea-ursilor-da-roade-in-unele-zone-din-romania-despre-ce-este-vorba.html
437 vizualizari 02 Jul 2025 10:10 Șapte mandate de percheziție domiciliară în Prahova pentru o tâlhărie cu un prejudiciu de... 500 lei

Șapte mandate de percheziție domiciliară în Prahova pentru o tâlhărie cu un prejudiciu de... 500 lei

Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.

citeste mai mult
338 vizualizari 02 Jul 2025 09:06 Câmpina, Strada I.H. Rădulescu. O parcare buclucașă și o... groapă

Câmpina, Strada I.H. Rădulescu. O parcare buclucașă și o... groapă

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.

citeste mai mult
6968 vizualizari 01 Jul 2025 18:44 Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani închisoare cu suspendare, pedeapsa acordată de Judecătoria Câmpina autoarei cumplitului accident de pe trecerea de pietoni de la Salcie

Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.

citeste mai mult
468 vizualizari 01 Jul 2025 12:54 ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”, o campanie pentru siguranța copiilor, la începutul vacanței

Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV