Legea nr. 126/1995 privind regimul materialelor explozive a fost modificată de Parlament, după aproape șapte ani de tergiversări, și promulgată astăzi de președintele Nicușor Dan.
Noile reglementări preved interzicerea vânzării materialelor pirotehnice către minori şi persoane fără autorizaţie, pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor privind utilizarea articolelor pirotehnice, precum şi condiții stricte pentru comercializarea materialelor periculoase. De asemenea, se introduc pedepse cu închisoarea de până la 5 ani pentru orice operațiune neautorizată cu articole pirotehnice, inclusiv deținere, vânzare sau folosire, chiar și în cazul celor considerate cu risc scăzut sau mediu.
Doar pirotehniștii profesioniști și persoanele autorizate vor putea utiliza anumite categorii de produse pirotehnice, prevenind astfel utilizarea lor iresponsabilă. Comercianții care încalcă noile reglementări vor fi supuși unor amenzi mai mari, iar în cazurile grave vor fi aplicate pedepse suplimentare, descurajând astfel încălcarea legii.
Vor fi introduse controale stricte pentru a preveni distribuirea materialelor pirotehnice de slabă calitate sau periculoase pe piață. Tot în legea promulgată astăzi este prevăzută organizarea de campanii naționale de conștientizare pentru a informa populația cu privire la riscurile asociate utilizării petardelor, dar și la responsabilitățile legale ale celor implicați în comercializarea sau manipularea acestora.
Deputatul PSD Mihai Weber, inițiatorul legii, a subliniat că acest demers nu trebuie privit ca o inițiativă politică, ci ca o măsură necesară pentru protejarea cetățenilor, în special a copiilor: „Siguranța cetățenilor, în special a copiilor, este o prioritate. Acest subiect nu trebuie să aibă culoare politică, este vorba de siguranța copiilor noștri”.
Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, 565 de persoane, în special copii şi tineri, au suferit răni grave sau mutilări permanente în sezonul sărbătorilor de iarnă 2024-2025 din cauza accidentelor provocate de petarde.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine surprinsă pe scările care fac legătura între Calea Doftanei și Strada Voila.
Prin 112 a fost anunțat un accident produs pe DN1, între Câmpina și Ploiești în zona Lido Gârbea.
Una dintre măsurile prevăzute în Programul de guvernare 2025-2028, la capitolul administrație publică și reformă administrativă, este aceea ca numărul de polițiști locali să fie raportat la 1.500 locuitori și nu 1.000, cum este în prezent.
Probabil cea mai frumoasă zonă de promenadă a Câmpinei - zona Bulevardului Culturii a fost și în acest week-end, pângărită de mâncătorii de semințe.