Miercuri, 8 ianuarie 2020, se împlinesc 517 ani de la atestarea documentară a Câmpinei. Administrația locală va marca Ziua Câmpinei printr-o altfel de manifestare decât clasicul simpozion cu care ne obșinuisem ani la rând. Poate nu vor fi acțiuni de amploarea celor din 8 ianuarie 2019, anul Centenarului României Mari, dar se dorește o aniversare frumoasă, cu momente artistice și lansări de carte. S-a pregătit un spectacol care va avea loc în sala mare a Casei de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina, cu începere de la ora 14.00.
Spectacolul va include momente artistice susținute de Trupa de Teatru ”Mircea Albulescu”, Grupul vocal ”Plai câmpinean” și Ansamblul Folcloric ”Ghiocelul”. De asemenea, vor exista și discursuri ale oficialităților și vor fi lansate mai multe volume - ediția anastatică ”Monografia orașului Câmpina, Istoric și documente” scrisă de profesorul Stoica Teodorescu și publicată în anul 1924 (prima monografie a Câmpinei), ”Câmpina pe vremea bunicilor noștri” de Alin Ciupală și ”Mărturiile contemporanilor la făurirea României Mari” de Codruț Constantinescu.
Câmpina împlineşte, aşadar, 517 ani de la prima atestare documentară. În 1503, moşneanul Mansul duce ceară de albine spre vânzare la Braşov şi este consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. În acelaşi an se consemnează, tot în registrul de la Braşov, prezenţa altor doi moşneni din Câmpina, Şerban şi Costea. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg liber, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu.
Localitatea cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori și cu cele mai multe zile însorite din an. Așa era odată cunoscută Câmpina. Probabil că situația s-a mai schimbat între timp, dar nouă tot ne place să credem că avem un oraș deosebit. Iar cei care-l fac deosebit sunt oamenii lui.
Aglomerație, gălăgie, sute de buchete de flori, mașini parcate, altele care nu mai aveau unde parca... dar și emoții și bucurii, cam astfel ar putea fi sintetizată prima zi a noului an de învățământ la Școala Centrală Câmpina.
”Orizonturi europene” este numele Taberei internaționale de pictură, care se desfășoară la Balcic, în Bulgaria, în perioada 3-12 septembrie 2024.
La Editura Militară a văzut lumina tiparului o carte foarte interesantă - "Câmpina și câmpinenii în război (1941-1945)", scrisă de col. (r) Marian Dulă, președintele Asociației "Cultul Eroilor" - Filiala Câmpina.
La 1 septembrie 1893 a fost înființată Jandarmeria Rurală, prilej de sărbătoare astăzi, 1 septembrie 2024, pentru întreaga Jandarmerie Română.