Miercuri, 8 ianuarie 2020, se împlinesc 517 ani de la atestarea documentară a Câmpinei. Administrația locală va marca Ziua Câmpinei printr-o altfel de manifestare decât clasicul simpozion cu care ne obșinuisem ani la rând. Poate nu vor fi acțiuni de amploarea celor din 8 ianuarie 2019, anul Centenarului României Mari, dar se dorește o aniversare frumoasă, cu momente artistice și lansări de carte. S-a pregătit un spectacol care va avea loc în sala mare a Casei de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina, cu începere de la ora 14.00.
Spectacolul va include momente artistice susținute de Trupa de Teatru ”Mircea Albulescu”, Grupul vocal ”Plai câmpinean” și Ansamblul Folcloric ”Ghiocelul”. De asemenea, vor exista și discursuri ale oficialităților și vor fi lansate mai multe volume - ediția anastatică ”Monografia orașului Câmpina, Istoric și documente” scrisă de profesorul Stoica Teodorescu și publicată în anul 1924 (prima monografie a Câmpinei), ”Câmpina pe vremea bunicilor noștri” de Alin Ciupală și ”Mărturiile contemporanilor la făurirea României Mari” de Codruț Constantinescu.
Câmpina împlineşte, aşadar, 517 ani de la prima atestare documentară. În 1503, moşneanul Mansul duce ceară de albine spre vânzare la Braşov şi este consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. În acelaşi an se consemnează, tot în registrul de la Braşov, prezenţa altor doi moşneni din Câmpina, Şerban şi Costea. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg liber, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu.
Localitatea cu cei mai mulți intelectuali la mia de locuitori și cu cele mai multe zile însorite din an. Așa era odată cunoscută Câmpina. Probabil că situația s-a mai schimbat între timp, dar nouă tot ne place să credem că avem un oraș deosebit. Iar cei care-l fac deosebit sunt oamenii lui.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.