Cod portocaliu de ger. Recomandările ISU Prahova pentru această perioadă cu temperaturi foarte scăzute

Social (Categoria articolului)

Din această dimineață și până pe 1 martie, județul Prahova se află sub incidența unui cod portocaliu de ger. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență recomandă populației să evite efortul fizic și expunerea prelungită la frig. Hipotermia se poate instala ușor, iar în astfel de cazuri trebuie solicitat urgent ajutor medical.

Iată recomandările ISU pentru perioada cu temperaturi scăzute:

- Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
- Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.
- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
- Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri: circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră; folosiţi drumuri principale, evitaţi drumurile secundare considerate scurtături. Porniți la drum doar dacă este necesar. 

Vă reamintim și rugămintea Poliției Locale Câmpina de a suna la dispeceratul instituției în cazul în care pe stradă, în scările blocurilor sau în diverse alte locuri sunt văzute persoane fără adăpost. Numerele de telefon de la Poliția Locală sunt 0800.800.922 (apel gratuit) sau 0244.332.420. Persoanele fără adăpost vor fi fi preluate de un echipaj al Poliției Locale și duse la Centrul de Asistență Socială, unde li se vor oferi cazare, masă și îngrijire în perioada rece. 

3874 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Petre 26.02.2018 10:48 La ora 6.30 cand am plecat eu la job, la bordul masinii era indicata temperatura de -10 grade. Acum arata -7 grade. Asta este ger? A venit un pic de iarna si gata, hai cu codurile portocalii. Hai sa inchidem tot si sa stam acasa. Parca suntem pui de avicola. Pricajiti si degerati. Ne-am obisnuit sa ne vaitam si sa vrem totul la nas.

Social

1310 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

629 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

324 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

280 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.