Din această dimineață și până pe 1 martie, județul Prahova se află sub incidența unui cod portocaliu de ger. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență recomandă populației să evite efortul fizic și expunerea prelungită la frig. Hipotermia se poate instala ușor, iar în astfel de cazuri trebuie solicitat urgent ajutor medical.
Iată recomandările ISU pentru perioada cu temperaturi scăzute:
- Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
- Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
- Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
- Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
- Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
- Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
- Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.
- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
- Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
- Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri: circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră; folosiţi drumuri principale, evitaţi drumurile secundare considerate scurtături. Porniți la drum doar dacă este necesar.
Vă reamintim și rugămintea Poliției Locale Câmpina de a suna la dispeceratul instituției în cazul în care pe stradă, în scările blocurilor sau în diverse alte locuri sunt văzute persoane fără adăpost. Numerele de telefon de la Poliția Locală sunt 0800.800.922 (apel gratuit) sau 0244.332.420. Persoanele fără adăpost vor fi fi preluate de un echipaj al Poliției Locale și duse la Centrul de Asistență Socială, unde li se vor oferi cazare, masă și îngrijire în perioada rece.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.